Šta znamo o Liu Yifei, novoj Mulan, i zašto je opšti bojkot filma sve izvesniji?

    18.08.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/mulan_cover.jpg

    Jedna od iščekivanijih Disneyevih igranih adaptacija “Mulan” je sve bliža svojoj premijeri, no kako se taj datum približava sve je više kontroverzi i novih informacija. Kao prvo, film je izazvao dosta polemike i nezadovoljstva oko onoga čega u njemu nema. Ako nas pitate, dve najvažnije ličnosti pored same Mulan su izostavljene. Kako izgleda, ako je verovati trejleru, Mushu prilično izvesno nedostaje, a mi stvarno ne znamo kako „Mulan“ može da izgleda bez mršavog, ludog wannabe zmaja. Li Shang takođe. I dok je s jedne strane zanimljiva i osvežavajuća ideja o junakinji koja se ne zaljubljuje, i koja je u filmu drugim povodom, zašto baš Li Shang da fali? 
    U međuvremenu, stvar se dodatno zakomplikovala zbog političkih stavova glavne  glumice, pa je osvanuo i haštag #BoycottMulan. Sve u svemu, čini se da turbulentan period čeka ovo ostvarenje. Ipak, do zvanične premijere ima prilično vremena, a do tada rekapituliramo šta sve znamo o kinesko-američkoj glumici Liu Yifei i i goruće pitanje o razlozima za bojkot filma.

    Yifei ima 31 godinu, a na glumačkoj sceni je od 2002. godine

     

    Iako je američka državljanka, Yifei je pretežno glumila u kineskim serijama i filmovima, u kojima je nekada bila potpisivana i kao Crystal Liu. Zabeležila je i neka holivudska ostvarenja kao što je uloga u filmu “Zabranjeno kraljevstvo” sa Jackie Chanom i “Outcast” sa Nicolasom Cageom. Kao što i sama kaže, nekada je bila preokupirana idejom da bude popularna dok sada razume pravu želju kada je gluma u pitanju. “Shvatila sam da cilj glume nije dobijati aplauze i podršku, već u tome da predstaviš lik najbolje moguće i da budeš zadovoljan onim što si na sceni. Zato pokušavam da se fokusiram što više na apstraktne strane glume i nadam se da ću sve više napredovati.”

    Bavi se profesionalno i muzikom

     

    Glumom i modelingom je počela da se bavi kao prilično mlada, a nešto kasnije da razvija i muzičku karijeru. Iako deluje da je to uvek u drugom planu u odnosu na glumu, Yifei je potpisala ugovor sa Sony Music Entertainment 2006. godine, objavila svoj prvi singl na japanskom, a zatim i ceo album namenjen azijskom tržištu. Jedan od singlova, “Mayonaka no Doa” je odabran kao vodeća pesma za japansku anime seriju “Powderpuff Girls Z”. Formalno muzičko obrazovanje ima kao pijanistkinja.

    Modna brend ambasadorka

     

    Iza sebe ima nekoliko kampanja i saradnji, od kojih je najskorija ona za Emporio Armani sezonu jesen/zima 2019/2020, za koji je brend ambasador za azijski Pacifik i Kinu. Čest je gost na modnim događajima i revijama, a najčešće viđena na onima koje organizuju Dior i Chanel.

    Preko 1000 glumica se prijavio za kasting

     

    The Hollywood Reporter je pisao da su kasting direktori u potrazi za glumicom koja će igrati Mulan preduzeli temeljnu potragu preko pet kontinenata ne bi li pronašli i angažovali mladu, kinesku ženu koja je upoznata sa borilačkim veštinama, govori engleski, i ima osobine i kvalitete zvezde. Preko 1000 audicija i izbor je pao na Yifei. Nažalost, više nismo sigurni da li su baš tako dobro izabrali…

    #BoycottMulan

     

    Yifei je „zapalila“ društvene mreže i brojne komentare, i inspirsala ovaj hašteg i ceo pokret kada je objavila post kojim daje svoju podršku policiji Hong Konga, u trenutku kada se vodi borba sa demokratiju i protiv policijske brutalnosti na ulicama u protestima koji traju već nedeljama.

     

    Protesti su počeli kao odgovor na dogovor o ekstradiciji koji bi omogućio da osumnjičeni u Hong Kongu budu izručeni u kontinentalni deo Kine gde bi im se sudilo i gde bi izdržavali kaznu. Stotine hiljada građana izašle su na ulice Hong Konga u strahu da bi takav dogovor doveo do porasta autoritarnog uticaja Pekinga i smanjivanja sloboda, a obzirom na to da vlasti u gradu očigledno planiraju zakone u suprotnosti s dogovorom Velike Britanije i Kine o primopredaji grada koji je garantovao političke i ekonomske slobode. Prema tom dogovoru, Hong Kong (demokratski deo Kine, i bivša britanska kolonija) i kopnena Kina (sa komunističkim sistemom upravljanja) su predviđene da postoje pod idejom “jedna država dva sistema”, u okviru čega Hong Kong ima svoju autonomiju, a što se očigledno trenutno narušava. Na proteste građana, policija je odgovorila i još uvek odgovara izuzetnom silom i brutalnošću, i fotografije povređenih su preplavile internet, na šta je Yifei na svom Weibo profilu (popularna kineska društvena mreža) rekla da je ovo što se događa sramota za Hong Kong i da podržava policiju, što definitivno nije Mulan kakvu želimo. Jasno da glumac ne mora da deli stavove lika koji tumači, ali u ovom slučaju je prilično razočaravajuće što to nije slučaj. Očekujemo da se u novim haštagovima pre ili kasnije nađe i #NotMyMulan jer Mulan koju svi „poznajemo“, teško da bi ikako bila na strani brutalnosti i sile već bi bila sinonim za ispravnost, ponos, nezavisnost, na strani pravde i naroda, i da zaista postoji verovatno bi do sad odavno bila na ulici, u sukobu sa HK policijom, i to na čelu protesta kao najvatreniji borac za pravdu.

    Saznaj više:
    Povezani članci: