Pretraga

U duhu letnjih festivala predlažemo najbolje dokumentarce

U duhu letnjih festivala predlažemo najbolje dokumentarce

Tekst: BURO.

Dok čekamo otvaranje sezone letnjih festivala, pripremamo teren najboljim dokumentarcima koji nas vraćaju na sam početak svega. Ovi filmovi otvaraju važna politička pitanja, bave se humanitarnim krizama, temom kapitalizma, hipi kulturom, ali provlače i neke od najlegendarnijih nastupa ikada, pa ako ste tu samo zbog muzike - pojačajte zvuk.

Jazz on a Summer's Day

U duhu letnjih festivala predlažemo najbolje dokumentarce (фото 1)

Verovatno prvi ikada dokumentarni film o jednom festivalu, "Jazz on a Summer's Day" je projekat velikog modnog fotografa Berta Sterna i pionira nezavisnog filmskog stvaralaštva, Avrama Avakiana. Snimljen, za razliku od ranijih crno-belih džez filmova u živim bojama, na džez festivalu u Newportu 1958. godine. Film predstavlja jednu vremensku kapsulu, a Bert nam kao vrhunski posmatrač ljudi i tananih trenutaka, donosi kultne snimke performansa koji se više ne mogu čuti ni videti. Ovaj dokumentarac je ipak mnogo više od niza nastupa, to je pravo svedočenje o jednom minulom vremenu.

Woodstock

U duhu letnjih festivala predlažemo najbolje dokumentarce (фото 2)

Iako je "Jazz on a Summer's Day" stigao čitavu jednu deceniju pre "Woodstocka", ovaj festival se smatra pretečom svih festivala i filmova o festivalima, budući da je utemeljio ovu vrstu muzičkih događaja kao instituciju. Reditelj Michael Wadleigh snimio je 120 sati materijala, a u dokumentarcu videćete samo najsirovije i najbolje: nastup Joe Cockera, Janis Joplin, Jimi Hendrixa. Film je dobio Oskara u kategoriji dokumentaraca, a prema rečima američkog filmskog kritičara, Rogera Eberta, reč je o najboljem dokumentarcu ikada snimljenom u Americi.

The Concert for Bangladesh

U duhu letnjih festivala predlažemo najbolje dokumentarce (фото 3)

Iako nije reč o festivalu u pravom smislu te reči, nastup Georgea Harrisona u najpoznatijoj areni na svetu, Madison Square Garden-u, bio je prvi ikada humanitarni koncert održan kako bi se prikupila sredstva za izbeglice iz Bangladeškog oslobodilačkog rata. Ovo je bio prvi solo nastup gitariste nakon raspada Beatles-a, a iako muzički dokumentarac, u većoj meri bavi se podizanjem svesti o humanitarnim krizama. U svakom slučaju, gledanje je obavezno.

Message to Love

U duhu letnjih festivala predlažemo najbolje dokumentarce (фото 4)

"Message to Love" u režiji Murraya Lernera je brutalan prikaz propadanja hipi kulture u kandžama kapitalizma i iako biste to možda očekivali - ne priklanja se niti jednoj strani. Premda snimljen 1970. godine, film nije bio objavljen sve do 1995. Dokumentarac ujedno ima nostalgičnu i notu kritike, budući da baca kontrast između performansa, haotičnog planiranja i nezabolizanog finansijskog aspekta festivala, a posebni dragulj je poslednji nastup Jimmi Hendrixa samo dve nedelje pre njegove smrti.

Glastonbury

U duhu letnjih festivala predlažemo najbolje dokumentarce (фото 5)

"Glastonbury" dokumentarac o najpoznatijem britanskom festivalu skupio je na jednom mestu kultne nastupe Bowiea, Björk, Jamesa Browna, Nick Cavea i drugih. Režiju potpisuje Julien Temple, a film prikazuje istoriju festivala od 1970. do 2005. i prenosi njegovu neukrotivu energiju. 

Summer of Soul (… Or, When the Revolution Could Not Be Televised) 

U duhu letnjih festivala predlažemo najbolje dokumentarce (фото 6)

"Summer of Soul" je moćan muzičko - istorijski zapis nastao oko epskog događaja koji je slavio crnačku istoriju, kulturu i modu. Tokom šest nedelja u leto 1969, samo sto milja južno od Woodstocka, Harlemski kulturni festival je sniman u parku Maunt Moris, a snimak do premijere filma nikada nigde nije bio prikazan. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor