Zašto je serija „Mer iz Istauna“ aposlutni must watch?

    21.06.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/hbokate_cover.jpg

    Ne događa se baš toliko često da se na ekranima pojavi serija koja je istinski dragulj, iako možda onaj kome treba malo vremena da dane dok svi ne skontamo koliko zapravo jako sija. Navikli smo da sve što će biti hit sezone i godine ili zvezda sezone nagrada dolazi uz fanfare i obično dosta unapred znamo šta i zašto jedva čekamo. Istina je doduše i da se u tim velikim iščekivanjima u poslednje vreme češće dogodi da se hajp oko nekog novog filma ili serije ispostavi pomalo preteranim, i tokom prošle godine jesmo gledali tušta i tma svega, ali još uvek umemo da napravimo razliku da li je nešto opravdalo očekivanja ili nas pomalo i razočaralo. Međutim, s vremena na vreme se dogodi i nešto sasvim obrnuto. Desi se da se prikrade po neki naslov koji periferno držimo na radaru dok orbitira oko nas strpljivo čekajući svoj trenutak, i koji kao da unapred sasvim tiho i nenametljivo obećava da će vredeti svakog minuta. “Mer iz Istauna” je upravo takva serija koja nas je zatekla sasvim nespremnim i bez previše pompe i hajpa, bez ogromnih najava uspela da preko noći zauzme mesto u sasvim sigurno pet najboljih koje su se dogodile ove godine.

    I nije stvarno samo zbog Kate Winslet koju kolektivno obožavamo i čijem se performansu nema šta ni dodati ni oduzeti (mada jeste istina da ako već do sada niste imali i više nego dovoljno razloga da obožavate Kate Winslet, onda je njena uloga Mare Sheehan kap koja će preliti čašu). Nije ni do prešarmantnog Guy Pierca, niti do radnje koja je savršeno ispletena i uvlači sve dublje i dublje iz epizode u epizodu. Ali jeste do svega toga u paketu.

    Kate igra Mare, životom i poslom premorenu detektivku koja živi i radi u malom gradu u Pensilvaniji koji se definitivno ne bi našao ni na čijoj listi čak ni za posetiti a kamoli živeti. Ovde svako svakog zna, jedino se ne zna da li više zamara sporost i repetativnost života ili to što svako gleda u tuđe dvorište. Takav grad u kom se obično malo šta događa, zatiče serija zločina koji su šokirali i uplašili zajednicu a kako je Mare poznata kao prilično uspešna detektivka ona je i osoba kojoj je slučaj dodeljen. Sjajna je i predana svom poslu, ali pored toga izgleda i kao neko kome je potreban ozbiljan odmor, kako neko kome se život raspada a čini se i da je to hronično stanje, i na prvi pogled deluje kao stereotipni prikaz detektiva iz krimi serija. Natovareni sopstvenim problemima, previše posvećeni poslu, opsesivni u vezi sa slučajem koji istražuju, sa komplikovanom porodičnom istorijom. Mare ruku na srce jeste sve to, ali nimalo ne liči na bilo kog junaka ili junakinju koje smo pre viđali.

    Ima čudnu, umornu ali i neverovatno privlačnu energiju od koje pršti. Permanentno je iscrpljena, malo spava, previše puši i vejpuje sa takvom posvećenošću kao da se u svakom dimu nalazi rešenje svih njenih problema. Toliko je savršeno disfunkcionalno funkcionalna da će sasvim sigurno postati jedan od omiljenih likova sa malih ekrana. I u tome zapravo verovatno i jeste najveća čar serije “Mer iz Istauna” jer je pre svega priča o životu jedne žene. Žanrovski jeste kriminalistička serija ali bi bilo netačno odrediti je samo tako jer je nemoguće otetiti se utisku da to uopšte nije njen fokus, već da je to priča o običnoj sredovečnoj ženi i svemu onome što život nosi. Bore kojih ima sve više, kao i kilograma i problema, i neprestanih pitanja “jel to to? Ovo je moj život?”.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/162427997654551.jpg

    Jer Mare jeste detektivka, ali je i majka koja se bori sa samoubistvom sina i čija ćerka još uvek pokušava sve to da razume ali i i da pronađe sebe i svoje mesto u svetu. Mare je i baka koja želi da njen unuk odraste u zdravu i ispravnu osobu iako ni sama više ne zna šta to znači. Na momente je potpuno pogrešna u svojim idejama i postavkama dok je momente genijalna. Ona je sve vreme i ćerka i sušta suprotnost svoje majke sa kojom uprkos svemu ima neverovatno lep odnos, razumevanje i ljubav. Istovremeno je i bivša supruga koja još uvek uči kako da „svari“ razvod, čiji muž živi u kući pored i deluje da mu ide mnogo bolje u životu nego njoj. Mare je i najbolja prijateljica, komšinica, rođaka. Iako seksualnost ni u srednjim ni u starijim godinama ne viđamo često, Mare je takođe i žena veoma otvorena po pitanju onoga što joj je potrebno a potrebni su joj i seksualnost i emocije i u svom rasulu pokušava i da pronađe partnera barem za nešto od ta dva i podsetnik je da život stvarno ne staje kada se napuni famoznih trideset.

    Mare je život u malom, koji veoma često ne ide kako smo planirali da će ići i iznad svega podsetnik na toliko koliko slojeva i uloga ima jedna žena i koliko je teško izboriti se sa svim. Ona je žena koja balansira mnogo toga na svojim leđima, a serija predstavlja seciranje, raslojavanje, analziranje društvenih uloga i mnogo mnogo realnosti.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/1624279976315053.jpg

    A kad smo već kod realnosti, i realnog prikazivanja žene, ženskog tela, ženskog emotivnog i seksualnog života i realnosti da pedesete nisu i nikako ne mogu da budu nove dvadesete, ali da su baš zato na svoj način fantastične, nemoguće je ne primetiti koliko nonšalantnost i prirodnost kojom odiše Mare jesu sinonim i za samu Kate Winslet i kako je ova uloga gotovo savršena baš za nju. Na tom tragu, u nedavnom intervjuu Kate upravo i govorila o srednjim godinama i tome je kako je zabranila da joj telo bude editovano u seks sceni u seriji kao i za poster serije rekavši “ljudi, znam koliko imam linija oko očiju, molim vas vratite ih sve.”

    Zato je „Mer iz Istauna“ nezaobilazno štivo, jer je pre i posle svega iskrena ženska priča o “funkcionalnoj ženi sa puno mana, sa telom i licem koje se menja u skladu sa njenim godinama, njenim životom, i onim odakle potiče” i ide u prilog tome da možda zaista možemo da govorimo o stvarnoj inkluzivnosti i ravnopravnosti žena tek kada predstavnice svih doba budu prikazivane ovako transparentno i kompleksno kao što je to Mare. I želimo mnogo više toga i na malim i na velikim ekranima. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: