Pretraga

Zašto unapred ne volimo rimejk filma “How to lose a guy in 10 days?”

Zašto unapred ne volimo rimejk filma “How to lose a guy in 10 days?”

Tekst: BURO.


Zvanično je potvrđeno da će jedna od omiljenih romantičnih komedija “How to Lose a Guy in 10 Days?” (Kako izgubiti dečka za 10 dana?) uskoro dobiti svoj rimejk. Da, dobro ste čuli, stvarno imamo toliko godina da je nešto čega se sveže sećamo, stiglo na red da doživi svoj rimejk. Ako ćemo iskreno, i to je pomalo razlog zašto se već unapred ne radujemo. Jedno je sa crtanim filmovima, oni nekako i jesu bili previše davno, ali da je 2003. bila pre šesnaest godina, skoro dve decenije? Ne prihvatamo!

Zašto unapred ne volimo rimejk filma “How to lose a guy in 10 days?” (фото 1)

Dok procesuiramo tu informaciju, ekipa se prihvatila posla i premijera se očekuje u aprilu 2020. godine, a komičaru Guyu Branumu je povereno da udahne novi život u omiljenu romantičnu komediju iz ranih 2000-ih. Quibi, platforma na kojoj će serija (da, u pitanju je serija) imati premijeru objavila je da se dosta pažnje poklanja “savremenom pogledu” na ovu komediju u kojoj su originalni nosioci glavnih uloga Kate Hudson i Matthew McConaughey. Kako navode, fokusiraće se na brbljivu, mladu i veselu online kolumnistkinju i marketinškog izvršnog direktora koji je imao previše žena, odnosa i veza u životu, koji će morati da dokažu da su sposobni da budu u monogamnoj vezi, i zajedno će otkriti zašto je održavanje veze mnogo teže nego kako Andie Anderson (Katein lik u filmu) čini da izgleda. I dok čekamo premijeru, koju ćemo sigurno gledati da bismo potvrdili ili promenili trenutno mišljenje, neka i preterujemo, ali imamo nekoliko nedoumica oko svega ovoga.

Zašto unapred ne volimo rimejk filma “How to lose a guy in 10 days?” (фото 2)

Ako ti se sviđa, napravi rimejk od toga


Ne možemo više. Pre neki dan je kružio meme sa Ellen Degeneris, a propo milenijalsa kojima se non stop serviraju rimejkovi i slobodno možemo reći da je bio meme dana, jer ga stvarno osećamo bliskim. Umorili smo se od gledanja starih stvari samo na novi način, bilo da je plot malo izmenjen ili se koristi fantazmagorična nova tehnologija. Pitanje da li su se svi toliko ulenjili ili su u strahu da novi projekat ne fejluje, pa preuzimaju samo sigurne korake, se nadvilo nad svima koji prate događanja u filmskom svetu. I kao i u pitanju da li je starija kokoška ili jaje, nemamo tačan odgovor. Verovatno je sve po malo, ali nama je dosta. Nije ni čudo zašto originalni sadržaj, kad se desi, prosto plane i zašto Netflix na tom polju šije sve ostale. Rizikuju, i to se često pokaže dosta dobrim a i unosnim. Nedostaje nam originalnosti, kreativnosti, nedostaje nam novih novih a ne novih starih stvari, nedostaje nam makar i ludila i potpuno pogrešnog zapleta, koji je svež i drugačiji, pa nek je i nejasan. Iskreno, pre bismo gledali seriju o napadu Zemljana na Areu 51 i raznorazne opcije šta bi tu moglo da se desi, pa neka i totalno fejluje. Treba nam nešto što istinski prati vreme u kom živimo, opipava mu puls, i što deluje iz perspektive sadašnjosti - za sadašnjost ali i budućnost. Treba nam buduća investicija, jer stvarno, šta tačno ostavljamo narednim generacijama? Rimejkove rimejkova. To možda i nije toliko loše jer ćemo bar njih sigurno naterati da rade sve novo budući da ćemo stare izvore osušiti, ali baš je uzbudljivo pomisliti na originalni sadržaj koji bi mogao da posluži kao predložak za neki budući rimejk 2048. godine.
A nedostaje nam i dobih, pravih romantičnih komedija. Nije tačno da ih ne volimo. "How to Lose a Guy in 10 Days" je relikvija srećnih vremena, kada nismo bili toliko cinični prema emocijama, i kada je Holivud još uvek verovao da ovaj žanr ima svoju publiku i da ga vredi praviti. Mislimo da vredi još uvek, samo niko ni ne pokušava.

Zašto unapred ne volimo rimejk filma “How to lose a guy in 10 days?” (фото 3)

Novac pokreće svet


Nemamo ništa protiv velikih obrta koje prave sve streaming platforme, čak zdušno učestvujemo u svemu i plaćamo šta treba da se plati (ili sistemom one for the team, jedan plaća ostali koriste šifru, ali nemojmo biti sitničavi) da bismo ostali u toku sa savremenim naslovima. Međutim, kada se najave ovakvi projekti, svi se pomalo osećamo targetiranim po sistemu “ovo će sigurno da gledaju, biće para”. Sistem je veoma jasan, i konstruisan tako da bude čarobna formula uspeha. Kako industrija dakle tripuje da obožavamo rimejkove, to ovde imamo, zavisnici smo od serija tako da su i to ubacili, i pričaće se o komplikovanosti postizanja odnosa danas da bismo se kao prepoznali.
Ali ako će “How to lose a guy in 10 days?” postati serija, i to pretežno sa fokusom zašto je i koliko teško i izazovno održati monogamni odnos u sveopštem ludilu i komplikovanosti današnjih odnosa, to realno i nije “How to lose a guy in 10 days?” nego pre poznati naslov iskorišćen kao sigurica koja će doneti gledanost.

Zašto unapred ne volimo rimejk filma “How to lose a guy in 10 days?” (фото 4)

Nezamenljivi Matthew McConaughey


Može li iko da ga zameni u ovoj ulozi? Nismo baš sigurni. U ovom filmu je Kate bila najrazigranija i najblistavija ikada, dok nije skrenula na pogrešnu stranu eksploatisanja svog rom com nazovi talenta, Matthew u jednom od svojih najneodoljivijih izdanja, a njihova zajednička energija gotovo opipljiva i na apsolutnom vrhuncu vrcavosti. Glumački, svakako da smo nakon ovoga tek u “Dallas Buyers Club”, “True Detective” itd spoznali šta sve osim zavodljivosti Matthew ima da ponudi i u kojoj meri ima što bi old school kritike rekle “raskošan talenat”, ali je u ovoj ulozi jednostavno nezamenljiv. Branum je obećao da će u potrazi za novim likom gledati i konsultovati bezbrojne fotografije Matthew McConaughey bez majice, da bi zadatak što vernije ispunio, i na tome mu veoma zavidimo, ali smo, čini se opravdano, sumnjičavi prema konačnom ishodu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar