Zašto je Generacija Z opsednuta filmom AMERIČKI PSIHO (i likom Patricka Batemana)?

11.02.2024.
RECOMMENDED

Patrick Bateman, kultni lik za kog su svi sigurno već čuli, bio je vrlo popularan 2000. godine kada je film Američki psiho izašao, ali ta popularnost ni do danas nije izbledela. Njegov način razmišljanja o poslovnom uspehu vrlo je primenjljiv i na današnju situaciju i opsesiju generacije Z takozvanim grindanjem i moći, ali i željom za što većom zaradom.

americki psiho

„Grind“ ili „hustle“ mindset često je spominjan pojam na društvenim mrežama, ali šta je on zapravo i kakve veze Patrick Bateman ima s njim? Zapravo se grind odnosi na prekomeran rad s ciljem bolje zarade i boljih životnih postignuća u što manjem vremenskom roku. Ovakav način života i razmišljanja nije ništa novo, kao što vidimo postojao je u vreme izlaska filma Američki psiho, a postoji i danas, te se ništa nije mnogo promenilo u tom vremenskom periodu – cilj je što više raditi i staviti karijeru ispred svega. Mladi danas opsednuti su ovakvim načinom života jer je većini cilj da što više zaradi sada, kako bi kasnije imalo lakši život sa što manje briga, ali i jednostavno – žele što veću zaradu sa što manje godina. Ipak je novac taj koji pokreće današnji svet i većina smatra da si bez novca ništa, odnosno nemaš nikakvu moć, te je to opravdanje za prekomeran rad koji kasnije dođe na naplatu u obliku problema s mentalnim zdravljem ili jednostavno hroničnog umora. Patrick Bateman upravo je školski primer ovakvog razmišljanja i do čega on može dovesti, glad za još većom moći i zaradom koju niko i ništa ne može utažiti.

americki psiho 2

Američki psiho je, ako pitate mnoge kritičare, genijalan film i još je bolja kritika društva, no uprkos tome okružuju ga brojne kontroverze, odnosno mnogi ga potpuno pogrešno shvataju. Ako ste pogledali film onda verovatno znate o čemu pričam no, ako niste, onda ću vas malo uputiti. Naime, Patrick Bateman radi na Wall Streetu, ima odličan posao, odličnu platu, čak je i na dobroj poziciji u društvu, ali njemu to nije dovoljno i gladan je za moći. Da ne dužim, Patrick se prema svojim kolegama i bližnjima predstavlja kao stabilan macho muškarac, a u stvarnosti je osoba puna frustracija i negativnih emocija, koje izbacuje kroz mučenje i ubijanje seksualnih radnica.

I da, naravno da postoje oni koji u potpunosti pogrešno shvataju poentu filma Američki psiho i počinju da implementiraju Batemanovo razmišljanje na svoj život (naravno, ne mislim na deo u kojem glavni junak ubija ljude), sigurno je i grind mindset malo povučen od Patricka Batemana, no to ne znači da možemo osuđivati film i kriviti ga za to. Ako neko i želi tako da se ponaša, sigurno mu jedan film neće biti dovoljan da u potpunosti promeni svoju ličnost, takvi će ljudi uvek postojati, a društvene mreže i filmovi su najmanje krivi za to, ipak sve kreće od vaspitanja u porodici.

Ono što većina Gen Z generacije trenutno radi su samo sređeni klipovi brojnih scena iz filma Američki psiho i tu nema ništa loše, potpuno bezazlena umetnost koja nikome ne šteti, već samo pokazuje izuzetno privlačnog muškarca. To je ono što smatram da je najbitnije, da su mladi svesni kako je takvo ponašanje u stvarnosti nedopustivo, a sve ostalo je nebitno, zašto se ne bi zabavili izrađujući bezazlene videozapise.  

@batwyne American Psycho – I K*lled Paul Allen Scene || #americanpsycho #patrickbateman #patrickbatemanedit #christianbale #batwyne #fyp #movie #sigma #xyzbca #fypシ #viral ♬ Sunrise – Official Sound Studio

U potpunosti shvatam opsesiju likom Patricka Batemana, privlačan je, ima dozu samopouzdanja i da nisam videla film nikada ne bih rekla da je neki okoreli ubica pun nesigurnosti. Usudila bih se opsesiju likom Patricka Batemana uporediti s ludnicom koju je Tommy Shelby proizveo ili pak Joker kada ga je glumio Heath Ledger, obojica su „loši“ likovi na ekranu, a u stvarnosti neki od najskromnijih poznatih osoba koje postoje. Ako stavimo Batemana u kontekst filma, on svakako nije neko za kim bismo trebali da ludujemo, ali ga Gen Z u potpunosti odvaja iz tog konteksta i gleda samo kao privlačnog muškarca u odelu. Sigurna sam da, ako bi sada pripadnici generacije Z otišli da pitaju svoje roditelje da li su i oni bili opsednuti likom Patricka Batemana kada je film Američki psiho izašao, njihov odgovor bi verovatno bio afirmativan, jer je Patrick zaista bezvremeni pojam muškarca koji vrlo lako može očarati svaku generaciju.

Ljubav generacije Z prema filmu Američki psiho i Patricku je nešto vrlo bezazleno i smatram da ne treba previše ulaziti u neko filozofiranje u vezi s tim, jer je sve apsolutno površno i temelji se više na samom izgledu junaka, nego na ičemu drugom.

Tekst preuzet sa Buro. hr

Saznaj više:
Povezani članci: