Ivana Maksimović: Art of living je filozofija u kojoj si potpuno i predano ili nisi uopšte

    07.09.2023.
    RECOMMENDED
     

    Popričali smo sa Ivanom Maksimović, arhitekticom po struci, modnom i dizajnerkom enterijera i, kako sama kaže za sebe, professional traveller. Ivana već dugo živi u Londonu, a godinu uglavnom provodi na relaciji London-Cotswolds-Crna Gora-Bahami. Estetiku svog doma doživljava kao umetnost, kao i odeću koju kreira, a isto se prenosi i na još jednu njenu pasiju, porcelan. Svoj život i sve hobije i interesovanja objedinjuje pod frazom Art of living.

    IMGL7693 Edit 1

    KAKO ZAPOČINJETE DAN I IMATE LI NEKE JUTARNJE RUTINE?

    Jutro je za mene najlepši i najradosniji deo dana. Budim se jako rano i posvećujem te prve sate isključivo sebi dok su svi još usnuli. Doručak u krevetu je obavezni ritual na lepom posluzavniku, porcelanu, salveti i maloj vazni sa cvećem bez obzira da li sam kod kuće ili u hotelu. Bez obzira da li sam poslužena ili sam ga samoj sebi servirala. Jako mi je bitno i sve oko kreveta: posteljina, dnevno ćebe, spavaćica, jastuci. Imam veliku kolekciju poslužavnika i azijskih trskanih postolja za krevet. Ja sam zaista srećna ujutru i ništa mi nije teško.

    VIDELI SMO DA IMATE ZAVIDNU KOLEKCIJU PORCELANSKOG POSUĐA. DA LI U TIM PATTERNIMA PRONALAZITE INSPIRACIJU ZA SVOJ LIČNI STIL I KREIRANJE?

    Porcelan i keramika jeste moja strast. Kupujem ga svuda i stalno. Nije mi bitno da li je skup i vredan ili ne. Za mene je to fantazija trenutka dok iz njega jedem ili služim. Prvo odlučim koju činiju želim da stavim na sto i onda to diktira sta ću da skuvam i u njoj poslužim, nikad obrnuto. Ako je činija za asparaguse u vidokrugu, za ručak su asparagusi, a ako sam se uželela tanjira za školjke i jastoge (kojih takođe imam veliku kolekciju), onda će se to kuvati za ručak.

    KAKO IZGLEDAJU VAŠE ČUVENE VEČERE KOJE SU NEZABORAVNO GASTRONOMSKO I ESTETSKO ISKUSTVO ZA SVAKOG GOSTA?

    U mojoj bašti na moru koja podseća na lokaciju Šekspirovog ,,Sna letnje noći“, često jastoge pobacam po stolu direktno. I devojke koje služe izgledaju kao vile u mojim belim lanenim dugačkim haljinama. Često moji gosti za večeru dobiju nešto sto je na ivici instalacije i dining experience.

    Venecijanski porcelanski set od 19 delova mi je omiljen za služenje dezerta. On je prošao dug i mukotrpan put transporta kroz nekoliko zemalja i nekoliko DHL velikih računa, ali svako ima neki svoj uvrnuti hobi na koji je spreman da potroši novac.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/IMGL7607-Edit-scaled.jpg

    Kad vidite moj porcelan na stolu i haljinu koji sam dizajnirala jasno je da oni pripadaju istoj osobi. Moj vizuelni rečnik je jasan i prepoznatljiv i nije se mnogo promenio kroz godine. Ne pratim modu, ne bacam garderobu, sigurno stojim iza onoga sto mi se sviđa i veoma naporno i sa dosta truda držim život na pet destinacija na visokom vizuelnom nivou. Ne volim lenje ljude kojima je teško da nameste ujutru krevet, a onda izađu uveče u najnovijoj haljini iz neurednog kupatila. Art of living je filozofija u kojoj si potpuno i predano ili nisi uopšte.

    KAKO BISTE OPISALI HALJINE KOJE DIZAJNIRATE?

    Ivana Ma haljina je bosonoga devojka u tankoj letnjoj balskoj haljini na nekoj dalekoj plazi. Gola leđa i karneri koji dotiču pesak. Volim igru ozbiljnog oblika, ali laganog materijala. Uvek balans up and down. Volim da u haljini sednem na pod, igram na stolu. Moje haljine su komforne i opustenost pokreta u njima je ono sto ih čini sexy. Sexy but clean and elegant! Laganost postojanja i ne shvatati sebe preozbiljno je jezik koji govori moja haljina.

    Facetune 28 07 2023 07 38 39 2

    VOLITE DA PUTUJETE, PA KOJE JE TO MESTO KOME SE UVEK RADO VRAĆATE?

    Ja sam putni zavisnik visoke kategorije. Imam svoj stalni godišnji ritam London-Cotswolds-Montenegro-Bahamas, a onda skrećem sa puta u bilo koju vrstu egzotike: od Indije i Šri Lanke, do Laosa i Portugala i bilo čega sto mi je na bucket listi. Na primer, Mongolija na konju ili Costa Rica i Tangier. Destinacije kao Milano i Pariz su mi, uz dužno poštovanje, već dosadne i željna sam avantura nepoznatog karaktera. Velike i daleke putne avanture za mene moraju imati intelektualne, art, dizajnerske, arhitektonske i kulturološke  elemente. Volim insajderske posete koje uključuju lokalno stanovnistvo, volim da ulazim u njihove kuće i sedim za njihovim stolom.

    KOJA JE VAŠA ŽIVOTNA MANTRA?

    Biti srećan u svoji koži i u svojoj kući.

    BURO. LEKSIKON

    OMILJENO GODIŠNJE DOBA:

    Apsolutno svako, srećna sam sto sam živa. Plavo Jadransko more sa moje terase leti, Gstaad Palace zimi, vatra u kaminu i lišće pod kopitama konja u Cotswoldsu u jesen i procvetale magnolije u Londonu na proleće. I, naravno, april u Beogradu, da me vrati u vreme prvih ljubavi.

    DA SAM GRAD BILA BIH:

    Nikako ne bih bila jedan grad, od toga me hvata panika.

    NAJBOLJE SE ZABAVIM:

    Kad imam novu kuću da je namestim.

    MOJ SLATKI GREH JE:

    Kupovina tkanina za sto, za haljinu, za jastuk i fotelju.

    UVEK ME OBRADUJE

    Nova kreativna ideja.

    ZA MENE JE SAVRŠEN DAN:

    Proveden sa zanimljivim ljudima iz raznih delova sveta.

    NE PUTUJEM BEZ:

    Svoj bade mantil nosim i kad putujem, takođe, volim Aerin pletenu činijicu za nakit na noćnom stočiću. I ona putuje sa mnom svuda. Putovanje je u mom slučaju jedna organizovana i elegantna radnja. Ne podnosim ljude u trenerkama po aerodromu. Hotelska soba mi nikad nije u neredu. Paleta boja u mom koferu na putu vrlo često je u skladu sa enterijerom hotelske sobe i vrlo sam izbirljiva. Nisam omiljeni gost hotelskom osoblju. Tražim dodatno cveće ili ga sama ukradem po hodnicima ili naberem bilo gde napolju i stavim u času za četkice za zube. Mirišljavu sveću obično kupim kad stignem u hotel i neretko je potrošim za tri dana boravka.

    MOJA SUPER MOĆ JE:

    To create magic.

    Saznaj više:
    Povezani članci: