Izložba meseca: Nove tendencije ’60

30.11.2023.
RECOMMENDED

Izložba Nove tendencije ’60 je jedinstven omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka, sačinjena od tri prethodnih izložba.

U fokusu su: Gencay, Brtka, Franchini održana u Rimu 1964. godine, zatim Forme presenti takođe u Rimu, 1965. godine, i izložba Illumination u Trentu 1967. godine na kojoj se predstavila istoimena grupa.

Italijanska kulturna scena šezdesetih predstavljala je umetničko polje koje se odlikovalo izrazitim diverzitetom i snagom umetničkih pravaca i autorskih izraza, u periodu pred razvoj postmoderne.

Paolo Patelli
Paolo Pateli

Aldo Schmid
Aldo Šmid

Izložba Nove tendencije ’60 će se održati u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu i predstavlja retku priliku da se vide radovi svih autora koji su se našli na pomenutim izložbama i šezdesetih godina boravili i stvarali u Rimu: Nobuja AbeŠu Takahaši iz Japana,  Aldo ŠmidBruno KontePaolo Pateli Antonio Frankini iz Italije, Genđaj Kaspači iz Turske, Marša Hafif iz Amerike, Milena Čubraković i Mira Brtka iz Jugoslavije.

Fondacija Mira Brtka koja je zajedno sa galerijom Arte organizator ove izložbe, nastoji da približi publici umetničku scenu Italije šezdesetih godina, kao i krug umetnika u kome je Mira Brtka stvarala na samom početku svoje karijere.

Kada: 12-28. decembar

Saznaj više:
Povezani članci: