Žene za žene: Poezija koja će da vas uzdigne i inspiriše

22.11.2023.
RECOMMENDED

Kao mala, mama mi je kupovala serijal knjiga koje se zovu Chicken Soup for the Soul. To su bile zbirke sa esejima i kratkim pričama o običnim ljudima i događajima koji su ih transformisali i oblikovali. Uglavnom su bile happy end priče, a i za one koje nisu su autori uspevali da izvuku svetlu tačku za kraj. Naziv samog serijala mi se najviše dopadao – Pileća supa za dušu“. Dobra knjiga i treba da ima taj efekat, da te utopli, zagreje i ostavi sa osećajem sigurnosti u srcu. Kako sam odrastala, moja literarna pileća supa“ je postala poezija. Potrebna je samo jedna dobra pesma da ti sve u glavi pretumba i vrati na pravo mesto.

Poezija zene

Devotions je najtemeljnija zbirka poezije od Mary Oliver, možda baš zato što je ona ta koja je uredila ovo izdanje. Zbirka sadržava pesme napisane sa početka njene pedesetogodišnje karijere, iz prve zbirke No Voyage and Other Poems do poslednje kolekcije Felicity iz 2015. Njene dirljive pesme opisuju prirodan svet i našu povezanost sa njim, i služe kao nežan podsetnik da je svet mnogo veći od nas samih. Na moju veliku sreću, naletela sam na ovo izdanje u knjižari Akademiji (i odmah kupila).

knjiga novo groblje kontrast izdavastvo foto2 27959

Ovo je poslednja knjiga poezije koju je napisala Milica Špadijer, a pre toga je izašla Šar-planina (oba naslova su izdata od strane Kontrasta). Nisam još pročitala Novo groblje, ali je Šar-planina primer jedan od zaista autentičnih domaćih glasova na savremenoj sceni. Pored toga, Milici je nedavno dodeljena nagrada Lenkin prsten“ za njenu pesmu Ljubav.

Ukoliko niste upoznati sa njenim radom, Warsan Shire je pesnikinja čije je stihove koristila Beyoncé za vizuelni album Lemonade. Za nju sam tada saznala, a od tada sam pročitala sve čega sam mogla da se dočepam. Mahom obrađuje teme identiteta, imigracija, ljudskih prava i žensku borbu, a ova zbirka je posebno fokusirana na sazrevanje. Delim sledeći isečak iz pesme Home: No one puts their children in a boat, unless the water is safer than the land. No one would choose days and nights in the stomach of a truck, unless the miles traveled meant something more than journey“.

she must be mad charly cox 1200x 1

Nešto malo lakše za kraj. Charly Cox je pesnikinja i aktivistkinja za mentalno zdravlje, te se njene pesme uglavnom bave mentalnim zdravljem i situacijama koje mogu da utiču na isto. She Must Be Mad je idealan poklon za drugaricu koja želi da čita poeziju (ali ne zna gde da počne) ili za bilo koga kome treba nešto što je vrlo relatable.

Saznaj više:
Povezani članci: