Must-Read: 4 knjige za DIGITALNI DETOKS

26.10.2023.
RECOMMENDED

Da li prepoznajete znakove da je došao momenat da konačno morate da spustite telefon? Ukoliko prepoznajete da vam se znoje dlanovi, da slabo spavate i skrolujete do besvesti pre nego što legnete u krevet, da se opterećujete o tome kako se predstavljati onlajn, verovatno je došao trenutak za digitalni detoks (i ove knjige će vam pomoći u procesu).

How to Do Nothing: Resisting the Attention Economy – Jenny Odell

91tBb2V3 fL. AC UF10001000 QL80

Umetnica i spisateljica Jenny Odell prisvaja ideju o ne rađenju ničega kao radikalan otpor prema kapitalističkom sistemu i digitalizaciji svakodnevnog života. Kroz slikovite opise o životinjama u okolini njene kuće u San Francisku, autorka predstavlja oštar kontrast između načina na koji danas živimo i prirodnog sveta koji nas okružuje. Premda ova knjiga nije prevedena kod nas, značajan je uvid u to kako možemo da preoblikujemo naš odnos prema produktivnosti.

Savršenstva – Vinčenco Latroniko

Savrsenstva naslovna

Ovaj roman prati priču Ane i Toma, par digitalnih nomada koji u svojim kasnim dvadesetima emigriraju iz Italije u Berlin. Njihov život ovekovečen je slikama skladnih boja, gde je sve perfektno kadrirano i aranžirano. U svetu gde su svi društveno odgovorni, ganuti nepravdom i istovremeno lepi, pametni i dobri, Ana i Tom se savršeno uklapaju, ali ipak ih muči osećaj dubokog nezadovoljstva. Savršentva se ne bavi temom digitalnog detoksa direktno, ali čitaoce forsira da preispitaju slike koje kreiraju o svom životu i kako da se suoče sa njima.

How to Break Up with Your Phone – Catherine Price

71OIL1UZcrL. AC UF10001000 QL80

Novinarka Catherine Price nudi praktične savete i proverene strategije za odvikavanje od konstantnog korišćenja pametnih telefona. Koji je cilj? Ne prosto da smanjimo vreme koje provodimo uz telefon, već da trajno promenimo navike prema tehnologiji.

My Brain Has Too Many Tabs Upon – Tanya Goodin

711evFNvH8S. AC UF10001000 QL80

Stručnjakinja za digitalni detoks Tanya Goodin kroz ovu knjigu sprovodi istraživanja o tome kako onlajn život utiče na našu offline egzistenciju. My Brain Has Too Many Tabs Open će vam pomoći u pronalaženju balansa u digitalnom svetu i suočavanjem sa novim društvenim normama. Za početak, Goodin nam pomaže da rasčivijamo kompleksan odnos koji danas imamo sa tehnologijom.

Saznaj više:
Povezani članci: