Mirror Room japanske umetnice Yayoi Kusame stiže u Italiju

21.11.2023.
RECOMMENDED

Infinity Mirror Room (Soba beskonačnosti) jedna je od karakterističnih umetničkih instalacija Yayoi Kusame, japanske umetnice koja je postala poznata po svojim vizualno zapanjujućim prostornim radovima. Ova instalacija obično obuhvala mali, zatvoreni prostor u kojem su zidovi, pod i plafon prekriveni ogledalima, a prostor je ispunjen objektima koji se reflektuju u beskonačnost.

Kroz upotrebu ogledala, umetnica stvara iluziju beskonačnosti i utisak da prostor nema jasne granice. Posetioci koji ulaze u ovu sobu mogu da dožive osećaj beskrajnosti, dok se svetlosni efekti i refleksije stvaraju unutar ogledala. Ova umetnička forma često provocira osećaj čuda i fascinacije, dok posmatrači postaju deo vizualnog spektakla.

Stoga imamo savršenu vest, a to je da ova izložba dolazi u Palazzo della Ragione u Bergamu od 17. novembra do 24. maja.

Yayoi Kusama Infinity Room

greenlights
T15206 10

Važno je napomenuti da Yayoi Kusama stvara različite verzije Infinity Mirror Room u različitim kontekstima i sa različitim temama. Svaka verzija ima svoje jedinstvene karakteristike i estetiku, ali osnovna ideja ostaje ista – stvaranje prostora u kojem se gubi percepcija granica između stvarnosti i imaginacije. Ove instalacije privlače veliku pažnju i postale su jedan od prepoznatljivih simbola Kusaminog opusa. Posetioci ovih prostora imaju priliku da dožive umetnost na jedan intiman i fascinantan način.

Yayoi Kusama

Jedna od ključnih karakteristika Infinity Mirror Room je interaktivnost. Posetioci nisu samo pasivni posmatrači; oni postaju aktivni saučesnici u umetničkom delu. Gubljenje jasnih granica između stvarnosti i refleksija stvara osećaj čuda i neobjašnjivog. Svaki pokret posetioca stvara novi aspekt refleksije, stvarajući jedinstveno iskustvo za svakog pojedinca.

Svetlosni efekti i upotreba šara i tačkica dodatno doprinosi hipnotičkoj atmosferi. Osećaj beskonačnosti koji proizlazi iz ove instalacije često provocira duboka razmišljanja o sopstvenoj percepciji prostora i subjektivnosti doživljaja. U tom trenutku, posetioci postaju deo umetničkog dela, dok se okruženje transformiše u magičan prostor u kojem se stvarnost spaja sa maštom.

Saznaj više:
Povezani članci: