Björk i Rosalia UDRUŽILE snage za prvi DUET

09.10.2023.
RECOMMENDED

Björk i Rosalia udržile su snage za novu pesmu, ujedno i njihov prvi duet, sa ciljem da podignu svest o industrijskom uzgoju riba na Islandu.

Ime pesme je i dalje nepoznato, ali za sada je objavljen kratak isečak od 75 sekundi (dok se isčekuje cela pesma koja će da izađe krajem ovog meseca).

Kao domaća Islanđanka, Björk se već godinama javno zalaže za održavanje prirode na Islandu i uvođenje stroge regulative za industrijski uzgoj riba. „Ljudi sa fjorda Seyðisfjörður su se ujedinili i protestuju protiv uzgoja ribe u njihovom okruženju. Želimo da im doniramo prihod od ove pesme kako bi pomogli sa troškovima suđenja, i nadamo se da će ovo biti pozitivan primer i za druge”, izjavila je Björk.

Objasnila je i da je industrijski uzgoj lososa ostavio razarajuće posledice na okolinu i da uzgajane ribe pate od užasnog zdravstvenog stanja. „Mnoge su pobegle u divljinu što će vremenom da menja DNK Islandskog lososa na gore, a može da dovede i do njihovog izumiranja”, dodala je.

Rosalia je navela Björk kao jednu od najvećih muzičkih inspiracija kada joj je dodeljena Latin Grammy nagrada 2018. godine, te je ovo prvi put da sarađuje sa njenim muzičkim idolom. Ovo je i prva pesma koju je Björk izdala od poslednjeg albuma Fossora.

Saznaj više:
Povezani članci: