Pretraga

Biti sam, ne znači biti usamljen - Ove knjige otkriće vam lepotu samovanja

Biti sam, ne znači biti usamljen - Ove knjige otkriće vam lepotu samovanja

Tekst: BURO.

Od kad društvene mreže postoje 14. februar je postao dan za more trigerujućih memova i rasprave da li zaljubljeni treba da se iskuliraju sa postavljanjem romatičnog sadržaja, a single ekipa da se odrekne zluradih komentara. Ako ostavimo po strani ta odmeravanja, bilo da imate ili nemate partnera sredinom februara, ono što je suštinski jedino važno je najpre biti dobro sa sobom. Ove knjige u fokus stavljaju upravo to, preispituju odnos koji imamo sa samoćom kao takvom, kako društvo gleda na istu, kako je mi percipiramo. Dodajte ih na noćne stočiće. I ne, ne morate ih pročitati baš 14. februara. Ove knjige doneće vam mir i bolje razumevanje društva kad god stignu na red.

The Unexpected Joy Of Being Single

Catherine Gray

Biti sam, ne znači biti usamljen - Ove knjige otkriće vam lepotu samovanja (фото 1)

Bilo da ste u dvadesetima, tridesetima, četrdesetima ili pedesetima - ako ste single - ova knjiga priziva vaše police, želeći da vam poruči da je to sasvim u redu, iako društvo pokušava da vas ubedi u suprotno. Autorka, Catherine Gray, napravila je jednogodišnju pauzu od dejtovanja, kako bi se odvojila od ideje pronalaska druge polovine i panike zvane "kasno je". Možda ćete poželeti da joj se pridružite.

Becoming Duchess Goldblatt

Duchess Goldblatt

Biti sam, ne znači biti usamljen - Ove knjige otkriće vam lepotu samovanja (фото 2)

Delom memoar, a delom poletno lutanje kroz polje mašte, priča iza pseudonimnog Twitter naloga otkriva kako je pisac uspeo da, uprkos osećanjima duboke tuge, iznova izgradi život vredan življenja. "Becoming Duchess Goldblatt" su dve priče: priča o povučenom piscu iz stvarnog života koji je stvorio izmišljeni lik iz usamljenosti i priča o magičnoj vojvotkinji Goldblatt, koja je osvojila čitaoce duhovitošću, neposrednošću i autentičnim glasom.

All The Single Ladies

Rebecca Traister

Biti sam, ne znači biti usamljen - Ove knjige otkriće vam lepotu samovanja (фото 3)

Knjiga u fokus stavlja fenomen neudate žene u dvadeset prvom veku u Americi. Udeo žena koje su bile udate 2009. godine je pao ispod 50%, a prosečna starost tokom sklapanja prvog braka koja je ostala između 20 i 22 godine skoro jedan vek (1890–1980), dramatično je porasla na 27 godina. Tokom svog velikog istraživanja i više od stotinu intervjua sa akademicima i društvenim naučnicima i istaknutim slobodnim ženama, autorka je otkrila zapanjujuću istinu: fenomen slobodne žene u Americi nije nov. I istorijski gledano, kada su ženama date opcije osim ranih heteroseksualnih brakova, rezultati su bile ogromne društvene promene. Danas je samo 20% Amerikanaca u braku do dvadeset devete godine, u poređenju sa skoro 60% 1960. godine.

How to Be Alone: If You Want To, and Even If You Don't

LANE MOORE

Biti sam, ne znači biti usamljen - Ove knjige otkriće vam lepotu samovanja (фото 4)

Autorka ove knjige imala je prilično buran život: jedno vreme živela je u automobilu a kao tinejdžerka se preselia u Njujork kako bi ostvarila svoje snove i na čitavom tom putu nije imala podršku ni od koga. Provodeći praznike sama, boreći se sa anksioznošću, a na putu prihvatanja sebe, naučila je puno o samoći i odnosu sa istom. Ovo je obavezno štivo za svakoga čije je detinjstvo još uvek nerazjašnjeno, za one koji se bore sa lažnim prijateljima, suštinski za sve koji bi da se osete manje usamljeno.

You Always Change the Love of Your Life (for Another Love or Another Life)

AMALIA ANDRADE

Biti sam, ne znači biti usamljen - Ove knjige otkriće vam lepotu samovanja (фото 5)

Ova knjiga je prelepo ilustrovana interaktivna mapa puta za prevazilaženje slomljenog srca koji se neretko doživljava kao smak sveta, ali autorka i i ilustratorka ovog bestselera zna da to jednostavno nije istina. Promena nije poraz ili predaja, već obećanje nekih novih stvari i iskustava.

The Lonely City: Adventures in the Art of Being Alone

Olivia Laing

Biti sam, ne znači biti usamljen - Ove knjige otkriće vam lepotu samovanja (фото 6)

Šta znači biti usamljen? Kako da živimo ako nismo intimno povezani sa drugim ljudskim bićem? Kako se uopšte povezujemo sa drugim ljudima? Da li nas tehnologija zbližava ili nas zatvara iza paravana? Kada se autorka preselila u Njujork sredinom tridesetih, shvatila je koliko je usamljena i postala fascinirana činjenicom da smo naučeni da je taj osećaj sinonim za sram. Poneta time, počela je da istražuje i gleda na grad kroz umetnost samoće, vodeći svojevrsnu istragu o tome šta znači biti sam, osvetljavajući ne samo uzroke usamljenosti, ali i kako joj se odupreti i iskupiti.

Sve što znam o ljubavi 

DOLI OLDERTON

Biti sam, ne znači biti usamljen - Ove knjige otkriće vam lepotu samovanja (фото 7)

Zabavna i dirljiva, "Sve što znam o ljubavi", posvećena je izlaženju na kraj sa svim vrstama ljubavi koje vas na putu pronalaženja one prave snađu. Knjiga je poprilično vrcava, puna duha, topline i humora, a prepliće lične ispovesti sa satiričnim zapažanjima, kratkim podsetnicima, receptima za slasna jela i raznim vinjetama.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor