Pretraga

BURO. biblioteka: Knjige autorki koje možda još uvek niste stavili na reading listu a trebalo bi

BURO. biblioteka: Knjige autorki koje možda još uvek niste stavili na reading listu a trebalo bi

Tekst: BURO.

Treba biti kratak i samo reći da smo zahvalni i srećni što postoji toliko sjajnih spisateljica koje u ovom trenutku dok govorimo o njima, stvaraju, pišu, dele svoja iskustva, povezuju naša. Dugo je bilo potrebno da žene istupe sa svojim delima jasno i glasno i da mogu da očekuju jednaku podršku, ali danas možemo da kažemo da se dela autorki štampaju više nego ikada, i da jedno za drugim otkrivamo nova imena koja obožavamo. Zato vam, u mesecu kada dodatno proslavljamo žensko stvaralaštvo, kreativnost, snagu predstavljamo neke od novih knjiga koje volimo. Proistekle iz ženskog pera, proslavljaju različitost iskustava, strahote i lepote majčinstva, zabirnutosti, probleme sa identitetom. Neki romani su debitantski, neki zapravo i nisu romani neko zbirke pesama i priča, nešto su prva izdanja novih naslova, neka imena pripadaju prošlosti ali nam nisu svima poznata koliko bi trebalo da budu.

“INTIMACIES”

LUCY CALDWELL

BURO. biblioteka: Knjige autorki koje možda još uvek niste stavili na reading listu a trebalo bi (фото 1)

Zbirka priča Lucy Caldwell je nešto što će vam zgrabiti ne samo pažnju već i stomak jer se ova knjiga pre svega oseća a onda čita. Njena proza je poetična i perceptivna, sva je u detaljima, i sitnim opisima koji život čine neverovatnim, a neka iskustva nemogućim za zaboraviti. Njene kratke priče su priče o majčinstvu, o prvom susretu, o strahu, ali i o ljubavi, tenziji. Neverovatno uspešno kombinuje fikciju i istoriju, i priča o Caroline Norton, ženi koja je reformisala zakon o usvajanju u UK 1839. godine, fascinantna, potresna priča gde je teško ustanoviti šta je pridodato istorijskim činjenicama, zato što je odrađeno maestralno.

“ASIMETRIJA”

LISA HALLIDAY

BURO. biblioteka: Knjige autorki koje možda još uvek niste stavili na reading listu a trebalo bi (фото 2)

Jedna od novih knjiga sa štrika je “Asimetrija” Lise Halliday, njen debitantski roman koji ne samo što je 2017. kada je izašao dobio važnu književnu nagradu nego što je postao i književni fenomen. Ispričana iz jedinstvenih pozicija, “Asimetrija” istražuje disbalans koji održava mnoge najdramatičnije ljudske odnose: razlika u godinama, odnose moći, talenat, bogatstvo, slava, geografske pozcije, pitanje pravde i jednakosti. Prvi deo donosi priču o Alice, i njenoj vezi sa poznatim i dosta starijim piscem Ezrom. Sjajno ispripovedana priča o odnosima moći i ljubavi koja počinje u Njujorku u ranim godinama Iračkog rata. S druge strane, poglavlje “Ludilo” pripoveda Amar, čovek iračko-američkog porekla koji odlazi da poseti svog brata u Kurdistanu, kada ga imigraciona policija zadrži ceo vikend u čekaonici na aerodromu Hitrou. Dve prividno sasvm udaljene priče, čija se iskustva zapravo dodiruju i preklapaju.

“HOOD FEMINISM”

MIKKI KENDALL

BURO. biblioteka: Knjige autorki koje možda još uvek niste stavili na reading listu a trebalo bi (фото 3)

Knjiga Mikki Kendal, otvara pitanje koliko rasa i klasa odeljuju žene? Da li smo i među nama sve jednake u tome što smo žene koje dele ista iskustva i probleme, ili postoje jednakije među jednakima? Da li bogata privilegovana žena, stvarno oseća onu siromašniju i marginalizovanu kao svoju sabornicu? Kendallini argumenti se razvijaju kroz 18 provokativnih, sjajnih, snažnih eseja od “It’s Raining Patriarchy,” “The Fetishization of Fierce” do “Parenting While Marginalized.” Teme se preklapaju i spajaju, i neretko se ponavlja set istih mišljenja i perspektiva koje Mikki ima pa ma, ali je knjiga predivno fokusirana na iskustva žena koje se nalaze u prvom redu u borbi za sopstvena prava i bolje uslove. Kendall piše o gladi, o užasnim poslovnim uslovima, o nemogućnostima, o potrebama žena koje su ignorisane, o onima koji još uvek nemaju internet kod kuće, o siromaštvu, o zdravstvenom i socijalnom koje mnoge žene u SAD ali i širom sveta nemaju, o svakodnevnim brigama koje one za samo pola klase iznad nemaju.

“ACTS OF DESPERATION” 

MEGAN NOLAN

BURO. biblioteka: Knjige autorki koje možda još uvek niste stavili na reading listu a trebalo bi (фото 4)

Kada Karl Ove Knausgaard kaže za nekoga da je neverovatan literarni talenat onda znate da je u pitanju nešto maestralno. Pre svega maestralno iskreno i direktno. Megan Nolan je tridesetogodišnja Irska spisateljica koja živi i radi u Londonu, a “Acts of Desperation” je nakon godina pisanja za različite magazine, njen prvi roman. I to onaj koji se opisuje kao “žestoka anti-romansa” o zavisnosti od ljubavi i tome šta nam radi. Mračna, intenzivna priča o opsesivnoj ljubavnoj vezi. O najvećim visinama i onoj drugoj strani koja se zove anksioznost, fiksacija, sumnja u samu sebe. Ozbiljan roman o toksičnim vezama, i Nolan kao nova autorka na svetskoj sceni i moćni glas milenijalsa od kog se tek očekuje mnogo.

“TESKOBA VEČERI” 

MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

BURO. biblioteka: Knjige autorki koje možda još uvek niste stavili na reading listu a trebalo bi (фото 5)

Dirljivo, sirovo, surovo i prelepo. I ovenčano Bukerovom nagradom za 2020. godinu. Kada tragična nesreća slomi Milderove, njihova deca su prepuštena sama sebi a to znači da izmišljaju vlastita pravila, odlučuju da ih krše ili poštuju, prelaze granice u pometnji, postavljaju nove, bivaju i žrtve i počinioci neshvatljivih surovosti. “Teskoba večeri” je zastrašujuće otvorena i izuzetno priča o porodici na ivici raspada i načinima na koji se deca nose s traumama, i tome koliko su nevinost i brutalnost na momente neočekivano bliski i srodni.

“NOBODY TOLD ME”

HOLLIE MCNISH

BURO. biblioteka: Knjige autorki koje možda još uvek niste stavili na reading listu a trebalo bi (фото 6)

Poezija Hollie McNish je zabavna, pametna, britka, brza, i utešna, i ako niste čitali ništa njeno do sada pravi je trenutak da počnete. Svima nam treba doza Hollie na dnevnom nivou, da nas podseti da i neki teški i prilično izazovni trenuci mogu da budu uzbudljivi i inspirativni. Njene poeme su isprepletane sa kratkim esejima i zapisima iz dnevnika, i beskrajno su i zabavne, i nežne i prijatne za čitanje.

"SAMLEVENI ŽIVOT"

VICTOR CATALA

BURO. biblioteka: Knjige autorki koje možda još uvek niste stavili na reading listu a trebalo bi (фото 7)

Caterina Albert je jedno od najznačajnijih imena u katalonskoj književnosti XX veka. Spisateljica čiji se roman "Samoća" smatra jednim od najboljih napisanih na katalonskom jeziku, i ona koja je neretko pisala sakrivena pod muškim pseudonimom Victor Catala. Ona svoje junake i njihove odnose opisuje živo i sirovo, i čitati njeno delo danas pomalo deluje kao čitanje neke savremenice. Odnosi među ljudima predstavljeni su živo a često i brutalno, i donosi priče iz perspektive svih onih koji su na margini. Žene, siromašni, deca, marginalci su njeni protagonisti: nesrećni ali beskompromisni borci za slobodu koja ne priznaje granice, uloge, podele. Sa takvim junacima, "Samleveni život" je zbirka trinaest priča koje govore o ljubavi i osveti, nesrećnim slučajevima koji menjaju sudbinu i komplikovanim međuljudskim odnosima.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor