Pretraga

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i proslavljaju žensku seksualnost

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i proslavljaju žensku seksualnost

Tekst: BURO.

Kao koncept sex wellness je u potpunosti izmenio ne samo sex industriju već i pogled na žensku seksualnost i pažnju koja joj se poklanja, način na koji se o ženskoj seksualnosti priča i kakvo mesto zauzima u svakodnevici. Bilo kako bilo, iako je takav pomak istorijski i ako se za neko vreme može reći da je vreme ženskog osnaživanja, to je ovo, mnoge žene su tokom istorije bile te koje su donele promene, najavljivale i sprovodile revolucije i borile se rečju i delima za mnog ravnopravniji svet. Upravo zato, izdvajamo šest knjiga spisateljica, aktivistkinja, preduzetnica i drugih žena koje su svojim delovanjem promenile istoriju seksa i ženskog zadovoljstva.

“virgin”

Hanne Blank

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i proslavljaju žensku seksualnost (фото 1)

Ultimativna istorija o eluzivnom, mitskom, i prilično diskutabilnom konceptu- nevinosti. Koncept nevinosti je važan za razumevaje ženske istorije i različitih učitavanja kojima je ona podložna, a Hanne Blank vodi čitateljke i čitaoce na neverovatno putovanje koje je spet istraživanja, nauke, istorije, i popularne kulture u cilju demistifikacije koncepta koji ima toliki uticaj na društvo.

“what do women want”

Daniel Bergner

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i proslavljaju žensku seksualnost (фото 2)

Knjiga Daniel Bergner će okrenuti sva vaša znanja i razmišljanja o ženskoj seksualnosti naglavačke i ono što poznajemo iz iskustva, ono što mislimo da znamo će se sasvim rastresti i protumbati. Zasnovana na temeljnom istraživanju i intervjuima sa mnogima od naučnika preko seksologa do “običnih” žena, Bergnerina knjiga postavlja pitanje na čemu je zasnovana ženska seksualnost i otvara pitanje ženske požude. Ova knjiga je nezaobilazno šitvo za sve one koji čeznu za istinskom intimnošću i emotivnom povezanošću, i ne važi bez razloga za "knjigu koju treba da pročita svaka žena na svetu".

“re-making love: The Feminization of Sex”

Barbara Ehrenreich, Elizabeth Hess, Gloria Jacobs

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i proslavljaju žensku seksualnost (фото 3)

Knjiga koja prati razvoj seksualne revolucije u Americi, a koja ima u mnogome veze i sa ostalim delovima sveta u kojima se slično seksualno buđenje dogodilo u neko okvirno slično vreme posle sredine prošlog veka. Knjiga argumentuje da se nasuprot popularnom mišnjenju, seksualna revolucija 60-ih dogodila zbog poleta i poriva ženske želje a ne muške. Prepuna savremenih anegdota i istorijskih paralela, “Re-Making Love” donosi priču o tome kako su žene u potpunosti transformisale način na koji naša kultura razume seks, ljubav i uživanje. 

“straight sex: rethinking the politics of pleasure”

Lynne Segal

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i proslavljaju žensku seksualnost (фото 4)

U ovoj knjizi Segal ispituje feminističke poglede na seksualnost i ističe da iako muškarci svakako da nisu neprijatelji, jezik seksa je izrazito falocentričan. Ona prati razvoj ženske seksualnosti od 60-ih do ranih 90-ih i paralelno sa ženskom diskutuje i o muškoj seksualnosti. Segal je beskompromisna, nepokolebljiva i iskrena u svojim stavovima i vraća žensko zadovoljstvo i priču o njemu, onome kome i pripada. Ženama.

“sex workers unite: A History of the Movement from Stonewall to SlutWalk”

Melinda Chateauvert

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i proslavljaju žensku seksualnost (фото 5)

Prostitutke, poslovna pratnja, striptizete, i porno glumice su neretko sistematski otpisane iz istorije, neretko im je pripisana uloga žrtve, i gotovo uvek su na margini društva, sistema, istorije. Ova knjiga se pojavljuje kao sveto pismo koje ispravlja stvari na tom planu, razdvaja bitno od nebitnog, laži i istine, ispravlja predrasude i pogrešno postavljene koncepcije, i svakog ko je uzme u ruke vodi na pet decenija dug put aktivizma seks-radnica, borbe za rodna i seksualna prava, i ženskog aktivizma za ravnopravnost i sindikalno organizovanje.

"Vibrator Nation: How Feminist Sex-Toy Stores Changed the Business of Pleasure"

Lynn Comella

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i proslavljaju žensku seksualnost (фото 6)

Nasvežije štivo na listi koje otvara vrata u društvenu istoriju i ulogu vibratora u društvenim i kulturološkim promenama. Vraća nas u relativno skorašnji trenutak kada je mala grupa feministkinja preduzetnica 70-ih zajedno sa mnogo otovrenijom pričom o seksu i ženskoj masturbaciji uvela vibrator u mejnstrim kulturu. Ove žene su znale da prodaja sex igračaka ženama nije samo dobar biznis, već i sjajna prilika za seks edukaciju. Od tog trenutka na dalje, stvari su postajale sve transparentnije, a konačno smo došli u vreme kada su seks igračke toliko napredne da pod jedan, mogu opušteno da se drže van fioka jer izgledaju kao poslednji dizajn trend, i pod dva, iz generacije i generacije su sve naprednije za ultimativno uživanje. Džekpot!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor