I knjiga i film: Deset knjiga koje treba da pročitate pre nego što postanu najgledaniji naslovi 2019.

    26.08.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/knjigefilmovi_cover.jpg

    Ili – ili pitanja i nisu baš neka retkost, pa ste se tako sigurno barem jednom do sada susreli sa čuvenim pitanjem: film ili knjiga? Ako ništa drugo, onda na nekom leksikonskom dejtu. Mi kažemo… oba! I inače, a pogotovo sada kada će sudeći prema najavama, ova godina doneti veliku radost svim ljubiteljima knjiga budući da će mnogi naslovi biti zapravo adaptacije romana.

    Pre nego što vidimo kako izgledaju u pokretnim slikama, i oduševimo se ili razočaramo (jer je to, nažalost, uvek realna opcija u ovom slučaju), predstavljamo vam naslove o kojima se već dosta priča u filmofilskom i bibliofilskom svetu i koji se sa nestrpljenjem iščekuju. Preskačemo “It” i “Goldfinch” i brzim korakom nastavljamo do ostalih romana.
    Počnite da ih čitate na vreme, i spremni dočekajte novu sezonu filmova.

    “The Kitchen”, Ollie Masters

     

    O čemu se radi? Radnja smeštena u sedamdesete godine XX veka, kada tri žene, nakon što im muževi završavaju u zatvoru, odluče da se bave kriminalom ne bi li se izdržavale. Dinamično, i uzbudljivo, pogotovo za fanove stripova.
    Ko glumi u filmu? Melissa McCarthy, Tiffany Haddish, Elisabeth Moss

    “Gde si nestala, Bernadeta?”

    O čemu se radi? Svež, satiričan i dirljiv roman, koji govori o krizi u jednoj neobičnoj porodici, i složenom odnosu majke i ćerke. O ozbiljnim temama sa velikom dozom humora i sasvim životnom realnošću. Naratorka je petnaestogodišnja Bee, koja pripoveda o kranje neobičnom događaju u svojoj porodici. Njena majka, Bernadette Fox, genijalni arhitekta, ujedno preopterećena i poslom i napadima panike, nestaje bez traga taman pre porodičnog putovanja. Roman je ispričan kroz mejlove i memove, kao i Beeine misli i preuzbudljivo je zamišljati kako će to biti prevedeno u filmski jezik.

    “Nebo u kavezu”, Christine Leunens

    O čemu se radi? Knjiga “Nebo u kavezu” je transformisala svoj naslov u “JoJo Rabbit”, satiričnu ekranizaciju. Priča prati dečaka koji je deo Hitlerjugenda (Hitlerova omladina, savez nemačke radničke omladine) i čiji se imaginarni prijatelj pojavljuje u vidu Adolfa Hitlera, sa kojim Jojo redovno razgovara i savetuje se. Kako Johanovi roditelji ne dele njegove stavove, njegov svet se okreće naopačke kada otkrije da njegova majka na tavanu krije mladu Jevrejku Elsu i postavlja se pitanje da li će u njemu pobediti mržnja kojoj je naučen i koju po difoltu prihvata ili ljubav koju je počeo da oseća?

    “A Million Little Pieces”, James Frey

    O čemu se radi? Film se bazira na istoimenoj kontroverznoj knjizi o vremenu koje jedan mladić provodi u ustanovi za odvikavanje, u kojoj se leči i oporavlja od zavisnosti od alkohola i droge. Iako je na početku spinovana kao memoar, kasnije je otkriveno da je autor ipak izmislio neke delove knjige. 

    “The Rhythm Section”, Mark Burnell

    O čemu se radi? Uzbudljivi triler koji prati Stephanie Patrick, koja otkriva da avionska nesreća u kojoj je izgubila celu porodicu, nije bila slučajnost, kako se isprva činilo. Stephanie kreće u potragu za ubicama, i osvetom. Na tom putu se priključuje špijunskom timu i operaciji, i trenira da postane profesionalni ubica. Knjiga je posebno zanimljiva zato što tragajući za ubicama, Stephanie otkriva sebe i suočava se i miri sa bolom zbog gubitka najbližih.

    “The Visible Filth” , Nathan Ballingrud

    O čemu se radi? U prevodu na filmski jezik “Wound” je po mnogo čemu horor, imajte to na umu. Prilično zastrašujuća priča koja prati barmena Willa koji pronalazi mobilni telefon u baru i odnosi ga kući. Nakon toga kreće serija uznemirujućih i misterioznih događaja, kojima su jezivi videi i fotografije samo početak.

    Saznaj više:
    Povezani članci: