Pretraga

I knjiga i film: Deset knjiga koje treba da pročitate pre nego što postanu najgledaniji naslovi 2019.

I knjiga i film: Deset knjiga koje treba da pročitate pre nego što postanu najgledaniji naslovi 2019.

Tekst: BURO.

Ili - ili pitanja i nisu baš neka retkost, pa ste se tako sigurno barem jednom do sada susreli sa čuvenim pitanjem: film ili knjiga? Ako ništa drugo, onda na nekom leksikonskom dejtu. Mi kažemo… oba! I inače, a pogotovo sada kada će sudeći prema najavama, ova godina doneti veliku radost svim ljubiteljima knjiga budući da će mnogi naslovi biti zapravo adaptacije romana.

Pre nego što vidimo kako izgledaju u pokretnim slikama, i oduševimo se ili razočaramo (jer je to, nažalost, uvek realna opcija u ovom slučaju), predstavljamo vam naslove o kojima se već dosta priča u filmofilskom i bibliofilskom svetu i koji se sa nestrpljenjem iščekuju. Preskačemo “It” i “Goldfinch” i brzim korakom nastavljamo do ostalih romana.
Počnite da ih čitate na vreme, i spremni dočekajte novu sezonu filmova.

“The Kitchen”, Ollie Masters

 

O čemu se radi? Radnja smeštena u sedamdesete godine XX veka, kada tri žene, nakon što im muževi završavaju u zatvoru, odluče da se bave kriminalom ne bi li se izdržavale. Dinamično, i uzbudljivo, pogotovo za fanove stripova.
Ko glumi u filmu? Melissa McCarthy, Tiffany Haddish, Elisabeth Moss

“Gde si nestala, Bernadeta?”

O čemu se radi? Svež, satiričan i dirljiv roman, koji govori o krizi u jednoj neobičnoj porodici, i složenom odnosu majke i ćerke. O ozbiljnim temama sa velikom dozom humora i sasvim životnom realnošću. Naratorka je petnaestogodišnja Bee, koja pripoveda o kranje neobičnom događaju u svojoj porodici. Njena majka, Bernadette Fox, genijalni arhitekta, ujedno preopterećena i poslom i napadima panike, nestaje bez traga taman pre porodičnog putovanja. Roman je ispričan kroz mejlove i memove, kao i Beeine misli i preuzbudljivo je zamišljati kako će to biti prevedeno u filmski jezik.
Ko glumi u filmu? Cate Blanchett, Kristen Wiig, Billy Crudup, Judy Greer

“Žena na prozoru”, A.J.Finn

O čemu se radi? Ovo je verovatno jedan od najiščekivanijih trilera ove godine, pogotovo ako uzmemo u obzir da je glavna uloga pripala Amy Adams koja je potpuno promenila igru i od koje se nakon serije “Sharp Objects” sasvim opravdano mnogo očekuje. Amy igra Annu, agorafobičnu Njujorčanku koja, budući u strahu od otvorenog prostora, dane provodi zatvorena u kući. Jedini kontakt sa spoljnim svetom je preko prozora kroz koji posmatra šta se događa u njenoj okolini. Tako, jednog dana postaje svedok događaja koji sasvim sigurno nije trebala da vidi i koji će sve promeniti. Roman koji se poigrava sa realnošću, pitanjem odgovornosti i poverenja i koji se ne ispušta baš lako iz ruku!
Ko glumi u filmu? Amy Adams, Gary Oldman, Wyatt Russell

“Nebo u kavezu”, Christine Leunens

O čemu se radi? Knjiga “Nebo u kavezu” je transformisala svoj naslov u “JoJo Rabbit”, satiričnu ekranizaciju. Priča prati dečaka koji je deo Hitlerjugenda (Hitlerova omladina, savez nemačke radničke omladine) i čiji se imaginarni prijatelj pojavljuje u vidu Adolfa Hitlera, sa kojim Jojo redovno razgovara i savetuje se. Kako Johanovi roditelji ne dele njegove stavove, njegov svet se okreće naopačke kada otkrije da njegova majka na tavanu krije mladu Jevrejku Elsu i postavlja se pitanje da li će u njemu pobediti mržnja kojoj je naučen i koju po difoltu prihvata ili ljubav koju je počeo da oseća?
Ko glumi u filmu? Roman Griffin Davis, Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie, Taika Waititi

“The Good Liar”, Nicholas Searle

O čemu se radi? Ako ste sumnjičavi prema čitanju knjige pre gledanja filma, jer niste baš fanovi ikakvog spojlovanja, ovu knjigu definitivno možete da čitate jer je režiser Bill Condon ubacio malo više akcije i dinamike pa se knjiga i film donekle i razilaze. Ukoliko vam se to baš i ne dopada, onda možda preskočiti. Bilo kako bilo, mi samo da kažemo da zbog Helen i Iana definitivno vredi gledati, a vi kako želite. Radnja izgleda otpilike ovako: Roy, odlučuje da ukrade životnu ušteđevinu Betty, koja na prvi pogled izgleda sasvim naivno i nesnađeno, ali možda ipak i nije. Roman ide unazad, prati Royev život kroz različite faze i poglavlja i dovodi do sasvim neočekivanog kraja.
Ko glumi u filmu? Helen Mirren, Ian McKellen, Jim Carter

“A Million Little Pieces”, James Frey

O čemu se radi? Film se bazira na istoimenoj kontroverznoj knjizi o vremenu koje jedan mladić provodi u ustanovi za odvikavanje, u kojoj se leči i oporavlja od zavisnosti od alkohola i droge. Iako je na početku spinovana kao memoar, kasnije je otkriveno da je autor ipak izmislio neke delove knjige. 
Ko glumi u filmu? Aaron Taylor-Johnson, Billy Bob Thorton

“Male žene”, Louisa May Alcott

O čemu se radi? Huh, apsolutna poslastica! Nije da ne volimo prethodnu verziju iz 1994. sa moćnom Susan Sarandon - Winona Ryder Kirsten Dunst postavom, ali vest o tome da će novu adaptaciju raditi Greta Gerwig je opravdano raspametila sve i jedva čekamo! Četiri, u svakom pogledu veoma različite sestre, su postale legendarne junakinje i našle se u različitim filmskim i TV ekranizacijama, ali od Gretine očekujemo puno iskrenosti, duhovitosti i savremenosti.
Ko glumi u filmu? Emma Watson, Timothée Chalamet, Saoirse Ronan, Laura Dern

“The Rhythm Section”, Mark Burnell

O čemu se radi? Uzbudljivi triler koji prati Stephanie Patrick, koja otkriva da avionska nesreća u kojoj je izgubila celu porodicu, nije bila slučajnost, kako se isprva činilo. Stephanie kreće u potragu za ubicama, i osvetom. Na tom putu se priključuje špijunskom timu i operaciji, i trenira da postane profesionalni ubica. Knjiga je posebno zanimljiva zato što tragajući za ubicama, Stephanie otkriva sebe i suočava se i miri sa bolom zbog gubitka najbližih.
Ko glumi? Blake Lively, Judd Law, Sterling K. Brown

“The Aftermath”, Rhidian Brook

O čemu se radi? Radnja je smeštena u Hamburg, i priča prati pukovnika Lewisa Morgana i njegovu suprugu Rachel koji su u posleratnim novim podelama, nedugo po završetku II Svetskog rata, primorani da dele kući sa nemačkim udovcem i njegovom ćerkom. Naravno, ovakva postavka može da obećava samo jedno: uzbudljivu ljubavnu priču. Drama se, naravno, događa u ljubavnom trouglu u kom Rachel nalazi između dva izbora. U pitanju je istorijska fikcija ali ona sa kojom mnogi mogu da se identifikuju.
Ko glumi u filmu? Keira Knightley, Alexander Skarsgärd, Jason Clarke

“The Visible Filth” , Nathan Ballingrud

O čemu se radi? U prevodu na filmski jezik “Wound” je po mnogo čemu horor, imajte to na umu. Prilično zastrašujuća priča koja prati barmena Willa koji pronalazi mobilni telefon u baru i odnosi ga kući. Nakon toga kreće serija uznemirujućih i misterioznih događaja, kojima su jezivi videi i fotografije samo početak.
Ko glumi u filmu? Dakota Johnson, Armie Hammer, Zazie Beetz

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor