Pretraga

Jesen u knjigama: Dodajte na police nove naslove iz domaćih knjižara

Jesen u knjigama: Dodajte na police nove naslove iz domaćih knjižara

Tekst: BURO.

Temperatura je pala preko noći. Bacamo se na reorganizaciju garderobera, iz ormara vadimo ono omiljeno mekano ćebe, sveće i mokasine. Jesen znači da je na tapeti još jedno preuređenje - police sa knjigama. Predlažemo da na njih parkirate nove naslove iz domaćih knjižara i zagnjurite u priče koje donose. 

Lauren Groff - Matriksa

Jesen u knjigama: Dodajte na police nove naslove iz domaćih knjižara (фото 1)

Nakon briljantnog romana "Suđaje i furije" Lauren Groff se vraća moćnim delom koje slavi žensku snagu, inventivnost i smelost. "Matriksa" je nesvakidašnje uzbudljiva priča o samodovoljnoj zajednici opatica, smela vizija ženske ljubavi, skrivene seksualnosti i žestoke odanosti. Naime, 17-godišnja Marie de France je poslata u Englesku da bude nova nastojnica osiromašene opatije, njenih monahinja na ivici gladi i opkoljene bolešću, nakon što je izbačena iz kraljevskog dvora od strane Eleonore Akvitanske, koja ju je smatrala previše grubom za brak ili dvorski život.

Ruth Ozeki - Priča za Biće vremena

Jesen u knjigama: Dodajte na police nove naslove iz domaćih knjižara (фото 2)

Rutg Ozeki je američko-kanadska autorka, rediteljka i zen budistički sveštenik. Njen najnoviji roman prepun prepoznatljivog humora zadire u samu srž odnosa između pisca i čitaoca, prošlosti i sadašnjosti, stvarnog i izmišljenog. "Priča za Biće vremena" je iznad svega narativ o čovečnosti i potrazi za osećanjem sigurnosti.

Bonnie Garmus - Lekcije iz hemije

Jesen u knjigama: Dodajte na police nove naslove iz domaćih knjižara (фото 3)

Ova knjiga vodi nas u Ameriku šeszdesetih gde upoznajemo nesvakidašnju Elizabeth Zott. Ona je naučnica, samohrana majka i zvezda najomiljenije američke kulinarske emisije Supper at Six. Njen neobičan pristup kuvanju pokazao se revolucionarnim, jer ona nije učila žene isključivo kuvanju, već ih je izazivala da promene status quo. "Lekcije iz hemije" su obavezno feminističko štivo.

Maria Stepanova - Sećanju na sećanje

Jesen u knjigama: Dodajte na police nove naslove iz domaćih knjižara (фото 4)

 "Sećanju na sećanje" je roman godine u Rusiji i finalista Bukerove nagrade i donosi nam priču o istoriji, sećanjima i odnosu subjektivnog i objektivnog. Nakon smrti tetke, pripovedačica je ostavljena da prebira po stanu punom izbledelih fotografija, starih razglednica, pisama, dnevnika i gomila suvenira, drugim rečima skladištu jednog veka života u Rusiji. Pažljivo ponovo sastavljene, ove krhotine pričaju priču o tome kako je naizgled obična jevrejska porodica nekako uspela da preživi bezbroj progona i represija prošlog veka.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor