Najvreliji modni aksesoar? Knjiga!

    06.09.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/hotbook_cover.jpg

    BookTok je vratio čitanje u modu, a knjiga je najvreliji modni aksesoar. Od uspona knjiga poznatih do pojavljivanja spisateljice Otese Moshfegh na pisti, književnost i moda nikada nisu bili ovako bliski. Biranje knjiga koje ćete staviti na svoju policu, ili još važnije – Instagram story – postalo je slično odabiru garderobe i celom konceptu samoizražavanja. Odabir (pravih) naslova postao je još jedno sredstvo putem kog se trudimo da predstavimo najbolje od svoje ličnosti na mrežama kroz offline sadržaj koji konzumiramo. Od fenomena #hotgirlwalk, preko hot girl summer, stigli smo i do Hot Girl Books.

    Poslednjih sezona videli smo kako se modni bibliofili okreću klasičnoj i savremenoj literaturi u potrazi za inspiracijom. Ottessa Moshfegh, autorka romana “Moja godina odmora i opuštanja”, debitovala je na Nedelji mode u Njujorku, a napisala je i kratku priču koja je pratila Proenza Schouler reviju, dok je Loewe za zvučnu podlogu revije odabrao pesmu Sylvie Plath, „Fever 103°“. 

    Inspirisanje književnošću i činjenica se poznati okupljaju u okviru book clubova i pišu knjige, ne bi li i na taj način nadogradili svoj imidž, nisu novost, samo im TikTok daje novo odelo. Kaia Gerber je jedna od manekenki koja je 2020. godine pokrenula sopstveni klub. Kada je Architectural Digest snimio obilazak kuće Ashley Tisdale, glumica je priznala da je poslala muža da kupi 400 knjiga samo da bi napunila police pre intervjua. Lauren Hower, koja pravi sadržaj na BookTok-u, takođe priznaje da izgled knjige igra ulogu u njenoj odluci da je pročita. „Čitala sam knjigu Rachel Cusk u metrou i pomislila sam, ova knjiga se tako dobro slaže sa mojom odećom!“ „Nadala sam se da će me neki njujorški ulični fotograf uslikati.“ Možda je polazna osnova novog trenda podložna debati, ali ako je to način da se knjige modernizuju – so be it.

    @bigbooklady Happy New Year babies #booktok #foryou ♬ Way to be Loved - TOPS

    Ovaj talas „moderne“ književnosti je možda samo još jedno sredstvo u našoj beskrajnoj trci za savršeno kuriranom onlajn ličnošću, ali bi isto tako mogao da signalizira da je biti informisan i načitaniji važniji nego ikad. U svakom slučaju, knjiga je trenutno glavni modni aksesoar i rado ćemo ga nositi i u novoj sezoni.

    Saznaj više:
    Povezani članci: