Nove knjige u domaćim knjižarama koje zaslužuju vašu pažnju

    21.05.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/nove-knjige-cover.gif

    Realno je da su nam knjige bile najbolji prijatelji tokom dana karantina. Nije da nije tako i „inače“, samo je „inače“ možda manje vremena za njih, a tokom prethodnih nedelja smo mogli da se razmašemo. Knjige su tu da se ređaju i utrkuju za našu pažnju, da nam pruže neverovatna putovanja i iskustva koja sami nemamo. Oni fokusiraniji završavaju naslov po naslov redom kako pristižu na police, oni sa malo razbijenijom pažnjom čitaju naizmenično i po nekoliko naslova, ali šta god radili, činjenica jeste da su uvek tu sa nama. Za razliku od mnogih drugih oblasti kulture i umetnosti koja su ostala uskraćena za nove produkcije, budući da je korona donela neočekivani stop na sve novo što je trebalo da se desi, postoji nekoliko knjiga koje su uspele da debituju na tržištu. Predstavljamo vam najbolje nove naslove koje ćete želeti na svojim policama. Neki su objavljeni i pre neki mesec dana ali, u skladu sa prebacivanjem fokusa na druge teme, nismo ovim novitetima dali mesto koje zaslužuju. Neki su i sasvim sasvim novi. Ove knjige su prošle težak put da se uprkos svemu nađu na policama, i zaslužuju vašu pažnju.

    “Izdisaj”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590059893600998.jpg

    Ted Chiang zapravo do sada nikada nije napisao roman, ali je zato višestruki dobitnik nagrada za priče, i to u kategoriji koja se naziva spekulativnom prozom. U najnovijoj zbirci donosi devet priča koje su pune revolucionarnih ideja i junaka sa kojima je lako saosećati. Ted Chiang se kroz sasvim neobične, a pomalo i sumanute junake rve sa najstarijim pitanjima na svetu. Kakva je priroda Univerzuma? Odakle dolazimo, i gde idemo? Šta znači biti čovek? Ali otvara i neka pitanja koja ne padaju na pamet tako često, sve upakovano u lepotu i saosećajnost.

    “O ljubavi”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590059894101974.jpg

    Kritika iz magazina Independent je možda i najbolji opis ove knjige, i glasi: “De Botton je filozofiji vratio njenu najvažniju svrhu: da nam pomogne da živimo svoje živote”. Ljubav i njenu dinamiku realno ne razume niko, pa čak ni savremeni filozofi kao što je Alain de Botton, ali svi pokušavamo. Da provalimo šifre, prokužimo cake, pronađemo razloge. Ne ide to ni de Bottonu baš genijalno, jer uprkos svemu što zna i uočava pada na najobičnijim greškama kao i drugi smrtnici, ali baš zbog toga i donosi predivan pogled na ljubav i zaljubljivanje. Priča o muškarcu i ženi koji se zaljubljuju u avionu od Pariza ka Londonu jeste univerzalna priča, podeljena na sve stadijume koje svaki odnos proživljava: od prvog poljupca do prve svađe, od ushićenja do slamanja srca i svega što je između, i neophodno je štivo za svakog ko se ikada zaljubio.

    “Jesmo li to bili mi?”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590059893636977.jpg

    Zbrika priča Luize Buharove, je njena debitantska knjiga kojom je pokazala kako divno plete priče i gradi junake, sa kojima prosto saosećamo. Mlade junakinje i junaci njenih priča su poznata lica iako ih ne poznajemo. Često zaglavljeni i izgubljeni između svakodnevice i snova, povezani su velikom žudnjom za ljubavlju koja kao da neprekidne izmiče. Pored toga što su i žive i životne, Luizine priče odišu mediteranskom atmosferom, zavodljive su, lake, setne, i prilično višeslojne.

    “Propitivanje peska”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590059893819317.jpg

    Nakon zbirke kratkih priča “Buđenje” stiže i njen neformalni nastavak “Propitivanje peska”. Knjiga je podeljena na tri dela: prvi od skoro pedeset vrlo kratkih priča, drugi koji čine dve duže, i treći, koji je sažetak svih. Kako se približavamo kraju, koncept knjige se otvara sve očiglednije, a radnja razvija sve brže. Pomalo metaforične, pomalo nestvarne, i pomalo sasvim realistične, priče u zbrici “Propitivanje peska” su pravo osveženje koje nam treba.

    “Naš veliki album električnih dana”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/159005989378354.jpg

    S obzirom na fluidnost, širinu i sva pitanja koja otvara, novi roman Johanne savršeno oslikava savremeni svet i ima apsolutno idealan naslov. Dokumentuje savremenost i sadašnji trenutak iz svih perspektiva i svega što on jeste: i prevelika brzina, i prevelika daljina, pomalo zamućeno, nekada previše oštro. Roman u kom letimični susreti postaju užasno važni, naelektrisani i odlučujući.

    Saznaj više:
    Povezani članci: