Pretraga

Novi naslovi u domaćim knjižarama su vaš savršen pratilac za prolećne dane

Novi naslovi u domaćim knjižarama su vaš savršen pratilac za prolećne dane

Tekst: BURO.

Nisu gradske gužve baš toliko strašne, nije ni čekanje prijateljice koja večno kasni, niti onaj čudan trenutak kada ste spremni za polazak čitavih pola sata ranije pa ne znate šta sa sobom. Okej, jeste da deluje kao gubljenje vremena ali ako znate kako čak i to vreme pametno da iskoristite ma kako kratko bilo onda sve bude okej. Najbolji i višestruko oprobani sistem je imati knjigu pri ruci. Možda imate utisak da nemate vremena i taj luksuz da sednete jednom dnevno izolujete se od svega, i čitate bar sat vremena, ali dva puta po pola sata u pauzama, kad god ugrabite malo vremena, zvuči kao prilično dobra ideja.

Pogotovo kada je sjajnih naslova sve više i više iz nedelje u nedelju. Ovog puta smo se okrenuli nekim od naših omiljenih lokalnih izdavača i saznali šta je to novo na njihovim policama.

“Sazrevanje modrica”

DANILO LUČIĆ

Izdavačka kuća: Arete

Novi naslovi u domaćim knjižarama su vaš savršen pratilac za prolećne dane (фото 1)

Danilo Lučić je već poznat kao autor pesničke zbirke „Šrapneli“, a ovaj put uplivava u prozne vode u kojima se jednako dobro snalazi. "Sazrevanje modrica" je kombinacija različitih likova, situacija i književnih žanrova, i kroz sedam priča otpliće sedam sasvim različitih realnosti. Danilo govori o svemu onome što ostavlja modrice i tragove, o svim emotivnim sukobima, sudarima, govori o svim naprslinama i nervaninama savremenog sveta a priče se razlikuju koliko i njihovi glavni likovi i težine njihovih udaraca. Neki prođu i ne ostavljaju tragove, a nekima se modrice pretvore u ožiljke. 

“I nebo je bilo našE”

PAOLO GIORDANO

Izdavačka kuća: Dereta

Novi naslovi u domaćim knjižarama su vaš savršen pratilac za prolećne dane (фото 2)

Paolo Giordano je mladi italijanski pisac koji je već za svoj prvi roman “Usamljenost primarnih brojeva” osvojio Premio Strega književnu nagradu. Njegov drugi roman je apsolutno na tragu knjige i filma "Zovi me svojim imenom" i u toj atmosferi leta, romanse i Italije, a isto potvrđuje i sam autor Andre Aciman koji kaže da je Giordanijev roman "zapanjujuće je ostvarenje neverovantih opisa". Priča prati Terezu koja svake godine tokom leta sa svojim ocem odlazi u njegovu rodnu Apuliju, zemlju stoletnih maslinjaka i ćutljivih, ponosnih ljudi. Tamo vreme prolazi mnogo sporije nego inače, dani se vuku i kao da nemaju kraja, sve dok Tereza ne upozna „one s farme” – Nikola, Tomasa i neobičnog, harizmatičnog Berna u koga se zaljubljuje. Njihova ljubav je letnja ali intenzivna, a kako nijedna veza nije neraskidiva, kao što nijedno leto nije večno priča prati junake kroz godine posle. 

“Nerazdvojne”

SIMON DE BOVOAR

Izdavačka kuća: Konstrast

Novi naslovi u domaćim knjižarama su vaš savršen pratilac za prolećne dane (фото 3)

Ovaj autobiografski tekst autorke "Drugog pola" napisan je pet godina posle ovog kapitelnog dela, i nije bio objavljivan. Kratki roman "Nerazdvojne" dočarava veliku ljubav Simon prema prijateljici iz detinjstva, Zazi, čija će je tragična smrt, neposredno izazvana predrasudama i normama tadašnjeg društva, proganjati čitavog života. Nežno, lucidno, emotivno, revoltirano štivo koje uspomene i događaje iz detinjstva mapira kao mesta emancipacije, i početke smelosti i nezavisnosti.

“svetski bol”

AYFER TUNC

Izdavačka kuća: Geopoetika

Novi naslovi u domaćim knjižarama su vaš savršen pratilac za prolećne dane (фото 4)

U spisateljskim krugovima Ayfer važi za spisateljicu "bez dlake na jeziku" koja vešto i smelo barata pričama i iskustvima i oblikuje ih. U najnovijem romanu priča prati  Muršita koji je prinuđen da bude „glava“ porodice i menadžer hotela koji mu je ostao u nasledstvo od oca. Uprkos činjenici da su njegove želje i planovi za život bili znantno drugačiji, Muršit nastavlja porodičnu tradiciju  i na tom putu u poznaje Madendžija, svog novog, istinskog prijatelja koji je u Muršitovom hotelu našao beg od prošlosti i grada iz kog je pobega. "Svetski bol" prati odnos njih dvojice ali i beleži istorijske događaje koji su ispraćeni autorkinim komentarima koji su u njenom stilu, neustrašivi i direktni. 

“Kraj raspusta I DRUGE PRIČE”

ANA MILOŠ

Izdavačka kuća: Booka

Novi naslovi u domaćim knjižarama su vaš savršen pratilac za prolećne dane (фото 5)

Ako vam imena Milica Vučković, Ana Vučković, Lana Bastašić znače nešto (a znamo da ne samo da vam znače, nego da verovatno jedva čekate njihove nove knjige jer su stare već zauzele posebno mesto među pročitanim) obradvaće vas vest da je ime Ane Miloš ono koje treba dodati na ovu listu. Mlada spisateljica, za koju gorepomenute a i ostali imaju samo reči hvale, i ako Ana Vučković kaže da ”čitajući priče Ane Miloš stičemo utisak kao da čitamo neke izgubljene pa volšebno pronađene bajke” i da njen stil podseća sa Bucatijem, onda znate da je u pitanju mini remek-delo. Ana Miloš je stvorila svet s upečatljivim likovima, pre svega ženskim, a priče u ovoj zbirci prikazuju isečke iz života, i fokusiraju se na samoću, pokidane emotivne veze, socijalnu tenziju i međusobno nerazumevanje.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor