Pretraga

Pet trikova da spoznate pravu ljubav? Nemamo pojma koji su ali ove knjige možda mogu da pomognu

Pet trikova da spoznate pravu ljubav? Nemamo pojma koji su ali ove knjige možda mogu da pomognu

Tekst: BURO.

Nije da ove godine i imamo milion opcija na raspolaganju ali večera u dvoje za Dan zaljubljenih, ruku na srce stvarno zvuči malo prevaziđeno. Sva lična iskustva i razočaranja na stranu, ali posvetiti samo jedan dan ljubavi i osobi sa kojom smo u vezi zvuči kao relikvija prošlosti. Uostalom, zašto samo taj jedan dan, i zašto samo biti sa partnerom kad je oblika ljubavi bezbroj? U ime svih njih, i sa predlogom da Dan zaljubljenih provedete uz sveže skuvani potaž, urolani u ćebe na sofi, opčinjeni novim naslovom, predlažemo nekoliko sjajnih knjiga koje proslavljaju ljubav u svim njenim oblicima, koje ćete odmah zavoleti a i nešto iz njih naučiti. Priče o ekstatičnoj ljubavi, ali i onoj toksičnoj i razarajućoj, prijateljskoj, roditeljskoj. Ovo su neki od naših love favorita.

"MODERN LOVE"

DANIEL JONES

Pet trikova da spoznate pravu ljubav? Nemamo pojma koji su ali ove knjige možda mogu da pomognu (фото 1)

“Modern Love” je toliko popularna kolumna New York Timesa, da kao prvo postoji već 17 godina, kao drugo od nedavno postoji i podkast, kao treće na osnovu nekih od priča je čak snimljena i serija. Ova neverovatna knjiga je zbrika odabranih kolumni, a priče su toliko raznolike da ako ste ikada pomislii da je vaš ljubavni život komplikovan, bacite pogled na ovu knjigu i biće vam mnogo lakše. Ljubav dolazi u mnogim oblicima od oktogenarijanske ljubavi (“kada je linija finiša sve bliža”), preko zabranjene ljubavi (“pala sam sa sedmog neba u dubine pakla”), do antiklimaktične (“da li su moji roditelji imali savršen brak? Naravno da nisu”). "Modern Love" priča o bezuslovnim i beskrajnim ljubavima, o onim očekivanim, i onim koje nas oduvaju bez najave. Prelepa antologija kojoj je uvek lepo vratiti se, i ako za ovaj praznik planirate nekoga da obradujete knjigom, neka to bude ova.

"SVE ŠTO ZNAM O LJUBAVI"

DOLLY ALDERTON

Pet trikova da spoznate pravu ljubav? Nemamo pojma koji su ali ove knjige možda mogu da pomognu (фото 2)

Nemoguće je pisati o knjigama koje proširuju polje ljubavi na mnogo više od romantičnog ideala, a ne pomenuti “Sve što znam o ljubavi”. Ovo delo je zabavno, utešno, mudro, nežno, sve u isto vreme, i pre svega je omaž ženskom prijateljstvu. “Ova vrsta ljubavi te možda neće poljubiti nežno na kiši i zaprositi te, ali će te slušati, inspirisati i oporaviti.” kaže Dolly o svojoj knjizi a mi se apsolutno slažemo. Čitanje ove knjige je predivan podsetnik (ukoliko to iko uopšte ikada i zaboravi) da su prijatelji te prave, velike ljubavi naših života, a partneri samo zgodan bonus na to.

"LOVE FACTUALLY: THE SCIENCE OF WHO, HOW AND WHY WE LOVE"

LAURA MUCHA

Pet trikova da spoznate pravu ljubav? Nemamo pojma koji su ali ove knjige možda mogu da pomognu (фото 3)

Fascinantna knjiga o nauci, o fizici, hemiji i biologiji koje stoje iza onoga što zovemo “ljubav”. Laura je provela deset godina istražujući ljubav, razgovarajući sa stotinama stranaca širom sveta, sa svih kontinenata o tome šta ljubav za njih znači i zaokružila istraživanje knjigom "Love Factually". Ona istražuje šta smatramo privlačnim i zašto, u šta se zaljubljujemo, i kako se sve to razlikuje širom sveta, kroz različite kulture, na koji način naše detinjstvo utiče na to koga volimo i kako volimo ljude kao odrasli, a čak i definiše nekoliko tipova požude. Čitati njenu knjigu je učenje o različitim manifestacijama ljubavi, različitim načinama na koje se povezujemo, i daje celokupan prikaz emocija koje će u potpunosti promeniti vaš pogled na odnose. Ne samo one emotivne, već i platnoske i porodične.

"NA ZEMLJI SMO NAKRATKO PREDIVNI"

OCEAN VUONG

Pet trikova da spoznate pravu ljubav? Nemamo pojma koji su ali ove knjige možda mogu da pomognu (фото 4)

Knjiga "Na Zemlji smo nakratko predivni" američko-vijetnamskog pesnika govori o mnogo stvari: o krizi sa opijatima, odrastanju u siromaštvu, realnosti imigrantskog života u SAD. Ali, takođe govori i o ljubavi. O ljubavi između majke i sina (knjiga je zapravo i struktuirana kao niz pisama koje Little Dog-čovek u svojim dvadesetim, piše svojoj majci koja ne ume da čita). O teškoj i komplikovanoj ljubavi koju Little Dog prolazi kada se zaljubljuje u Trevora, koji se u mnogome prema njemu ponaša kao Amerika prema njegovoj majci- nasilno i neprijatno. Kniga je auto-fikcija i nastala je inspirisana Vuongovom pesmom iz 2017. (“Američki vojnik je kresnuo vijetnamsku devojku sa sela. Tako se rodila moja mama. Tako sam se rodio ja. Dakle nema bombi= nema porodica=nema mene./ Bljak.) Kako Vuong piše, ljubav je bolna. Ali i predivna, i ova knjiga istražuje obe strane, i razaranje i lepotu koji su rođeni iz tog bola. 

"O LJUBAVI"

ALAIN DE BOTTON 

Pet trikova da spoznate pravu ljubav? Nemamo pojma koji su ali ove knjige možda mogu da pomognu (фото 5)

Alain de Botton je filozof koji u svojim radovima, tekstovima, diskusijama u mnogome insistira na filozofiji u svakodnevnom, običnom životu. Tako da, bilo je pitanje trenutka kada će kroz sasvim jednostavnu, životnu situaciju, i lično iskustvo upoznavanja i zaljubljivanja, provući različite filozofske koncepte i pokušati da objasni i racionalizuje sve ono što se događa u mozgu zaljubljene osobe. Kada se ponaša suludo Alain to zna, zna i zašto se tako ponaša, ali ga to ne sprečava da bude jednako sa glavom u oblacima kao i bilo koja druga osoba manjih filozofskih tendencija i sposobnosti, i knjiga "O ljubavi" je genijalan pogled na jednostavan tok veze. Početak, zaplet, kulminacija, rasplet, sve ima kao prava antička drama (kakva svaka ljubav ponaosob i jeste) a Alain sjajno navigira kroz iskustva i uči nas mnogo o toleranciji, razlikama, iskrenosti, neiskrenosti, i odnosima sve u svemu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor