Pretraga

Pogledajte spisak novih naslova koje možete kupiti u domaćim knijžarama

Tekst: BURO.

Iako je dobro štivo savršeni saputnik u svakom pogledu, u ovom periodu to prerasta u apsolutni užitak. Teško da nas svakodnevna kiša mami napolje, pa napokon možemo da se skrasimo i prepustimo sjajnim naslovima koji su stigli u naše knjižare. Bilo da za to odaberete svoja četiri zida ili neko od novih mesta zagarantovani su vam sati opuštanja i lutanja kroz neki drugačiji svet.

Sally Rooney: "Bajni svete, gde si ti"

IZDAVAČKA KUĆA: GEOPOETIKA

Pogledajte spisak novih naslova koje možete kupiti u domaćim knijžarama (фото 1)

Ovo je jedna od najočekivanijih knjiga 2021. godine i konačno je stigla u naše knjižare! Prema ocenama kritičara, radi se o najboljem romanu spisateljice Sally Rooney. U njemu se ona bavi odnosom dve prijateljice čiji se životi račvaju u različitim pravcima. Kroz njihova previranja i dopisivanja zapravo preispituje celokupnu generaciju mladih u internet kulturi, neraskidivo povezanu sa klimatskim promenama, kapitalizmom, klasnim razlikama i umetnošću, budući da se nijedan odnos ne može razumeti bez osvrta na socijalni kontekst. Uz ovu knjigu zaboravićete na realnost i nećete je ispustiti do samog kraja.

Fredrik Backman: "Mi protiv vas"

IZDAVAČKA KUĆA: LAGUNA

Pogledajte spisak novih naslova koje možete kupiti u domaćim knijžarama (фото 2)

Ovo je roman je posvećen svim mukama i radostima, malim i velikim pričama koje sačinjavaju naše zajednice. Medvedgrad je mali grad u kojem su meštani navikli na težak život. Slično je i u susednom gradu Vresištu. Posla nema za žitelje oba mesta, a i jedni i drugi polažu nade u svoje hokejaške klubove. Dok svako traži način da se snađe u teškim vremenima, Maya i Ana provode leto na skrivenom Ostrvu u želji da pobegnu od celog sveta. Nasilje se uvlači u grad i deluje da je ljude najlakše naterati da se mrze. Stanovnici oba mesta zapitaće se da li je posle svega moguć život u kojem će hokej biti samo jednostavna igra na parčetu leda između dva gola i dva tima. Ako ste ljubitelj toplih priča po kojima je Backman postao poznat, dodajte i ovaj naslov u vašu bilblioteku.

Liliana Corobca: "Kinderland"

IZDAVAČKA KUĆA: ARETE

Pogledajte spisak novih naslova koje možete kupiti u domaćim knijžarama (фото 3)

"Kinderland" govori o životu dece bez roditelja i problemu preranog odrastanja. U fokusu je dvanaestogodišnja Cristina ostaje sama sa svojom mlađom braćom i preuzima ulogu majke. Deca su prinuđena da preživljavaju sama, što podrazumeva brigu o domu, suočavanje sa odsustvom roditelja, prvu zaljubljenost i sukobe sa vršnjacima. Kinderland je njihova omiljena igra a igra se tako što deca glume svoje profesore i odsutne roditelje. Reč je o surovoj igri koju najbolje igraju oni koji su prepušteni sami sebi.

Nathalie Skowronek: "Mapa kajanja"

IZDAVAČKA KUĆA: ARETE

Pogledajte spisak novih naslova koje možete kupiti u domaćim knijžarama (фото 4)

U novinama izlazi vest o smrti Véronique Verbruggen. Dvojica muškaraca dele istu tugu: jedan od njih je njen suprug, a drugi ljubavnik. Svaki od njih sa tugom se nosi na svoj način, u skladu sa svojim karakterom. Mina, Veronikina ćerka, plod je njene davne prve ljubavi i kreće u avanturu rasvetljavanja života i smrti svoje majke i otkrivanja konačne istine o njoj. Nathalie Skowronek na suptilan način oslikava portret žene koja nije imala izbora. Za "Mapu kajanja" dobila je Evropsku nagradu za književnost 2020. godine.

Gert Nygårdshaug: "Mengeleov zoo-vrt"

IZDAVAČKA KUĆA: DERETA

Pogledajte spisak novih naslova koje možete kupiti u domaćim knijžarama (фото 5)

Mino je rođen u prašumama Južne Amerike i zaljubljen je u raznovrsnost živog sveta. Zarađuje za život tako što sa svojim ocem lovi najređe vrste leptirova. Mir u njihovoj zajednici narušava velika naftna kompanija koja namerava da započne eksploataciju u prašumi i ubija njegovu porodicu i prijatelje. Mino u strahu beži u neispitane predele prašume i upoznaje Isidora, putujućeg mađioničara koji ga usvaja i počinje da podučava mađioničarskim veštinama. Godinama kasnije, Mino kreće na fakultet i tamo nalazi svoje istomišljenike i zajedno s njima osniva pokret „Mariposa” u želji da skrenu pažnju svetske javnosti na uništavanje prirodnih resursa. Počinju sistematski da ubijaju lidere kompanija koje su uništavale čovekovu okolinu i počinile zločine protiv stanovništva u nerazvijenim zemljama. Gert Nygårdshaug nam vešto dočarava surovu realnost Latinske Amerike i teško breme kolonijalizma koje još uvek vuče za sobom, a sve to na osnovu sopstvenog iskustva u tamošnjim prašumama.

Raven Leilani: "Sjaj"

IZDAVAČKA KUĆA: BOOKASTORE

Pogledajte spisak novih naslova koje možete kupiti u domaćim knijžarama (фото 6)

Roman "Sjaj" je prvenac američke spisateljice Raven Leilani, a u fokus stavlja Afroamerikanku Idu, koja pokušava da se snađe u svetu privilegovanih u Njujorku. Ida pripada onom taboru ljudi koji imaju stav o svemu. Čezne za slikarstvom dok je zaglavljena na slabo plaćenom kacelarijskom poslu. Bori se sa dugovima i pogrešnim muškarcima, te se romanu obrađuju pitanja seksualnosti, usamljenosti, rasizma i svega ono što život u svojoj punoći jeste. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor