Predstavljamo vam Foliosociety, izdavačku kuću koja ima najlepše knjige. I da, želimo ih sve!

    01.06.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/folio_society_cover.jpg

    Knjižare i manje izdavačke kuće su godinama nailazile na probleme što zbog konstantne bitke sa gigantima na tržištu kao što su Amazon ili Bookdepository, što sa lokalnim monopolistima, što zbog činjenice da ma kako je ovo teško i sramotno priznati, knjige jedno vreme generalno nisu bile u fokusu. Valjda kako se vreme ubrzavalo, tehnologija napredovala, a broj onih kojima pratimo svaki pokret porastao, ostali smo sa najmanje pažnje i fokusa za ono što nema slike, nije vizuelno zamamno i tera nas da sednemo, ostavimo sve drugo, i posvetimo se. Iz tih razloga mnoge nezavisne knjižare i izdavaštva su bili osuđeni na propast ali se srećom desio plot twist u kom je odjednom sve što je malo, nezavisno i slobodno zablistalo, pa se svi više trudimo da podržimo lokalne napore da se nešto uradi drugačije. Nije da smo prezreli ove velike i glavne na sceni, ali mnogo smo svesniji šta znači raditi i graditi van monopolske strukture, koliko je teško ako si nešto započeo od nule, i koliko takve poduhvate uvek treba podržati. Osim te sociološke promene perspektive dogodila se i još jedna, kuluturološka, gde imamo istinsku potrebu da malo usporimo, da se detoksikujemo digitalnog sadržaja i vratimo nekim tradicionalnijim formatima, u čemu je knjiga obavila sprint do vrha i popela se na mnogo viša mesta, kao novi stari najbolji prijatelj. Da ne pričamo o tome koliku je ulogu pandemija imala u tome, i na koliko mnogo načina je promenila čitalački pejzaž.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/159100012118412.jpg

    Nedavno je izdavačka kuća Nielsen Book iz Velike Britanije, objavila rezultate istraživanja obavljenog na 1000 ljudi koje pokazuje da je 41% ispitanih počeo da čita više tokom karantina i od tada počeo regularno da posvećuje čitanju u proseku šest sati nedeljno. Polovina ovakvu promenu pripisuje činjenici da ima više vremena sada, a 35% tome što jedino čitanje ima umirujuće dejstvo na njih i pomaže im da na pravi način pobegnu od anksiozne realnosti. Celokupna promena u odnosu prema knjigama, koja je primetna i pre početka pandemije i u poslednjih nekoliko godina, je dovela do toga da su neke sjajne izdavačke kuće još snažnije nego što su bile i da su se osmelile na neke hrabre i inventivne korake. Jedna od njih je The Folio Society, izdavačka kuća koja objavljuje toliko lepe knjige da su na tankoj granici između knjige za čitanje, coffee table knjiga koje želite da pokažete svima, i malih remek-dela, koja biste uramili.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591000121105972.jpg

    The Folio Society postoji preko 70 godina, i od samih početaka su imali ideju da se fokusiraju samo na najbolje od najboljeg kada su naslovi u pitanju. Strogi, ali bez omaške, The Folio Society je brzo postao ono mesto na koje se svraća po proveren kvalitet klasika ili novih naslova, a ono što su započeli 40ih je sada doseglo svoj vrhunac. Njihova osnovna ideja je da najbolji literarni radovi zaslužuju i adekvatan dizajn, i kupiti njihovu knjigu je daleko više od kupovine obične zanimacije za čitanje. I to mnogo više, pošto je praktično poslastica za oči i unikatan predmet, koji se radi u malim serijama i u kom su tipografija, ilustracija, papir, print, tehnika poveza, i sam roman, jedna harmonična celina. Kako sami kažu: “Naš cilj je da stvorimo knjige koje su jedinstvene u svojoj estetici i kvalitetu i to je ono što kolekciju Folio knjiga čini kolekcijom umetničkih radova”.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591000121141558.jpg

    I to nije hvalisavo preterivanje, jer izdavači zaista sarađuju sa mastermajndovima ilustracije, grafike i tipografije širom sveta i velikim brojem naučnih istraživača, pa na svakom od naslova radi čitav tim stručnjaka, koji u saglasnosti sa autorom, ukoliko je to moguće, razrađuju posebnu temu i dizajn, a neretko su u samu knjigu uključene i relevantne arhivske fotografije ili dodatne ilustracije koje bliže opisuju radnju. O tome koliko su ilustracije kvalitetne, a njihovi autori neretko i najpoznatija imena svetske ilustratorske scene, svedoči i da je veliki broj njihovih knjiga pokupio značajne internacionalne nagrade za ilustraciju, dizajn i print, a dve najnovije knjige, “Sofijin svet” Justin Gorder i “Kinderd” octavie Butler su ušle u najuži izbor za nagradu za ilustraciju knjige londonskog muzeja Victoria&Albert, čiji dobitinici treba da budu objavljeni u drugoj polovini juna. I dok je nekada, na svoj počecima Folio Society bio baš to, društvo ljubitelja listova, a knjige dostupne za kupovinu samo članovima, u savremeno doba, ove knjižne preleposti više nisu ekskluziva u tom smislu i njihovo poručivanje je moguće svima. Jedini problem je što verovatno nećete moći da se odlučite jer ćete poželeti da poručite sve.

    Saznaj više:
    Povezani članci: