Pretraga

Prolećna čitalačka lista: Ovo je spisak novih naslova u domaćim knjižarama

Tekst: BURO.

Sve je za nijansu lakše, u vazduhu se oseća neko tiho uzbuđenje, a novi planovi se poletno prave - proleće i sve njegove čari. Sa prolećem, takođe, gasimo Netflix, čistimo svoje police, i na njih parkiramo nova domaća izdanja.

Pogledajte koji su naslovi stigli u knjižare.

Ljubav oko sveta

Davor Rostuhar

Izdavačka kuća: Komsha

Prolećna čitalačka lista: Ovo je spisak novih naslova u domaćim knjižarama (фото 1)

Nakon što su se venčali, Anđela i Davor Rostuhar otišli su na neuobičajeni medeni mesec - godinu dana putovali su oko sveta i istraživali ljubav kroz razne kulture i sve objednili na četiristo strana knjige "Ljubav oko sveta". Reč je o intimnom eseju, dnevniku putovanja i etnografskoj studiji. Ona predstavlja inspirativno istraživanje koje će vas povesti na putovanje kroz različite aspekte značenja koje ljubav ima u današnjoj kulturi. Od naučnih pogleda na ljubav do intrigantnih ličnih priča, knjiga nudi jedinstveni pogled na evoluciju, poreklo i razvoj koncepta ljubavi kroz istoriju, uzimajući u obzir njene različite forme, kao i društveni i lični značaj.

Rečnik beskrajnog odrastanja

Zoran Penevski i Slavimir Stojanović Futro

Izdavačka kuća: Laguna

Prolećna čitalačka lista: Ovo je spisak novih naslova u domaćim knjižarama (фото 2)

"Rečnik beskrajnog odrastanja" je slikovnica za sve one koji ponovo žele da odrastu. Dva vrsna autora udružila su kreativne snage i maštovitost u knjigu neprolazne vrednosti za sve uzraste i savršeno je prolećno štivo za podsećanje na dečju bezbrižnost i poletnost koju iznova treba da naučimo da uselimo u naše odrasle živote.

2020. Dnevik

Danilo Lučić, Dijana Matković, Lana Bastašić, Luiza Bouharaoua, Nikola Nikolić, Rumena Bužarovska

Izdavačka kuća: BOOKA

Prolećna čitalačka lista: Ovo je spisak novih naslova u domaćim knjižarama (фото 3)

Sada možda deluje kao davno prošlo vreme, ali pandemija je zauvek obeležila naše živote i cele dve godine u naše svakodnevice pakovala nemir, strah i neizvenost koji još uvek pokušavamo da isteramo odatle. "2020." je zajednički dnevnik šestoro mladih pisaca s prostora bivše Jugoslavije u kojem opisuju godinu koja je zaustavila svet. Rezultat ovog neuobičajenog poduhvata je autentičan prikaz zbunjenosti, strahova, čežnje za drugima, usamljenosti i frustracija koje smo svi osećali te godine.

U kasno ljeto

Magdalena Blažević

Izdavačka kuća: BOOKA

Prolećna čitalačka lista: Ovo je spisak novih naslova u domaćim knjižarama (фото 4)

"U kasno ljeto" je istovremeno potresno i bolno prelepo pripovedanje devojčice ubijene u ratu u Bosni. Glas kojim govori nije nezreo, naprotiv, ali jeste detinji i poetičan, i upravo to pojačava sablasnu jezu predstojeće smrti. Nežnost, užas, lepota i besmisao smenjuju se u ovom romanu koji će vas dirnuti do srži.

Zemlja drugih

Leïla Slimani

Izdavačka kuća: BOOKA

Prolećna čitalačka lista: Ovo je spisak novih naslova u domaćim knjižarama (фото 5)

"Zemlja drugih" je impresivna porodična saga autorke nagrađivanog romana "Uspavaj me". Smeštena u Maroko sredinom prošlog veka uoči rata za nezavisnost, ovo je snažna priča o ženama i potčinjavanju, različitosti i identitetu, često suprotstavljenoj odanosti porodici i zemlji i pobuni protiv tradicionalnih vrednosti.

Logične pobune

Grupa autora

Izdavačka kuća: Laguna

Prolećna čitalačka lista: Ovo je spisak novih naslova u domaćim knjižarama (фото 6)

Obožavamo stihove Maše Seničić, Radmile Petrović i Vitomirke Trebovac, a sada se u društvu poezije drugih autora nalaze na jednom mestu: u "Logičnim pobunama". "U vremenima kakva su naša, u kojima dominira govor medija i interneta, kao da više nema prostora da se začuje pesnička reč. Neki čak smatraju da je prošlo vreme poezije, a možda i same umetnosti. Da li to znači da su nam jedino ostali tržni centri, kupovina i prodaja, a da vredi samo ono što na sebi nosi cenu? U ovakvom svetu više ne može biti reči o našoj ljubavi, strasti, ogorčenju, očaju, bedi, borbi, radosti i nadi da je drugi svet moguć. Poezija zastupljena ovim izborom, međutim, svedoči o pomenutim stvarima. Ako je već tako, onda ona predstavlja logičnu pobunu protiv sveta koji ju je poništio, poništavajući i nas same" - navodi Stevan Bradić koji je priredio ovo izdanje i preispituje položaj poezije u savremenom svetu. 

Tarot

Aleksandar Hodorovski i Marijan Kosta

Izdavačka kuća: Arete

Prolećna čitalačka lista: Ovo je spisak novih naslova u domaćim knjižarama (фото 7)

Alehandro Hodorovski, u svom prepoznatljivom psihomagičnom stilu, "Tarot" koristi kao alat koji nam omogućava da spoznamo sebe. Svaka karta je ogledalo koje reflektuje naše trenutno psihološko stanje, a tumačenje "Tarota" je zamišljeno kao složeni sistem veza između karata koji teži da se poveže u jednu veliku mandalu – sliku koja dovodi do prosvetljenja.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor