Pretraga

Na pragu proleća: Idealno vreme za čišćenje police sa knjigama

Tekst: BURO.

Prolazimo kroz period buđenja, obnavljanja i promena, pa i onih minornih koje ispraćaj zime čine teatralnijim i značajnijim, a dobrodošlica omiljenom godišnjem dobu upravo takva i treba da bude. Razmišljamo o promeni frizure ili boji kose, idejama za redizajn kuhinje i oslobađanju od svih vrsta viškova na koje nas proleće nežno opomene i podseti da ne vučemo za i sa sobom džakove nepotrebnog i dotrajalog.

Prolećno čišćenje najbolje je obaviti tik pred 20. mart, jer ćete na taj način spremni dočekati lale, tople zrake i hladne kafe. Ukoliko policu sa knjigama ne doživljavate kao puki dekor, na ovo mikro čišćenje sigurno ulažete dodatni napor i pažnju. Svima nam se nekad desilo: izvučemo omiljenu knjigu sa police, a dobijemo sloj prašine u lice. Budući da nam je do proleća ostalo još samo četiri dana (skačemo u vis) idealno je vreme da se tom prašinom pozabavimo i počnemo da uživamo u igri sunca i senki na omiljenim koricama. 

Ne samo da će vam prolećno čišćenje omogućiti da oslobodite prostor za kupovinu novih knjiga, već je i sjajna prilika da poklonite neke naslove koji vam doslovce samo skupljaju prašinu. Pre samog čišćenja, najbolje bi bilo da bacite pogled na svoju čitalačku listu i najzad se dohvatite onih naslova koje ćete "sledeće" listati, a to sledeće se oteglo na nekoliko meseci i nepreglednu gomilu na kojoj verovatno više ne znate i šta se nalazi.

Na pragu proleća: Idealno vreme za čišćenje police sa knjigama (фото 1)

 

Ne bi bila loša ideja i da se rešite duplikata - da li su vam zaista potrebne četiri vintage kopije "Orkanskih visova" ili "Idiota"? Budite iskreni prema sebi - ukoliko vam neke knjige stoje nedovršene i znate da će takve i ostati - donirajte ili ih poklonite nekome kome će služiti. Udahnite novi život vašoj polici reorganizacijom: poigrajte se bojama korica, poređajte ih po abecedi ako to do sada niste radili ili napravite lični sistem koji vam se dopada i radi posao. 

 

 

Raspored zapravo može igrati ključnu ulogu u procesu sređivanja i održavanja. Najbolje je da knjige sličnog oblika i veličine držite zajedno tako da možete lakše da ih očistite. Takođe, tvrdi i meki povez držite odvojeno - knjige u tvrdom povezu se uvek lakše čiste. Direktna sunčeva svetlost bledi korice i može uništiti kožne poveze, tako da imajte na umu da, ako vam prostor to dozvoljava, postavite svoje police dalje od prozora. Dajte svojim knjigama prostor da dišu - ne držite ih preblizu jedna druge.

 

 

Zgodno je i da napravite nedeljnu rutinu briskanja, jer će vam u tom slučaju i velika čišćenja lakše pasti. Jednom mesečno, kada imate viška vremena, možete skloniti knjige sa polica i obrisati prašinu. Za kraj, počastite sebe nekim od sjajnih novih naslova koji su stigli u domaće knjižare. 

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor