Pretraga

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati

Tekst: BURO.

Da li je do podkasta koji postaju sve popularniji, ili do sve manje slobodnog vremena u kom pokušavamo da prekrajamo i uklapamo ono što imamo sa onim što želimo, ali audio knjige doživljavaju svoj boom. Tome istina doprinosi i činjenica da sve više poznatih imena filmskog sveta “pozajmljuje” svoje glasove i čitaju nam neke od najpoznatijih romana, pa takvo slušanje, (da ne kažemo čitanje) knjige postaje moćno iskustvo za pamćenje koje pomalo liči na neku sasvim intimnu monodramu. Recimo kao, Colin Firth na sceni, a u publici samo jedna osoba - vi. Pre-le-po.
Dobre knjige imaju mogućnost da nas prenesu u neki drugi svet, na daleke destinacije, u nečije tuđe priče i probleme, a najbolje da sve to potpuno ožive, u čemu audio knjige prednjače. Zamislite da provedete lenjo nedeljno popodne sa Firthom, ili odete u šetnju i mini izlet sa Larom Dern. Predivno zar ne? Zato slušalice na uši i uživajte u begu u svet književnosti. Od klasika do novijih naslova, donosimo vam 6 romana koje možete besplatno da slušate dok uživate na svežem vazduhu u vikend šetnji.

“The Wonderful Wizard of Oz”

Čita: Anne Hathaway

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 1)

Ko se bar jednom u starijim godinama nije vratio na klasike detinjstva poput “Čarobnjak iz Oza”, “Mali Princ”, “Alisa u Zemlji čuda”, taj ne zna šta je pravi eskapizam. Dečije knjige daju neverovatan osećaj poznatosti i sigurnosti, pritom, imaju i znatno zreliju i mudriju dimenziju koju je moguće videti tek sa distance i u starijim godinama. Zato predlažemo jedno bežanje preko duge, i to uz Anne Hathaway. Sjajna prilika da se pridružimo Doroti na putu u Oz, i u avanturama koje znamo napamet, ali koji čarobno zvuče kad nam ih neko čita. Pravi povratak u detinjstvo.
(P.S. ako se navučete na umirujući Annein glas, čita i Princezine dnevnike. Just sayin')

Slušajte ovde

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 2)
Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 3)

“Heartburn”, Nora Ephron

Čita: Meryl Streep

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 4)

Kako Meryl Streep i glumi u ekranizaciji ovog romana iz 1986. godine, ovaj spoj je toliko logičan i prirodan, da verovatno ne bismo mogli da zamislimo nikoga drugog u ovoj ulozi. Streepova, meastralno menja uloge i raspoloženja, kao što nam je to već poznato, a slušati je u nekoliko uloga, pored glavne koja je njena-njena, je pravo uživanje. Ephronova je majstor u prikazivanju emotivnih odnosa i problema u vezama, i ova knjiga se bavi pričom Rachel koja u sedmom mesecu trudnoće otkriva da je njen muž zaljubljen i ima aferu sa drugom ženom. Rachel koja inače piše o kuvanju, između želje da vrati Marka, ali i da ga vidi mrtvim, pripoveda celu situaciju, ali i deli neke od omiljenih recepata. “Heartburn” je pravi rolerkoster ljubavi, izdaje, i gubitka tako da ako ste raspoloženi, izvol'te se smestiti.

Slušajte ovde

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 5)
Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 6)

“Becoming”, Michelle Obama

Čita: Michelle Obama

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 7)

Bilo da je "volite" ili ne, složićemo se da je stvarno što bi se reklo posebno iskustvo slušati nekoga ko čita svoju autobiografiju. Praktično kao da sedite sa Michelle na terasi, pijete kafu i otvarate pasijans, a ona vam priča o svom životu. A ima tu svašta da se ispriča, jer realno Michelle je moćna sila, i to ona sa puno stila, pameti, duha. A i prva Prva dama koja je osvojila Grammy nagradu i to baš za album ove audio knjige.

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 8)
Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 9)

“Sluškinjina priča”, Margaret Atwood

Čita: Elisabeth Moss

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 10)

Ako vam serija nije bila dovoljna, onda Elisabeth Moss još jednom oživljava republiku Gilead. Samo ovaj put uz mnogo više detalja iz Offredinog života pre Gileada. Puno sećanja, puno unutrašnjih monologa, puno maglovitih uspomena, pripoveda Elisabeth i na momente zvuči kao da gledamo neke neobjavljenje epizode čuvene serije. 

Slušajte ovde

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 11)
Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 12)

“The End of the Affair”, Graham Greene

Čita: Colin Firth

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 13)

Nakon što nas je Almodovar u svojoj listi filmova podsetio na to koliko volimo film “Kraj jedne ljubavne priče” i koliko je Fiennes predivan u ovoj ulozi (kao i u većini ostalih, osim kao Voldemor okej) stiže i još jedna radosna vest. Drugi omiljeni, i idealan dečko, sa velikog ekrana čita ovaj književni klasik. Ako vam treba prava poslastica, i uživanje na svim nivoima, onda se ono zove Colin Firth koji vam šest i po sati čita. Za zaplakati od sreće. Njegova savršena dikcija, ritam, britanski naglasak, apsolutno sve je na mestu da bi Greenovo pisanje dobilo sasvim novi izraz. Snažno i očaravajuće.

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 14)
Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 15)

“Little Women”, Louisa May Alcott

Čita: Laura Dern

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 16)

“Male žene” su kultni klasik, podsetile su nas na snagu i važnost ženskog trija u popularnoj kulturi, i prošle godine, taj klasik je oživljen pod rediteljskom palicom Gretae Gerwig, koja je napravila prelepu adaptaciju, sa sjajnom ekipom koju čine Emma Watson, Florence Pugh, i da, Laura Dern. Tako da, kad je audio knjiga u pitanju, ko bi bio bolji za taj posao neko Dern aka Marmee lično? Lauri su se pridružile i Suzanne Toren, Lauren Fortgang i Allison Hiroto, i slušati ih zajedno je neverovatno lepo.

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 17)
Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 18)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor