Pretraga

U ovom krugu kupujemo art knjige, evo šta je novo na toj polici

U ovom krugu kupujemo art knjige, evo šta je novo na toj polici

Tekst: BURO.

Sajam knjiga je prošao, ali za knjigoljupce ovaj praznik suštinski traje all year round. Nema odmora od potrage za novim naslovima, bilo da je reč o knjigama poznatih komičarki ili žena u svetu umetnosti. U ovom obilasku knjižara, prolazimo pored art police i zaustavljamo se kod ovih novih naslova.

Maya Ruiz - Picasso, Fille de Pablogfd

U ovom krugu kupujemo art knjige, evo šta je novo na toj polici (фото 1)

Ova knjiga, katalog izložbe Picassovog muzeja u Parizu, ističe umetnikov odnos sa njegovom prvom ćerkom. Maya je bila Picassov model od malih nogu, a on je od prvog dana njome bio fasciniran. Na stranicama ovog izdanja se nalaze crteži, slike i fotografije Maye, dokaz neverovatnog izvora inspiracije za svog oca, kao i njihovi zajednički crteži koji naglašavaju ovu blisku vezu.

Kitchen Table

U ovom krugu kupujemo art knjige, evo šta je novo na toj polici (фото 2)

Ova publikacija posvećena je ranom stvaralaštvu američke umetnice, Carrie Mae Weems. Sadrži dvadeset fotografija propraćenih sa četrnaest tekstova koji zajedno pričaju priču o životu jedne žene koji se odvija u intimnom okruženju njene kuhinje. Ona se za stolom šminka, češlja i igra sa decom, čime ovaj predmet udaljava od tradicionalnog i približava nam umetnicu u sopstvenim projekcijama snage, ranjivosti, povučenosti, nežnosti i usamljenosti koje se odbijaju o kuhinjske zidove.

The Outlands

U ovom krugu kupujemo art knjige, evo šta je novo na toj polici (фото 3)

U slavu vintage estetike, nepopravljive nostalgije koja u nama čuči zauvek i toga u predmetima i pejzažima vešto kadriranog od strane izvrsnog fotografa Williama Egglestona, dodajemo "The Outlands" na svoju policu sa knjigama. Williem je bio jedan od pionira fotografije u boji, a ovo izdanje donosi nam njegove do sada neobjavljene fotografije iz perioda šezdesetih i sedamdesetih. "The Outlands" povešće vas na putovanje američkim jugom, kroz umetnikov objektiv. Put preprečen automobilima, neonskim svetlima i scenama sa ivičnjaka koje su inspirisale čitavu jednu generaciju fotografa.

Hurvin Anderson

U ovom krugu kupujemo art knjige, evo šta je novo na toj polici (фото 4)

Ovo je prvi opširni osvrt na rad i život umetnika Hurvina Andersona. Jamajčanin rođen u Britaniji poznat je po integrisanju svog porekla u radove, slikanju bujnih pejsaža i razvodnjenih scena obojenih Andersonovim značenjem. On vešto hoda na granici između prirodnog i veštačkog, apstraktnog i realnog, lepote i pretnje i njegovog britanskog i jamajčanskog nasleđa i uživaćete u toj igri listajući stranice.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor