Zanimljivi YouTube kanali za ljubitelje pop kulture

    12.10.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/yt-knali-cover.gif

    Za sve što znamo, ili ne znamo ali želimo da saznamo, obožavamo, ne razumemo, YouTube je raj. Od slušanja omiljenih pesama i playlista na repeat ili otkrivanja nekih novih imena do tutorijala kako napuniti telefon bez punjača, složiti onu “jednostavnu” poličicu čije uputstvo stvarno nije dovoljno, ili otvoriti flašu bez otvarača (načina je milion ali upozoravamo vas nije baš tako prosto kako na prvi pogled deluje). Ukratko, gde god da zapne tu je YouTube da pokaže kako otkočiti i posledično sasvim je logično da sate i sate provodimo ovde. Međutim, treba se podsetiti i da je kako je sadržaja puno, puno i besmisla i da treba biti konstruktivan u tom pogledu, jer je YT na prvom mestu beskonačni izvor informacija koje samo treba dobro iskoristiti.
    Otvorili smo Pandorinu kutiju i zaronili u nju umesto vas, i vratili se sa kanalima koji prate dešavanja u popularnoj kulturi koji su vredni vaše pažnje.

    Cinema cartography

     

    Cilj ovog kanala je da ustanovi novi pristup istraživanju i razumevanju filma. Idejni tvorci Lewis i Louise iskreno veruju da umetnost može da promeni svet i uz pomoć sadržaja koji stvaraju žele da film kao umetnost približe javnosti. U njihovim videima, analiziraju se različiti aspekti filmske industrije u formatima detaljnih video eseja.

     

    Now you see it

     

    Autor ovog kanala se posvetio svom YouTube projektu u tolikoj meri i tako ozbiljno da sadržaj koji kreira može da parira masterclassovima na temu studije i analize filma samo bez amfiteatra i učionica, domaćih zadataka, ispita i godišnje školarine. Daleko udobnije, a izuzetno poučno. Osim što u pogledu frekventnosti definitivno nije univerzitetski budući da Now You See It videi izlaze jednom ili dva puta mesečno.

     

    Wisecrack

     

    Teško je reći kojoj kategoriji ovaj kanal pripada budući da otvara razna pitanja popularne kulture i kulture uopšte, ali kako to gotovo uvek radi kroz prizmu filma, onda je verovatno najtačnije reći da je u pitanju filmski kanal. Wisecrack ima ceo tim režisera, umetnika i fanova popularne kulture koji su konstantno na smenu angažovani za analizu različitih ostvarenja. Imaju pet glavnih programa: „Wisecrack edition“ – koji istražuje dublje značenje i simboliku nekih od omiljenih naslova; „Deep or dumb“ – koji otvara pitanje u kojoj meri su popularni filmovi ili TV serije glupe ili duboke; „What went wrong“ – predstavlja pokušaj da se izanalizira bukvalno to, šta je pošlo loše pa je ostvarenje koje je puno obećavalo ispalo totalno razočaranje; „Thug notes“ – neobjašnjivo ali nešto što bi se najbliže moglo opisati kao spoj nespojivog, zamislite gangstera koji analizira Šekspira i tu ste.

     

    Comics explained

     

    Kao što i sam naslov kaže, Comics Explained je potpuno zasebna kategorija, ali blisko vezana za svet filma. Verovatno najpopularniji YouTube kanal na kom možete da otkrijete sve što niste znali o DC, Marvelu i ostalim publikacijama koji su osnova za mnoge blockbustere. Autor kanala Rob, otkriva prave priče to jest priče iza priča, istorijat poznatih junaka ili serijala, a neretko i intervjuiše sjajna imena iz sveta filma kao što su Tom Holland, Samuel Jackson i Jake Gyllenhaal.

     

    12 tone

     

    Kanal za prave muzičke “štrebere”. Sadržaj koji se plasira na 12 tone kanalu je verovatno nerazumljiv za obične smrtnike, ali je i za nas koji se baš i ne razumemo beskrajno zabavno jer sva objašnjenja prate geniijalni crteži i duhovite konstatacije. Za one koji stvarno znaju kako da ono što ovde otkriju i primene, 12 tone je pravo bogatstvo. Autor raščlanjuje popularne pesme i analizira ih i čini razumljivijim i dostupnijim za “skidanje”. Svaki video prati notni papir za zapisima i crtežima koji ilustruju celu analizu.

     

    Bandstand

     

    Kanye West je jednom prilikom “twitnuo” da mu Genius više nije potreban kada postoji Bandstand i dosta muzičara bi se verovatno sa time složilo. Kanal postavlja semplove za različite albume i iako postoji samo dve godine, predstavlja vrlo značajnu tačku ka kojoj se okreću i profesionalci iz oblasti muzike, i oni koji je samo prosto i jednostavno vole.

     

    The Needle Drop

     

    Kako autor kanala navodi, i muzička industrija i YouTube umeju da budu u najmanju ruku nepredvidljivi tako da u moru događanja The Needle Drop treba da bude “sigurna zona” i malo stabilnosti za sve one koji na momente ne mogu baš da ukače šta se, kako i zašto događa, kada izlazi na šta referiše itd. Sjajne kritike albuma i dosta svežih naslova.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: