BURO. žena nedelje: Ana Ćurčin

    28.05.2021.
    RECOMMENDED

    Pojava Ane Ćurčin na domaćoj sceni je nešto nesvakidašnje. U poslednje vreme je sve više mladih autora koji su beskompromisno svoji, i vizuelno i zvučno kompletni i upečatljivi ali kada se Ana pojavila na sceni nije bilo moguće uočiti mnogo njoj sličnih, a još manje onih koji su joj sa takvom energijom, talentom i predanošću prethodili u ranijim generacijama. Svojom pojavom na sceni donela je preko potrebno osveženje, injekciju savremenosti i Anin pogled na muziku i umetnost ide rame uz rame sa njenim evropskim i svetskim kolegama, i moglo bi se čak i reći da je deo globalnog autorskog toka u kome se kreativni oslonci traže u multitalentovanim superzvezdama. Onima koji su ostavili neizbrisivo nasleđe zbog svoe sposobnosti da budu i izvođači i autori kao što su Boba Dylan, Joni Mitchell, Neil Young pa do znatno mlađih autora kao što je Devendra Banhart ili Father John Misty.

    Ana je baš takav spoj, autorka koja i piše i izvodi svoja dela, kantautorka u najboljem smislu te reči, a njena muzika kombinuje različite tradicije, nešto “americana” vajba, malo dream popa, i izgradila je toliko jedinstven izraz da već na prve taktove znamo da je neka pesma njena. Poslednji album u kom smo uživali bio je album “Differences” iz 2019. godine, a baš nedavno nas je obradovala nečim sasvim novim.

    Zajedno sa svojom grupom “Ana & The Changes” predstavila je novu pesmu “Tu”, prvu koju je napisala i otpevala na srpskom jeziku a ovaj singl je ujedno bio i najava koncerta koji je održan pre dva dana i koji nas je podsetio koliko nam nedostaju svirke i koncerti, kako je atmosfera uživanja u muzici uživo nešto neobjašnjivo što ni ne znaš koliko ti nedostaje dok ti nije uskraćeno i koliko smo srećni što opet možemo da uživamo u koncertima i to ovako sjajnih autora. Zbog svega toga Ana Ćurčin je naša Žena nedelje i pitali smo je da nam kaže nešto o novoj pesmi, za koju tvrdi da je “orkestrirana čežnja, godinu dana života spakovanih u šest minuta pesme, eskapizam i vera u to da muzika može da pomogne u svakoj situaciji”.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/05/1622364728050626-scaled.jpg

    „Pesma „Tu“ nastajala je ove zime i za mene je bila veliki kreativni oslonac tokom ovog posebno stresnog perioda u kome se nalazimo: iz osećanja otuđenosti, neizvesnosti i usamljenosti koje se toliko pojačalo u proteklih godinu i po dana. Istovremeno, ovo je pesma čežnje. Drago mi je što je i bend zavoleo „Tu“ i što smo uspeli da ostvarimo zvuk koji gradimo od prvog albuma, iako nismo svirali zajedno od oktobra 2019. godine, a pesmu smo stvarali tokom izolacije. Snimanje i postprodukciju maestralno je uradio Goran Antović, sa kojim sam uvek dovoljno opuštena i slobodna da i u studijskim okolnostima izrazim emociju i muzički pružim ono malo više nego što sam mislila da mogu“.

    Saznaj više:
    Povezani članci: