Girl Crush Thursday: Petra Spasojević

    25.07.2022.
    RECOMMENDED

     

    Petra Spasojević je pijanistkinja i kompozitorka poreklom iz Kuršumlije. Iza nje je nebrojano nastupa, a sa svojih 18 godina ostvarila je ogroman uspeh – nosilac je prvog mesta na Festivalu pijanizma, dobitnica specijalne nagrade za izvanredno komponovano delo na Internacionalnom takmičenju iz klavira, prvakinja „Art in experience“ u Makedoniji, za postignute izvanredne rezultate i lični doprinos iz oblasti kulture i umetnosti dodeljena joj je nagrada „Svetozar Milić“, vicešampionka je Međunarodnog takmičanja „Frederik Šopen“ u Rumuniji i šampionka Isidor Bajić piano memorijala. Svoj prvi solistički koncert izvela je sa svega 12 godina.

    Petra je rođena 2004. godine i od najranijeg detinjstva pokazivala je veliko interesovanje za muziku, ali i strane jezike i dečiju književnost. Rođena je prevremeno, što je za posledicu ostavilo takozvano inkubatorsko slepilo, a zbog nespremnosti škola i stručnog kadra u Kuršumliji za inkluziju u tom trenutku, Petra se sa svojih 6 godina seli sa ocem za Novi Sad kako bi pohađala školu za decu sa smetnjama u razvoju.

    Svoj prvi muzički nastup imala je baš kao predstavnik te škole, na regionalnom takmičenju „Zvezde školske pozornice “ kada osvaja Specijalnu nagradu za izuzetan nastup. Sa 10 godina, Petra upisuje Muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi Ane Frlin, a njen apsolutni sluh odmah je prepoznat od strane nastavnika muzičke škole, te Petra ubrzo kreće da posećuje takmičenja na kojima postiže velike uspehe.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/1658754841465403.jpg

    Ona je tokom 2019. godine osvojila i 2 Laureata. Godine 2016. na FBI-u prvi put izvodi sopstvenu kompoziciju i biva nagrađena Specijalnom nagradom za autorsko delo. Tri puta je kao pobednik FIB-a nastupala na Svetskoj pijanističkoj konferenciji.

    Petra je i polaznik škole muzike Studio La La i verni pratilac dečijeg hora „Lalašani“ kome svira pratnju na nastupima. Trenutno radi na tome da njene kompozicije, jedna po jedna, dolaze do slušaoca, a snimila je i prvi spot za svoju prvu kompoziciju „Sećanje na detinjstvo“ (Varijacije na Krigerov Andante). Želja joj je da postane poznata svetska pijanistkinja i kompozitorka, a mi ne sumnjamo da će se Petrin san ostvariti i svim srcem navijamo za nju.

    Saznaj više:
    Povezani članci: