Cillian Murphy u novom filmu: Šta očekujemo od „Small Things Like These“

Film "Small Things Like These" stiže u bioskope kasnije ove jeseni, a prema prvim komentarima, Cillian Murphy još jednom je briljirao u glavnoj ulozi
25.09.2024.
RECOMMENDED

Nakon što je svet svedočio njegovom vrtoglavom uspehu zahvaljujući izvanrednoj izvedbi u filmu Oppenheimer, Cillian Murphy ne odmara. Pred publiku se vraća sa podjednako zahtevnom glavnom ulogom u filmu Small Things Like These.

cillian murphy

Film je adaptacija istoimenog bestselera irske književnice Claire Keegan. Radnja je smeštena u malu, ali turbulentnu sredinu jednog irksog grada, sredinom osamdesetih godina. Murphy tumači lik Billa Furlonga, dobrodušnog trgovca ugljem koji se suočava sa mračnim tajnama lokalnog manastira.

Kroz priču o dešavanjima u zimu 1985. godine, film otkriva bolno parče irske istorije — slučaj zloglasne Magdalenske praonice, u kojima su mnoge žene bile izolovane i zlostavljane od strane katoličkih časnih sestara.

Film je režirao Tim Mielants, dugogodišnji Murphyjev saradnik iz serije Peaky Blinders, dok je scenarijo adaptirao Enda Walsh, poznat po radu na filmovima Hunger i Disco Pigs.

cillian murphy

Cillian Murphy je, uz glumačku ulogu, preuzeo i producentsku palicu, a njegov projekat podržala su dvojica holivudskih kolega – Matt Damon i Ben Affleck, koji zajedno vode producentsku kuću Artists Equity. U jednom intervjuu, Murphy je otkrio da je ideju za adaptaciju dobio od svoje supruge, umetnice Yvonne McGuinness, te da ga je privukla jednostavna, ali univerzalna priroda priče.

Ovaj film prvo je Murphyjevo pojavljivanje nakon globalnog uspeha i osvojenog Oskara za ulogu u Oppenheimeru, a prema prvim komentarima, njegov emotivni angažman u ovoj ulozi obećava još jedan zapanjujući performans.

cillian murphy

Kritika jednoglasna: Cillian Murphy (opet) izvanredan

Murphyjev intenzitet i sposobnost da prenese duboke emocionalne nijanse posebno su došli do izražaja u ovom projektu. Reditelj Mielants je u više navrata izjavio da je Murphy „najbolji glumac na planeti“, pohvalivši njegovu sposobnost da prenese sirove emocije kroz ekran. Film je već osvojio simpatije kritike na minulom Berlinalu, gde je Emily Watson, koja glumi ulogu Furlongove supruge, osvojila Srebrnog medveda za najbolju sporednu ulogu.

Osim emotivne dubine, Small Things Like These nosi i važnu društvenu poruku, otvarajući dijalog o skrivenim traumama irske prošlosti. Cillian Murphy kroz karakter koji tumači istražuje univerzalne teme poput krivice, morala i tihe pobune, što čini ovaj film posebno relevantnim u današnje vreme.

Premijera filma u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj zakazana je za 1. novembar, dok će u SAD stići nedelju dana kasnije, 8. novembra. S obzirom na Murphyjev dosadašnji rad i pažnju koju film već privlači, nije isključeno da ćemo ga ponovo videti u trci za prestižne filmske nagrade.

cillian murphy

Foto: IMDb

Saznaj više:
Povezani članci: