Čuvajmo se lažnih feminista, poručuje film Do Revenge

    14.10.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/10/dorevenge_cover.jpg

    Dočekali smo i premijeru filma za koji se najavljivao kao Mean Girls modernog doba i verujemo da je to najbolji marketing koji je mogao da ga prati. Sama radnja filma: Camila Mendes iz „Riverdale-u“ i Maya Howk bez koje poslednja sezona „Stranger Things-a“ ne bi bila ista, igraju Dreu, prelepu perfekcionistkinju i nezgodnu studentkinju Eleanor. Nakon što su obe postale žrtve manipulacije, zajednička nesreća i želja za osvetom udružuju dve prijateljice u misiji da napakoste onima koji su to najviše zaslužili. Motivi osvetničke pornografije, vršnjačkog nasilja i turbulentnog doba adolescencije se prepliću, dok sam film ostaje blag i daleko od ikoničnosti čuvenih Mean Girls sa kojima je upoređen. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/10/1665774573555813.png

    Dve devojke kojima je naneta nepravda preuzimaju stvari u svoje ruke – ne posebno inovativni scenario koji se na prvu loptu može učiniti kao još jedan pokušaj feminističke filmske premise čije se postojanje uvodi samo zbog vladajućeg trenda. Ipak, film nije upao u ovu zamku i u njemu nećete videti otrcane fraze i lažni, našminkani girl power, već umesto toga, on se poigrava misterijom maskiranih likova i premisom da nije svako onakav kakvim se predstavlja. Da ne otkrivamo previše, možda je najveći kvalitet i uspeh filma sazdan u njegovom negativcu – srcolomcu Maxu, koga glumi Austin Abrams. On je đak generacije, upeglani kul frajer za kojim je luda čitava škola, ali ne samo to. Ovde dolazimo do značajnog prekoreta u odnosu na slične predstave najboljih frajera negativaca u tinejdžerskim filmovima. On nije nabilodvani ragdbista sa plavom kosom i mišićima premaznim uljem, već simpatični next door boy u stilu Harry Stylesa. I najznačajnije od svega – on se predstavlja kao feminista, jer je to kul. Daje intervjue u kojima govori da mu je stalo do žena i koristi rečnik jednog feministe, sve dok ga glavne junakinje ne raskrinkaju. S obzirom da su u društvu ovakvi uljezi sve brojniji, super je što jednog takvog lika imamo razrađenog na filmu i to tinejdžerskom. 

    U suštini, ‘Do Revenge’ je samo još jedan zabavan tinejdžerski film. Ima oštar scenario sa atraktivnom glumačkom ekipom, a u moru nedavnih „woke“ naslova, ovaj vešto udaljava svoje likove od ove brigade. U odnosu na ostale Netflix filmove, zauzima titulu kvalitetnog, a sudeći po komentarima Gen Z-a, nemojte se iznenaditi ako se on na kraju ipak pridruži dugačkoj listi tinejdžerskih komedija koje su postale kultni klasici i koje će se gledati i nakon deset godina.

    Saznaj više:
    Povezani članci: