Da li nam treba nova sezona serije „Black Mirror“?

    13.05.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/black-mirror-cover.gif

    Serija „Black Mirror“ je jedan od onih naslova koji nas je, od kad je debitovao 2011. (da, iako je prva sezona bila praktčno juče, „Black Mirror“ postoji već 9 godina) potpuno raspametio i prikovao za ekran. Serija o svim mogućim, korisnim, iščašenim, izvitoperenim i čudnovatim pravcima u kojima tehnologija može da se razvija, da nam pomogne, odmogne, ili da nas kontroliše je u tom trenutku bila mahom skup neverovatno progresivnih i teško dostižnih ideja, gde smo u svakoj epizodi bili istovremeno oduševljeni i šokirani, a ipak imali i neki sasvim čudan blago neprijatan osećaj da ma koliko neverovatno bilo, možda ništa od ovoga nije toliko daleko i nemoguće. Kada je debitovala, živeli smo u entuzijastičnijem trenutku, i imali više optimizma po pitanju mogućnosti kako bi tehnologija mogla da preoblikuje, promeni i poveže svet u pozitivnom smislu.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1589383886091071-1.gif

    Twitter i Facebook su uostalom bili vazda hvaljeni kao demokratska online mesta na kojoj svi imaju glas i koja mogu da pomognu da se sruše despotske vlasti, a Instagram je postojao samo da bi se shareovao neki sadržaj po sistemu “pogledajte ove lepe slike”. Manje od deset godina kasnije, Twitter je objektivno postao mesto u kojoj pored beskrajno zabavnog i pametnog sveta, ima i onih koji robotski precizno ne propuštaju ni jedan trenutak da iskažu svoje mišljenje, nekoga napadnu i javno “prozovu” i manje više se pretvorio u arenu za “borbe do smrti” rečima. Instagram je postao jedan od glavnih uzroka nesigurnosti i depresije i još nekoliko novostečenih dijagnoza XXI veka, a Facebook umešan u nekoliko kontroverzi od kojih je ona o krađi podataka možda i najveća. Uz činjenicu da ti podaci, između ostalog, odlaze u službu velikih kompanija koje nas potom beskrupulozno targetiraju ne bi li nam prodale svoje proizvode i usluge za koje znaju da su nam potrebni, ne može se reći da smo daleko od „Black Mirror“ scenarija.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1589383885895362-1.gif

    Tužno i čudno, i na sve to smo se vremenom nekako i navikli, ali u novonastalom trenutku kada parkovima u Singapuru patroliraju bezglavi robot-psi koji se staraju o tome da su ljudi na bezbednoj distanci, a svi zbog prirode trenutne situacije, i generalno udobnosti života na klik, više živimo online nego u stvarnom svetu, pa je “viralno” najhit trend reč 2020, što u smislu virtuelnog što u pogledu pandemije, svest da na neki način stvarno već živimo Black Mirror je izraženija nego ikada pre. A uz to ide i pitanje, šta se događa sa najavljenom šestom sezonom, i da li nam je potrebna sada kada je praktično živimo u svakodnevici? Tvorac serije Charlie Brooker misli da nije. U nedavnom intervjuu je rekao da nije baš siguran da publika u ovom trenutku može da podnese još jednu sezonu. “Bio sam zauzet radeći stvari. Ne znam šta smem da kažem o tome šta radim i ne radim, ali u ovom trenutku mi se čini da sada nije momenat u kom možemo da stvaramo priče o društvu koje se raspada.” Nove epizode ostaju za neke razvedrenije dane, jer verovatno i sam Brooker misli da je sve ovo i više nego dovoljno. Želite 6. sezonu? Upalite TV, izađite napolje, čitajte vesti širom sveta, već je tu.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1589383886043526-1.gif

    Dakle čekamo lepše, ušećeranije dane da bismo mogli da podnesemo distopiju, međutim, možda nam zapravo sada baš i najviše treba. Možda nam stvarno ne trebaju serije koje će da nam reše probleme, ulepšaju stvarnost, pomognu da se prosvetlimo i izgradimo bolji svet, već one koje nas jednostavno neće lagati o onome u kom živimo. Jer baš zbog takvih serija, nekih dobrih istraživanja svetskih stručnjaka i novinara, i nekoliko šokantnih ali i genijalnih dokumentaraca, postajemo malo svesniji mračne strane našeg tehnološki nadrogiranog sveta, malo manje optimistični po pitanju koliko nam zaista pomaže i rešava probleme, a koliko je bolja kao oruđe da stvori nove, i možda malo spremniji da se osvestimo i pokrenemo brzo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: