Junakinje čije priče ne smete da propustite na Slobodnoj zoni

    02.11.2022.
    RECOMMENDED

    Ukoliko još niste stigli da odlučite šta da gledate na filmskom festivalu Slobodna zona koji kreće sutra i preporuke selektora vam nisu dovoljne, donosimo još jednu listu filmova. Ovoga puta reč je o filmovima sa junakinjama koje su odvažne i odlučne, i ženama koje prkose ustaljenim pravilima i ustaju protiv svake vrste stega. Neke od njihovih priča će vas osnažiti, neke probuditi, a neke učiniti da prosto samo odjednom zagrlite drugaricu do sebe. Mamu, baku, sestru, drugaricu pod ruku i pravac bioskopska sala na ove filmove!

    RODEO 

    Za početak predloga, jedna luda vožnja i genijalno oostvarenje za sve devojke koje vole točkove i adrenalin. U pitanju je debitantski dugometražni film francuske rediteljke i scenaristkinje Lole Kivoron, nagrađen u okviru programa Izvestan pogled. Smešten u moto-kulturu predgrađa Pariza, Rodeo je priča o neustrašivoj motoristkinji kojoj uspeva da potpuno uzdrma muški motociklistički klub.

    KLARA SOLA 

    Klara Sola je četrdesetogodišnja žena koja živi u jednom selu u Kostariki religioznim i povučenim životom pod kontrolom svoje majke. Ona veruje da ima posebnu povezanost sa Bogom. Kao „isceliteljka”, ona održava nadu potrebnu porodici i selu, dok istovremeno traži utehu u svom odnosu sa svetom prirode. Na proslavi 15. rođendana svoje nećake, ona doživljava seksualno i mistično buđenje i počinje da se oslobađa represivnih verskih i društvenih konvencija. Ohrabrena ovim samootkrićem, Klara se postepeno oslobađa uloge „svetice” i počinje da leči samu sebe.

    NEZABORAVNO LETO

    Pozvane da se povuku i istraže svoje seksualne probleme, tri žene provode dane i noći pokušavajući da ukrote svoje unutrašnje demone. Pod neznatnim nadzorom nemačke terapeutkinje i uviđavnog socijalnog radnika, grupa pokušava da održi tananu ravnotežu. Za mladu Gejšu, mračnu Leoni i nepredvidivu Euženi, ovo je prilika da pobegnu od buke, pozabave se sadašnjim trenutkom, i razmisle o budućnosti.

    BETINA

    Betina se bavi jednom od najuzbudljivijih i najjedinstvenijih umetničkih biografija dvadesetog veka. Rođena u Zapadnom Berlinu 1947. godine, odrasla u Istočnom Berlinu i emigrirala u 36. godini, Betina Vegner živela je život pun događaja. Kao devojčica, bila je strastvena obožavateljka Staljina, a izrasla je u tinejdžerku ispunjenu nadom koja je želela da utiče na društvo svojim pesmama. Betina ne samo da je postala inspirativna muzičarka, već i učesnica pokreta otpora, okrenuta isključivo svojim svetonazorima. Ovo je priča o herojstvu, ali i žalosti, predanosti, usponima i padovima i uzaludnosti života. Betina je film o životu umetnice čija nam priča, koja je i priča 20. veka, dolazi iz njene duše, njenih misli i njenih pesama.

    Saznaj više:
    Povezani članci: