Kraljica spajanja humora i ironije: Aubrey Plaza

  20.01.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/aubrey_cover.jpg

  Hype oko serije White Lotus ne jenjava, iako je druga sezona već uveliko završena. Na Instagramu vlada izazov gde korisnici dele likove iz filmova i serija koji najbolje ilustruju njihovu energiju i retko koji story prođe bez nekog od aktera pomenute serije. Već smo pisali nekoliko puta o tome koliko smo oduševljeni serijom, ali i likom koji tumači neprevaziđena Jennifer Coolidge, no istina je da njen lik nije jedini koji nas je oduševio. Odmah posle nje, na listi se našla i Aubrey Plaza koja tumači lik hejterke Harper Spiller koja je na odmor došla sa svojim dečkom i njegovim prijateljima koje ne podnosi i sa kojima ne deli nijedan zajednički stav. Sam lik je napisan temeljno i posvećena mu je velika pažnja u seriji, ali ruku na srce, dosta toga je i do same glumačke izvedbe Aubrey Plaze koja je zaista autentična i genijalna i daje joj argument za kandidovanje za kraljicu crne komedije. Čak da je u scenariju imala upola manje rečenica, bilo bi isto, s obzirom da su sam pogled i podignuta obrva uradili mnogo više od nekih replika. U to ime, skrećemo vam pažnju na još neke od fenomenalnih performansa ove glumice koju ćemo posle ovoga, nadamo se viđati češće na ekranu. 

  Julie Powers – Scott Pilgrim Vs. The World (2010)

  Postoje kultni klasični filmovi koje svi znaju, a postoji i Scott Pilgrim Vs. The World, jedan od za neke od nas, najvažnijih filmova 2000-ih rađen po čuvenom stripu. Film prati dvadesetogodišnjaka koji mora da se bori protiv grupe moćnih bivših devojaka da bi osvojio srce nove devojke. U ovom filmu se krije jedan od najznačajnijih nizova glumaca u istoriji moderne kinematografije, koji uključuje imena kao što su Michael Cera, Anna Kendrick, Kieran Culkin Chris Evans i Brandon Routh… Možda ste i zaboravili ali ovde Plaza igra malu, ali scensku ulogu Julie Powers, zloglasnu i stalno ljutu Scottovu poznanicu. U filmu punom nezaboravnih dijaloga, iako malominutno pojavljivanje Plaze, ilustruje maksimalno iskorišćeno svoje vreme pred ekranom za prikazivanje urnebesnog performansa.

  April Ludgate – Parks And Recreation (2009 – 2015)

  Ukoliko postoji neka uloga koja ju je dovela do White Lotusa i ona koju bismo istakli kao najikoničniju to je definitvno Plazino iggranje April Ludgate u čuvenom sitkomu Parks and Recreation. Ova izvedba je učvrstila njenu mračnu ličnost i svrstala je među najprepoznatljivije glumce na televiziji. April je pružila neophodan zalogaj koji je sprečio Parks da pretera sa svojim brendom besramne pozitivnosti, čineći Plazu jednim od najnezaboravnijih likova emisije za kog jedva čekamo da se nađe u kadru. 

  Allison – ‘Black Bear’ (2020)

  A sada nešto malo drugačije. Black bear je nezavisni crni komični triler koji je napisao i režirao Lawrence Michael Levine. Plaza glumi Alisson, glumicu koja je postala rediteljka i u potrazi je za inspiracijom. Ona odlazi u izolovanu kolibu kao gost para koji prolazi kroz poteškoće u vezi.

  Zbunjujući, ali ipak zadovoljavajući, ovaj film pruža pronicljiv pogled u kreativni um. Film prikazuje Plazine vrhunske kvalitete – nespretne, ali samouverene interakcije koje iznenađuju druge, ironične i kisele note i neprijatne sekvence koje izazivaju publiku. Teško ga je možda razumeti, ali vredi ga pogledati ako ni zbog čega drugog, zbog duge minutaže koju glumica ima u filmu.

  Ingrid Thorburn – Ingrid Goes West (2017)

  U ovoj komediji, Aubrey deli glavnu ulogu sa Elizabet Olsen. Radnja prati mladu ženu koja živi sa problemima mentalnog zdravlja i koja postaje opsednuta jednom influenserkom na društvenim mrežama i želi da joj postane prijateljica. Film nudi dirljiva zapažanja o opsednutosti slavom i relevantnošću slavne ličnosti i društva, koja se oslanja na uznemirujuću, ali posve simpatičnu predstavu Plaze. Plaza je majstor u spajanju humora i tragedije, a ovaj film joj je dao veliki prostor da to pokaže.

  Saznaj više:
  Povezani članci: