“Naslednici”: Serija koju ste možda prevideli, a ne bi trebalo

  24.09.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/09/succession_cover.jpg

  Desi se to nekad stvarno. Ne treba posebno pričati o tome koliko smo zatrpani kojekakvim sadržajem i u kojoj meri se streaming platforme i produkcijske kuće utrkuju za našu pažnju i gledanost da se naslovi prekomerno štancuju. U takvoj hiperprodukciji ima dosta pecaljki i momenata kad nam se nešto jako dobro upakuje i proda kao genijalno, za šta gledajući shvatimo da je sasvim osrednje ostvarenje i neverovatan marketinški spin, a i onih kada nam nešto sjajno prosto promakne sa radara. Nominacije i Emmy nagrade potvrdile su pre neki dan da je serija „Naslednici“ (Succession) iz HBO produkcije, jedan od takvih slučajeva. Istina je da nema velika imena kao serija „Nevine laži“ (Big Little Lies) ni kontroverzne scene kao „Euforija“, niti je zastrašujuće osvešćujuća kao “Černobilj“ ali je nedvosmisleno kvalitetna i svi koji su pogledali makar i nekoliko epizoda, slažu se da je u pitanju izvanredan projekat, ali i da nam stvarno pomalo i nedostaju dobre drame. Okrenuli smo se potpuno drugačijim žanrovima i tek kada odgledamo pravu dramu shvatimo koliko je katarzično i koliko nam nedostaju.

   

  Radnja serije prati porodične odnose unutar jedne od najbogatijih porodica sveta, tačnije porodicu Logana Roya (kojeg igra Brian Cox), koja se decenijama unazad nalazi na čelu Waystara. Logan je izgradio poslovnu imperiju koja obuhvata televizijske stanice, hotelske lance, zabavne parkove, ukratko medijsko-zabavni konglomerat, a s obzirom na obim bogatstva koje ima i posao kojim se bavi, mnogi Loganov karakter dovode u vezu sa australijsko-američkim medijskim mogulom Rupertom Murdochom. Sve bi išlo kao i obično, sa Loganom na čelu biznis carstva, da njegova zdravstvena situacija ne postaje sve lošija, on sve nervozniji i lošijih poslovnih odluka, i počinju da se rađaju ideje o njegovom odlasku sa pozicije i prepuštanju posla nekome. Njegovi potomci, kako naslov i nagoveštava, naslednici, počinju iz senke da razmatraju ko bi trebao da bude taj koji će nastaviti posao kao glavna figura. Iako naizgled svi izgledaju sjajno i sposobno, opcije zapravo i nisu toliko obećavajuće.

   

   

  Najstariji sin i jedino dete iz prvog braka, Connor (Alan Ruck), živi na ranču u Novom Meksiku, plaća prostitutki da mu bude devojka, apsolutno niko ga ne shvata ozbiljno ni u dnevnim situacijama, a kamoli poslovnim, i generalno važi za porodičnog čudaka. Kendall (Jeremy Strong), drugi sin iz drugog braka, već se nalazi na mestu direktora jednog dela očeve firme, tako da je već iskusan na upravljačkoj poziciji i odlično se snalazi u svetu biznisa, međutim bori se sa ličnim demonima: isfrustriranost životom u očevoj senci, depresija i zavisnost. Kieran Culkin igra Romana Roya, tipičnog, mladog bogataša, koji je željan provoda i zabave i kome su ozbiljni zadaci samo glavobolja, dok je jedina Loganova kćer, Siobhan (Sarah Shook), ozbiljna, sigurna, samouverena mlada žena, i bavi se političkim marketingom i PR-om. Svi oni ne samo što zajednički planiraju i organizuju svrgnjavanje oca, nego počinju manipulacije i krajnje prljave igre koje se odvijaju i između njih samih.

   

   

  Vrlo je moguće da će vam možda trebati nekoliko epizoda da uđete u priču, ali verujte nam, ne odustajte. Pustite priči da vas vodi iz epizode u epizodu i brzo ćete shvatiti kako se njen potencijal razmahuje a vi postajete sve više oduševljeni. Jako dobro vođeni glavni likovi, pametno osmišljen zaplet koji se raspiruje tokom sezone, cela plejada odlično napisanih sporednih likova, pametan humor, političke intrige plus kadrovi iz života onog 1% svetske populacije, sa kojim baš i nemamo mnogo veze. Sve u svemu, apsolutna poslastica o moći i disfunkcionalnosti.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: