Ovaj film je „Sve u isto vreme“: lud, dirljiv i uzbudljiv i oduvaće vas

    13.05.2022.
    RECOMMENDED

    Taman kad smo izgubili veru u film kao medij, totalno se priklonili sekti serija, i preplatili se na sve streaming servise, u bioskope je došao „Everything Everywhere All at Once“ i učinio da zavolimo film na onaj tradicional način, jer nas je oduvao. Film je najavljivan sa sledećim opisom „Starija kineska imigrantkinja Evelin Kvan je uvučena u nezamislivu avanturu u kojoj sama pokušava da spasi svet istražujući paralelne univerzume u kojima se sreće sa životnim putanjama koje je mogla da vodi“. Vrlo verovatno da vam posle ovog opisa apsolutno nije jasno šta da očekujete, a kada film krene, taj osećaj će samo rasti. 

    Protagonistkinja filma je Evelin (Michelle Yeoh), koja pokušava da prođe kroz poresku reviziju perionice veša koju vodi njena porodica. Njen suprug Vejmond (Ke Huy Quan) je obaveštava da na svetu postoje beskonačne mogućnosti. Ona počinje da preskače iz jedne vremenske realnosti u drugu, od jedne ličnosti do druge, otkrivajući usput da je njihova ćerka Džoj (Stefani Hsu) takođe zla sila koju moraju da pobede. Evelin žonglira svojim poslom, brakom, roditeljstvom i planira žurku dobrodošlice u Ameriku za svog oca Gong Gonga (kojeg glumi James Hong), koji dolazi iz Kine. Ali njena najveća briga je predstojeća revizija poreske uprave za koju se bespomoćno priprema prebirajući gomile naboranih računa i papira razbacanih po njenom kuhinjskom stolu. Imenovanje u Poreskoj upravi je jednako zastrašujuće koliko se i očekivalo kada se Evelinin slučaj dodeli ogorčenom i strogom revizoru Poreske uprave Deirdri (koju glumi gotovo neprepoznatljiva Jamie Lee Curtis). Okružena mužem Vejmondom i ocem preko puta Deirdre, Evelin se lomi i njen um klizi u alternativnu stvarnost gde Vejmond, sada poznat kao „Alfa Vejmond“, priprema Evelin za divlju vožnju između više multiverzuma. I tu kreće pravo ludilo jer Evelin i drugi tokom vožnje, moraju da urade neke čudne i jezive zadatke.

    Ovaj film je kombinacija naučne fantastike, komedije, avanture i fantazije, sve upakovano u dvosatni film koji vam sigurno neće biti sasvim jasan odmah nakon gledanje, ali kako vreme odmiče polako ćete spoznavati njegovu genijalnost. Ona pre svega leži u fenomenalnom performansu glavne glumice. 

    Autori filma, poznatiji kao Deniels, su o rekli: „U početku smo mislili – akcioni film, muškarac će imati glavnu ulogu”, priznaje Scheinert Ali, Kvan dodaje: „Imali smo problema da smislimo kasting za očinsku figuru i jedan od nas je počeo da se pita šta će se desiti ako uzmemo Mišelin lik i poigramo se s njim i ona postane protagonista. Filmu je upravo to bilo potrebno da zablista na potpuno drugačiji način“.

    Saznaj više:
    Povezani članci: