Sve zvezde i filmovi koji nas očekuju na 78. Filmskom festivalu u Veneciji

    27.07.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/clanakvenecija2021.jpg

    Ove godine, deset režisera koji se do sada nisu pojavljivali ni na ovom, niti na drugim velikim filmskim takmičenja, predstaviće se svojim filmovima, kojih će u takmičarskom delu biti ukupno 21. Direktor festivala i filmski kritičar, Alberto Berera, ističe da to samo potvrđuje kredibilitet istog. Štaviše, on smatra da su filmovi daleko kreativniji nego inače, a da je razlog tome pandemija koja ju je zapravo podstakla. Usled toga, dosta filmova je nažalost odbijeno, a predstaviće se ukupno 59 zemalja. Prethodni, 77. po redu Filmski festival u Veneciji bio je u znaku žena, budući da je usvojio kritiku koja se tiče rodne neravnopravnosti, kao i činjenice da je Zlatni lav pripao režiserki Chloé Zhao za film “Nomadland”. Podsećamo vas da je Chloé Zhao prva žena koja je trijumfovala u Veneciji nakon što je Sofia Coppola odnela nagradu za svoj film „Negde“ 2010. a ovde možete da pogledate najbolje trenutke sa prošlogodišnjeg izdanja

    Ove godine, Jane Campion će se takmičiti sa dramom “The Power of the Dog”, a u glavni ulogama će se naći fenomenalni Benedict Cumberbatch i Kirsten Dunst. Film “Dog” je jedan od filmova kojima će se Netflix prezentovati ove godine, a pored njega, tu je i Paolo Sorrentino sa ličnom dramom – “The Hand of God”. Ovo je ujedno i njegov povratak pravljenju filmova, posle dvadesetogodišnjice od “One man up”. Ana Lily Amirpour će se takmičiti sa fantazijom “Mona Lisa And The Blood Moon” sa Kate Hudson u glavnoj ulozi. Predstaviće se i Universal, sa prethodno najavljenim filmovima: “Halloween Kills”, “Last Night In Soho” i “The Card Counter” kao i Warner Bros sa flmom “Dune”, kome će ovo ujedno biti i svetska premijera. Jake Gyllenhaal, koji se prethodno nalazio u žiriju, ove godine debitovaće kao režiser sa filmom “The Lost Daughter”, inspirisanom svetski poznatim istoimenim romanom Elene Ferante. Glumci koji će izneti ovu priču na veliko platno obećavaju joj uspeh, a među njima su: Olivia Colman, Jessie Buckley i Dakota Johnson. Još imena koja se izdvajaju su: Matt Damon, Adam Driver i Ben Affleck u filmu “The Last Duel”, Kristen Stewart i drama “Spencer”, kao i Antonio Banderas i Penélope Cruz za film “Competencia Oficial”. “Parallel Mothers” je još jedno ostvarenje sa Penélope Cruz u glavnoj ulozi, ovaj put Pedra Almodovara.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/1627475675328668.png

    Predsednik žirija, kao što je prethodno i najavljeno, biće Bong Joon Ho, režiser kultnog filma “Parasite”. Članovi žirija su: Chloe Zhao (prošlogodišnja dobitnica Zlatnog lava), francuska glumica Virginie Efira, poznata po ulozi u filmu “Bendeta”, Cynthia Erivo, koja se našla u ulozi Arethe Franklin u seriji “Genius”, kanadska glumica Sarah Gadon, italijanski režiser Saverio Costanzo i rumunski režiser Alexander Nanau. Sprema se i nova nagrada, Horizons Extra, koja će se fokusirati na nove trendove u svetu filma. Važiće u svim žanrovima, neće postojati ni vremenska ograničenja (osim minimalne dužine u trajanju od jednog časa), a ocenu će davati publika.

    Donosimo vam kompletnu listu filmova koji će se takmičiti ove godine:

    “Parallel Mothers” Pedro Almodovar (Španija)

    “Mona Lisa and the Blood Moon” Ana Lily Amirpour (SAD)

    “Un Autre Monde” Stephane Brizé (Francuska)

    “The Power of the Dog” Jane Campion (Novi Zeland, Australija)

    “America Latina” Damiano D’Innocenzo, Fabio D’Innocenzo (Italija, Francuska)

    “L’Evenement” Audrey Diwan (Francuska)

    “Official Competition” Gaston Depart, Mariano Cohn (Španija, Argentina)

    “Il Buco” Michelangelo Frammartino (Italija, Francuska, Nemačka)

    “Sundown” Michel Franco (Meksiko, Francuska, Švedska)

    “Lost Illusions” Xavier Giannoli (Francuska)

    “The Lost Daughter” Maggie Gyllenhaal (Grčka, SAD, Velika Britanija, Izrael)

    “Spencer” Pablo Larrain (Nemačka, Velika Britanija)

    “Freaks Out” Gabriele Mainetti (Italija, Belgija)

    “Qui Rido Io” Mario Martone (Italija, Španija)

    “On The Job: The Missing 8” Eric Matti (Filipini)

    “Leave No Traces” Jan P. Matuszyski (Poljska, Francuska, Češka)

    “Captain Volkonogov Escaped” Yuriy Borisov (Rusija, Estonija, Francuska)

    “The Card Counter” Paul Schrader (SAD, Velika Britanija, Kina)

    “The Hand of God” Paolo Sorrentino (Italija)

    “Reflection” Valentin Vasyanovych (Ukrajina)

    “La Caja” Lorenzo Vigas (Meksiko, SAD)

    Saznaj više:
    Povezani članci: