Pretraga

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke

Tekst: BURO.

Ovogodišnji Filmski festival u Veneciji bio je poseban po mnogo čemu. Osim toga što se poigravao našim srcima u stilu "otkazan je - ne, nije", bio je i prvi događaj ove vrste koji se održao od početka pandemije. Dolasci, crveni tepih, same sale i rasporedi sedenja, broj prisutnih zvezda - sve je bilo drugačije ali potpuno nezaustavljivo. Nije bilo boljeg načina da se u praksi dokaže koliko je tačna izjava Tilde Swinton da se ne boji za budućnost filma i bisokopa zato što će oni ljudima uvek biti potrebni! Da stvari budu još bolje, na Filmskom festivalu u Veneciji je veoma ozbiljno shvaćena kritika od prošle godine o njegovoj rodnoj neravnopravnosti pa se ove godine, osim ženske predsednice žirija, u selekciji našlo 8 filmova čiju režiju potpisuju žene (iliti famoznih 44% od ukupnog broja filmova). Donosimo vam najvažnije trenutke sa Lida.

Najbolji film

"Nomanland" Chloé Zhao

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 1)
Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 2)

77. po redu Filmski festival u Veneciji protekao je u znaku žena! Iako je njen film "Nomanland" bio jedan od poslednjih prikazanih, Zlatni lav otišao je u ruke režiserke Chloé Zhao. Kineskinja koja živi u SAD, nažalost, nije mogla da prisustvuje dodeli zbog zabrane putovanja ali se sa svojom glavnom glumicom Francis McDormand uživo uključila da primi nagradu. Chloé Zhao je prva žena koja je trijumfovala u Veneciji nakon što je Sofia Coppola odnela nagradu za svoj film "Nigde" 2010.godine. Priča o udovici (McDormand) koja putuje preko cele Amerike već se spominje i kao kandidat za Oskara. Jasno je da joj žiri na čijem je čelu bila Cate Blanchett nije odoleo, a mi ga očekujemo sa nestrpljenjem.

Najbolji evropski film

"Oaza" Ivan Ikić

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 3)

Film našeg režisera Ivana Ikića "Oaza" osvojio je nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora festivala u Veneciji. Ovo priznanje dodeljuje mreža Europa Cinemas, a žiri je u obrazloženju ocenio da se radi o prelepo snimljenom i izuzetno poetičnom filmu, koji je jednoglasno odneo pobedu u svojoj kategoriji. U filmu glume štićenici Doma za decu i mlade "Sremčica" koji su kroz višegodišnji proces kastinga i radionica učili da glume i spremali svoje uloge, a reditelj Ivan Ikić napominje da oni u filmu nisu glumili sebe, već fiktivne, veoma kompleksne likove. Pored štićenika Doma "Sremčica", u filmu igraju i glumica Maruša Majer, Goran Bogdan i Draginja Voganjac. Očekuje se da film "Oaza" u naše bisokope stigne u toku jeseni.

Nagrade za životno delo

u rukama dveju žena

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 4)
Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 5)

Legendarna glumica Tilda Swinton i režiserka Ann Hui dobile su Zlatnog lava za životno delo s tim što je Ann prva režiserka ikada koja je dobila ovo priznanje. NI jednoj ni drugoj nije potrebno posebno predstavljanje, a sjajna je činjenica da su ove godine žene dominirale festivalom (konačno) pošto je i mesto predsednice žirija pripalo Cate Blanchett. 

Najbolji trenutak

Regina King u ulozi režiserke

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 6)
Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 7)

Američka glumica Regina King debitovala je svojim rediteljskim prvencem upravo na 77. Filmskom festivalu u Veneciji i tako postala prva crnkinja rediteljka koja je to učinila. Njen film "One Night in Miami" je drama zasnovana na stvarnim događajima koji su se odigrali 1964. godina kada su se Cassius Clay, Malcolm X, Sam Cooke i Jim Brown okupili u sobi jednog motela u Majamiju nakon što je Clay postao svetski šampion u teškoj kategoriji. 

Ovo je samo kulminacija činjenice da su na ovogodišnjem Fimskom festivalu u Veneciji svoja ostvarenja prikazale čak osam režiserki (od ukupno 18 filmova) što je najbliže jednakosti na nekom filmskom festivalu ikada. Poređenja radi, prošle godine ova brojka je bila dva. Pozdravljamo napredak.

Najbolji aksesoar na crvenom tepihu

Tilda i njene zlatne maske 

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 8)
Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 9)

Bez konkurencije, zlatne maske koje je nosila Tilda Swinton, a koje je posebno za nju napravio dizajner James T. Merry, čiji redovni posao je da bude kreativni direktor za Björk. Sve dalje reči su suvišne.

Najbolje obučeni na crvenom tepihu

najveći trend: reciklaža

CATE BLANCHETT

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 16)

KATHERINE WATERSON

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 17)

MAYA HAWKE

Iako u drastično smanjenom obimu, crveni tepih 77. Filmskog festivala u Veneciji i dalje je vredan spominjanja i to iz, realno, važnijih razloga od imenovanja dizajnera. Naime, Cate Blanchett, predsednica žirija, odlučila da postavi novi standard i "reciklira" kreacije koje je već nosila na crvenom tepihu kao i da neke proda na aukciji u dobrotvorne svrhe. Njena dugogodišnja stilistkinja Elizabeth Stewart je ovu akciju nazvala "it's chic to repeat!" a mi možemo samo da se složimo. Pored Cate, Tilda je bila vizija u Chanelu (ali i u pidžama-odelima koje je nosila preko dana), dok su mnoge nove nade poput režiserke Gie Coppole, Maye Hawke i Vanesse Kirby bile u italijanskim dizajnerima. Naš novi style crush? Mati Diop. Jedini minus? Ovaj put nismo bili u prilici da uživamo u kombinacijama koje pravi Timothée Chalamet.

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 18)

GIA COPPOLA

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 19)

VANESSA KIRBY

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 20)

MATI DIOP

 Najbolja šminka

Vanessa Kirby i Tilda Swinton

Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 21)
Završen je Filmski festival u Veneciji, izdvojili smo za vas najbolje trenutke (фото 22)

Da, i pored maski, ova kategorija itekako postoji, a šminkerka Jo Baker ponovo je na vrhu. Nakon što nas je prošle godine osvojila saradnjom sa Lucy Boynton, ove godine je glumicu Vanessau Kirby - dobitnicu Zlatnog lava za glavnu žensku ulogu za film “Pieces of a Woman" - poslala niz crveni tepih sa nacrtanim pegicama na licu koje su učinile da Valentino crvena haljina izgleda potpuno neusiljeno. Rame uz rame sa njom je, naravno, i Tilda sa svojim ružem u boji ciklame. Ove godine, Tilda je pobednik u svakoj kategoriji!

Najdraža konstanta

fotograf Greg Williams

Ako uzmemo u obzir činjenicu koliko su se stvari promenile od prošlog izdanja festivala, malo smo se pribojavali da ćemo ove godine ostati uskraćeni za jednu od najdražih poslastica, a to su fotografije koje potpisuje Greg Williams. Obožavani crno-beli portreti koje najbolji fotograf poznatih pravi za vreme filmske mostre postale su nešto što iščekujemo željno isto koliko i dodelu Zlatnog lava - slobodno nas zovite površnim ali one su neizostavan deo filmske magije. Na našu sreću, Williams je bio u Veneciji i iako je broj objavljenih fotografija neuporedivo manji, raduje nas što smo opet imali priliku da kroz njegov objektiv zavirimo iza kulisa.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor