Filmski festival u Veneciji potvrđen za septembar

    25.05.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/venecijanski_festival_cover.jpg

    Show must go on je rečenica koja nam je svima i te kako poznata, a bilo je pitanje trenutka kada ćemo je upotrebiti i u ovom kontekstu i moći da se obradujemo što makar deluje da se stvari vraćaju na staro. Globalni filmski festival We are one, počinje veoma uskoro, tačnije za tri dana i predviđeno je da objedini dvadeset filmskih festivala širom sveta koji su se udružili sa idejom da svetu predstave nešto sa svojih repertoara online. Međutim, Venecija je potvrdila svoj iskorak iz virtuelnog sveta i Luca Zaia, guverner oblasti Veneto je rekao da će filmski festival sa najdužom tradicijom, koji je trebao da se održi od 2. do 12. septembra ipak biti i održan u tom terminu.

    Zvanična potvrda je stigla nakon što je Bijenale arhitekture pomereno za narednu godinu, čime je i Bijenale savremene umetnosti predviđeno za 2021. za sada pomereno za 2022. Arhitektonsko bijenale je odloženo zbog izazova i komplikacija u građenju paviljona, a kako sa filmskim za sada ne vide da će biti problema, osim potencijalno manjeg broja filmova, zvanična odluka je da sve ostaje kao i pre. Organizatori su trebali da donesu odluku krajem maja, i očigledno su znatno uvereniji u sve planove i programe, tako da festival ostaje onakvim kakvim ga pamtimo, osim malih izmena, budući da treba uzeti u obzir i sve potrebne mere zaštite.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590413741679138.jpg

    Žirijem ove godine predsedava Cate Blanchet, a Venecija je prvobitno izjavila da neće imati virtuelne ture, sastajanja i screeninge, ali su sada naglasili da ipak razmatraju i “virtuelne screening sobe, uz korišćenje sigurne online platforme” zbog svih koji neće moći da prisustvuju a dobili su akreditacije. S obzirom na to da vlada svakako planira da otvori državu za posetioce iz zone Šengena, počevši od 3. juna, bez karantinskih restrikcija, veliki broj posetilaca, novinara, kritičara će svakako moći da dođe, ali verovatno isto toliko i onih koji ne, tako da ovaj potez zvuči prilično smisleno, za razliku od cele odluke koja jeste radosna ali diskutabilna, jer zaista nije jasno šta socijalna distanca na ovakvim događajima. Ipak, umetnički direktor festivala Alberto Barbera je rekao: “Iskoristićemo festival za novi početak, i snažan znak da je film živ i u ovim teškim trenucima”. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: