The Banshees of Inisherin: Da li svi navijamo da uzme Oskara?

    10.02.2023.
    RECOMMENDED

    Crna komedija, u isto vreme i drama, irske obale, zelenilo, životinje, početak dvadesetog veka, dva prijatelja, izolovanost bili su neki od glavnih termina sa kojima se najavljivao ovaj film. Prelepe pastorale i već isproban dvojac, tj sa rediteljem trojac, Colina Farrella, Brendana Gleesona i Martina McDonagha koje smo već gledali u čuvenom In Bruges, obećavale su skriveni potencijal ove naizgled mirne, „obične“ i ravne priče. Kada je prikazan na Festivalu Autorskog Filma u Beogradu, karte su odmah bile rasprodate, a reakcije publike učinile su da se organizuje još jedna dodatna projekcija. 

    Pre nešto manje od mesec dana ovaj film je na dodali Golden Globes nagrada odneo tri vellike nagrade, pa mu se slične predikcije spremaju i za nadolazeću ceremoniju Oskara. 

    Radnja je smeštena na zapadnoj obali Irske i prati dva dugogodišnja prijatelja koji su se našli u nelagodnom odnosu nakon što je jedan od njih iznenada odlučio da okonča to prijateljstvo. Zbunjeni i očajni Padrig kog glumi Farrell pokušava da vrati prijateljstvo koje je zarobljeno i izgubljeno u maloj i učmaloj ostrvskoj zajednici i da pre svega objasni sebi zašto je do njegove propasti došlo. Ali kada druga strana iznese ultimatum, događaji počinju da eskaliraju do neslućenih visina, o čemu nećemo puno otkrivati. Film na početku krasi specifični britanski humor, koji se skoro neprimetno transformiše u tragediju i banalni crni humor postaje ozbiljna potraga za sopstvenom svrhom. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1676048346413322.png

    Ako samo na trenutak zanemarimo vrlo alegoričnu i simboličnu radnju filma, njegova vizualnost nosi skoro jednaku dragocenost. Predivni predeli, folklorni kostimi i životinje koje se tretiraju jednako kao i ljudski glumci tokom celog filma, vraćaju nam osećaj pripadnosti prirodni i podsećaju na našu povezanost sa prapostojbinom. Verovatno nije slučajno što se u ovakvom okolišu zbija sve kroz šta prolaze glavni akteri, a što su mnogi kritičari uporedili sa alegorijom rata ili svrhom egzistencije.

    Radnja je spora, kadrovi su dugi, ćutnja ima veću ulogu od dijaloga, a nabijenost emocijama i tenzičnost učiniće da dugo posle ovog filma ne uspete da napustite predivno ostrvo i tajne koje skriva. 

    Svedočimo trendu gde se autentičnost gradi na raznim stvarima, ali ona koja stoji iza ovog filma definitivno je najdublji lični pečat koji je ovaj reditelj do sada uspeo da stvori, a napravio je neke baš genijalne filmove. Tako da što se nas tiče, navijamo!

    Saznaj više:
    Povezani članci: