Ovih 6 knjiga su promenile način na koji razmišljam o mentalnom zdravlju

26.04.2024.
RECOMMENDED

Sve više se govori o mentalnom zdravlju, ali retko kada na pravi način. Pretpostavlja se da je depresija nešto što sebi na neki način dopustimo, nešto što su neki ljudi dovoljno jaki da prebrode a drugi ne. Ali nije. To se ne bira, jer da se bira niko ne bi izabrao. U procesu oporavka, koji nekad traje kratko a nekad dolazi u etapama, izuzetno mnogo znači imati mogućnost da čuješ o tuđem iskustvu, da se osećaš kao da nisi potpuno poludeo i da te neko ko razume povede za ruku kroz mrak.

Mentalno zdravlje 1

Debitantski roman od muzičarke Michelle Zauner, frontmenka benda Japanese Breakfast, istražuje njen odnos sa majkom koja se razboljeva od raka. Kroz priče iz detinjstva, preispitivanja sopstvenih emocija i sećanja na tradicionalne korejske recepte, spisateljica prolazi kroz sve faze suočavanja i tuge dok se nosi sa otkrićem da joj je majka terminalno bolesna. U ovom periodu prvi put preispituje njihovu dinamiku, od nežnosti u detinjstvu, oštrine u pubertetu, nerazumevanja i bunta, pa ponovo do nežnosti, brige i bezuslovne ljubavi. Crying In H Mart će vas ogoliti na najbolji mogući način i dokazati da i najteži trenuci čine život.

2

Naratorka, koja je izuzetno privilegovana, bira da svesno provede godinu dana u stanju „odmora i opuštanja“ uz pomoć koktel lekova po svojoj recepturi. U želji da pobegne od svojih problema, ona je u polusvesnom stanju primorena da se suoči sa zavisnošću i mentalnim zdravljem. Ovaj roman će vas ozbiljno razdrmati (i neće biti prijatno).

4

Za razliku od prethodnih na spisku, The Body Keeps the Score je psihološka knjiga koja istražuje kako trauma utiče na mozak i telo, i na koje sve načine možemo da se iscelimo. Zaista je osvežavajuće čitati knjigu koja na racionalan i empatičan način razlaže nešto što je inače gotovo nemoguće opisati i objasniti. Oslanjajući se na trideset godina rada, autor sugeriše da je u odnosima sa drugima ključ u putu ka rastu i isceljenju.

3 1

Manga Laku noć punpune je kultni strip u Japanu, odakle je i autor. Zanimljivo je što je glavni lik Punpun jedan od jedinih u stripu koji je ilustrovan kao ptica, dok su ostali nacrtani kao „obični“ ljudi. Kroz trinaest brojeva se prati njegov život – porodični odnosi, ljubavni problemi, otkrivanje seksualnosti, karijera i pre svega, potraga za smislom tokom celoživotne bitke sa depresijom.

5

Služeći se metaforama o svetlosti, Kawakami gradi priču u kojoj se spolja naizgled ništa ne dešava, dok se u naratorkinom unutrašnjem svetu odvijaju velike promene. Zaleđena u vremenu i prostoru, glavni lik Fuyuko Irie živi iz dana u dan kao ravna linija, bez radosti i preispitivanja. Ipak, splet okolnosti je natera da razmisli o tome šta je dovelo do ovog pasivnog stanja i i zbog čega je sve teže da zaustavi taj začarani krug. Takođe, Kontrast izdavaštvo su preveli Grudi i jaja od Kawakami, ukoliko želite da krenete od nečega njenog na srpskom.

6

Prvi roman Meše Selimovića izdat je 1961. godine i osvrće se na iskustvo posle rata i povratku „normalnom“ životu. Taj povratak je sve samo ne jednostavan i motiv tišine se prožima kroz celu priču, kao nešto od čega ne može da se pobegne, i čemu se narator na kraju prepušta. Ovo je knjiga kojoj se često vraćam, okrećem list na koju god stranu i svaki put iz nje izvučem nešto što mi je u tom trenutku duboko značajno (i potrebno).

Saznaj više:
Povezani članci: