Sedam knjiga koje možete da koristite kao vizu za putovanja

    30.03.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/vizaknjige-cover.gif

    Znamo da je ovih dana putovanje nemoguća misija ali to ne znači da ne možemo da do dalekih destinacija prošetamo makar mentalno. Filmovi definitivno imaju svoje prednosti, pogotovo oni koji zaista uspeju da nas uvedu u neke druge svetove, ili u najlepše kutke ovog postojećeg, ali knjige su one koje su nam zapravo najbolji prijatelji u ovoj misiji. Za početak, zato što nas uvek vode na solo putovanje a priča koja se odvija sa svakom pročitanom rečenicom je naš ekskluzivni svet. A drugo, zato što postoje ti neki naslovi u kojima su lokacije jednako važni likovi kao i oni koji su de facto protagonisti, i bilo bi nemoguće čitati ih bez preciznih geografskih koordinata. Knjige koje utiču na to da čeznemo za opisanim predelima, da ih gotovo osetimo, i čiju radnju ne možemo ni da zamislimo nigde drugde nego baš na tom ledom okovanom Islandu, ili u pretoploj Limi. “Zločin i kazna” ne bi bio to što jeste da nije Sankt Petersburga kao što ni “Kuga” ne bi imala smisla bez opisa alžirskog, primorskog grada Orana. Pored ovih kapitalnih dela, izdvojili smo još nekoliko naslova uz koje možete da otputujete bez pakovanja kofera i spremanja pasoša. Spremite svoj avanturistički duh i radoznalost, i srećan put.

    “Sunce se ponovo rađa”, Ernest Hemingway

    Destinacija: Španija, Pamplona

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585589539962053.jpg

    Knjiga govori o životu grupice ljudi i njihovim ljubavima, željama, ljubomori i prijateljstvu. Glavni junak je Barnes, zaljubljen je u prekrasnu, zavodljivu i pametnu Lady Ashlley, u koju su ruku na srce zaljubljeni i svi ostali muški junaci, a i ona pomalo u njih.
    Iz Pariza grupa prijatelja putuje u Španiju (Pamplona) da prisustvuju koridi, gde Brett upoznaje mladog toreadora Romera, kojim postaje opsednuta a priča se dodatno zapliće. Uzbudljivo, šareno, i u suštini tragično. Fiesta i drama uvek idu zajedno i naravno da u sve mora da uključuje malo vrelog sunca, puno sporih popodneva, velikih reči i brzih preokreta, i puno, puno Španije. 

    „Justina“, Lawrence Durrell

    Destinacija: Egipat, Aleksandrija

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585589539724329.jpg

    Prvi deo „Aleksandijskog kvarteta“ (koji uzgred, ceo treba staviti na listu za čitanje) u kom Durrell predstavlja glavne protagoniste ovog romana i osnovni zaplet. A zaplet je priličan – ljubavni ne trougao, nego četvorougao između pripovedača i zanosne Jevrejke Justine, koji zadobija obrise tragedije u susretu sa Justininim mužem Nesimom, ali i pripovedačevom partnerkom Melisom. I magična Aleksandrija, u koju nam se ide odmah-sada-odmah.

    „Zaklon od neba“, Paul Bowles

    Destinacija: Severna Afrika

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585592271573096.jpg

    Port i Kit su dvoje kulturološki prilično neosvešćenih Amerikanaca, koji u želji da pobegnu od svega a najviše od sebe, dolaze u Alžir sa previše prtljaga – i bukvalnog i onog emotivnog. Na putu ih prati i prijatelj Tunner. Njih troje zahvaćeni posleratnim egzistencijalističkim besom, sumnjama i pitanjima odlaze u pustinju, svako u nadi da će pronaći nešto. Kit se nada poboljšavanju njenog i Portovog odnosa, Port se nada pronalaženju smisla, a Tunner ničemu naročito. Svako će dobiti sasvim nenadani ishod, a knjiga je kako autor sam navodi „žal za pustinjom kakva je nekada bila“, a koju Bowles veoma dobro poznaje budući da je deo života proveo živeći u Severnoj Africi, i to se oseti u svakom pasusu. Bertolucci je prema ovoj knjizi snimio popularni film „Čaj u Sahari“ s Johnom Malkovichem u glavnoj ulozi. 

    „The Blue Fox“, Sjón

    Destinacija: Island

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585589538074721.jpg

    Jedan od onih naslova od kojih vam u trenutku čitanja sve promeni boju. U ovom slučaju pobeli, i poplavi, i sve i da ste udobno smešteni u svom krevetu (a gde drugo ovih dana?) vazduh će postati hladniji, a oštra islandska zima gotovo osetna. Neverovatna intenzivnost, puno snega, leda i snežnih lavina, u priči smeštenoj na Islandu u 1883. godinu. Knjiga prati život sveštenika, prirodnjaka, lisice, i mlade žene sa Daunovim sindromom, čiji su životi neraskidivo isprepletani. Neverovatnu magiju i intenzivnost poseduje ova priča. Izazovno, tragično i delikatno putovanje kroz surove predele.

    „Sto godina samoće“, Gabriel García Márquez

    Destinacija: izmišljeno selo Makondo, ali zapravo Kolumbija

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585589543355554-scaled.jpg

    Legendarno remek-delo. Sto godina istorije izmišljenog kolumbijskog grada Makondo prikazano je kroz sudbinu sedam generacija porodice Buendija i sve njihove čudnosti, tragedije, opsesije, preljube, revolucije, ideale. Iako je mesto izmišljeno, istorija i događanja su zapravo autentično kolumbijska, tako da pratiti Makondo znači pratiti razvoj cele Kolumbije, i ako čeznete za malo Južne Amerike, i vrhunskom literaturom, onda je ovo naslov za pod obavezno. Jedna od najzanimljivijih književnih avantura!

    „Kad padne noć“, Haruki Murakami

    Destinacija: Tokio

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585589539130311.jpg

    Tokom sedam sati, od ponoći do zore u jednoj tokijskoj noći, petoro likova ukršta svoje puteve i planove, susreće se i rastaje. Pored tromboniste na noćnoj probi, prelepe mlade žene u višednevnom snu, pretučene prostitutke, programera koji je zamenio noć za dan, i devetnaestogodišnje devojke koja luta po barovima i ulicama jer ne želi da bude kod kuće, Tokio je šesti protagonista, koji je tu u svim trenucima. Nešto pomalo kao u fimu „Izgubljeni u prevodu“, gde baš zbog tog i takvog grada, sve dobija drugačiji smisao. Usamljenost, otuđenost, ideali, realnost, neizostavna muzika u pozadini koju gotovo da čujemo u glavi, tokijski izlozi, barovi, i neonske reklame, prožimaju se i stvaraju autentičan Murakamijev svet, zbog kog imamo osećaj da poznajemo sve tajne Tokija, sve i da u njemu nikada nismo ni bili.

    „Smrt u Veneciji“, Thomas Mann

    Destinacija: Venecija

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585589540388707.jpg

    Dok magično raspliće priču o piscu Gustavu von Aschenbachu, njegovoj strasti, i galopirajućoj koleri u Veneciji, u romanu kraćem od svih ostalih po kojima je i postao poznat, Mann istovremeno postavlja i još neka pitanja. Kao na primer, dokle se sme ići u opčinjenosti drugim bićem, a da se ostane u okvirima morala i ispravnosti, i ne zapadne u patološku opsesivnost, ludilo i perverziju? A ujedno uspeva da na svakoj stranici ispiše i ljubavno pismo Veneciji. 
     „To je bila Venecija, laskava lepota, ovaj grad koji je pola bajka, pola zamka za turiste u čijem se štetnom vazduhu rascvetava umetnost.“ Zanosno i zarazno. Čita se u jednom dahu, zamišljajući venecijanske kanale, priče skrivene po giardinima, i mnoge zabranjene ljubavi.

    Saznaj više:
    Povezani članci: