Upoznajte se sa Afrikankama koje menjaju muzičku scenu

    19.11.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/afrikanke_cover.jpg

    Afrika je, nema sumnje, sedište kulturnog blaga, ali je odnos muzičara koji nastupaju na globalnom nivou i umetnica iz Afrike oduvek bio prilično neravnomeran. Tokom 2000-ih, kada su se pojavili Wizkid, Fuse ODG, P-Square, Sarkodie, Davido, Don Jazzy postalo je očiglednije nego ikad koliko je muzička industrija u Africi dominantna muškarcima.

    Nekolicina žena koje su se popele na sličan nivo kulturnog značaja i komercijalnog uspeha ipak nisu zavređivale pažnju koju zaslužuju i nedostajalo im je prostora kako na lokalnom nivou tako i na globalnoj sceni.

    Danas su žanrovi i umetnice sa afričkog kontinenta svetski fenomen, prave ozbiljne talase na muzičkoj sceni i najzad počinju da zauzimaju prostor kakav zaslužuju. Upoznajte se sa njima i njihovim stvaralaštvom.

    WAVY THE CREATOR

    Wavy odlikuje mešavina panka, popa i originalne lirike. Probila se na javnu scenu prevashodno kao kao lična fotografkinja jednog od najistaknutijih nigerijskih repera, Olamida, ali ubrzo potom postala jedna od vodećih ženskih glasova muzičke subkulture u Nigeriji. Njena veština vizuelnog pripovedanja pretvorila ju je u poseban fenomen, a mnogi je smatraju jednom od najtalentovanijih umetnica u usponu u Lagosu danas.

    AYRA STARR

    Zvuk Ayre Starr predstavlja meku fuziju afro-popa i R&B-a, što rezultira letnjim pop himnama. Njen debitantski EP je jasno stavio do znanja da je vredna pažnje, a debi studijski album „19 and Dangerous“ otkrio zavidan nivo majstorstva.

    KAMO MPHELA

    Kamo Mphela je deo novog talasa umetnica generacije Z na afričkom kontinentu. Ljubav prema plesu i interpolaciji plesne muzike i njenog okruženja bilo je ono što ju je navelo na put muzike. Danas je Mphela jedan od najizrazitijih glasova i ličnosti iza globalnog uspona amapiano pokreta. Afrika je, nema sumnje, plesni kontinent, a njen zvuk odaje počast nasleđu afričkog ritma i umetnosti.

    ABIR

    Abir je stekla posvećene pratioce na društvenim mrežama objavljivanjem svojih obrada pesama drugih izvođača. Ona opisuje svoj zvuk kao aro-pop, ali iako je njena preokupacija pop muzika, takođe je u velikoj meri inspirisana svojim arapskim korenima i nasleđem. Ova dvadesetsedmogodišnja marokanska umetnica očarala je svoju brzorastuću publiku glasom koji ličini na mešavinu Adele, Celine Dion i Ariane Grande, ali koji ostaje njen i autentičan.

    ELAINE

    Elaine karakteriše zvuk koji je spoj tradicionalnog R&B-a i trap-soula. Svoj debitantski EP Elements koji je objavila 2019. dok je studirala pravo učinio ju je prvom nezavisnom ženskom umetnicom koja je dostigla broj jedan na iTunesu i plejlistama u Južnoj Africi. Elaine pomera granice R&B-a, naslanjajući ga na druge žanrove i zvukove, na taj način rekreirajući njegovu osnovu.

    SHA SHA

    Sa BET nagradom za najbolju novu internacionalni izvođačicu koju mnogi pozdravljaju kao kraljicu amapiana, zimbabveanska umetnica Sha Sha jedna je od muzičarki koja na afričkom kontinentu privlači najviše pažnje. Ističe se veštinom da balade pretvara u plesne amapiano hitove ali, flertuje i sa drugim žanrovima.

    Saznaj više:
    Povezani članci: