Otkrivamo „Indeks rodne ravnopravnosti“ za ovu godinu

    01.11.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/rodnarav_cover.jpg

    Indeks rodne ravnopravnosti je jedinstveni merni instrument koji kompleksnost rodne ravnopravnosti kao višedimenzionalni pojam sintezom pretvara u meru koja je jednostavna za korišćenje i koja se lako tumači. On se formira kombinovanjem rodnih indikatora, prema konceptualnom okviru, u jednu zbirnu meru. Sastoji se od šest ključnih tačaka po kojima se istražuje: rad, novac, znanje, vreme, moć i zdravlje i dva prateća domena: nailaženje na neravnopravnost i nasilje. Indeks rodne ravnopravnosti meri koliko su Evropska unija i njene zemlje članice daleko od postizanja potpune rodne ravnopravnosti. On obezbeđuje rezultate kako na nivou zemalja članica, tako i na nivou EU-27.

    Indeks rodne ravnopravnosti takođe obezbeđuje i rezultate za svaki domen i pod-domen, te tako možete pratiti u kojoj oblasti se najviše napredovalo, a u kojoj stagniralo. Indeks dodjeljuje rezultate od 1 (potpuna nejednakost), do 100, (potpuna jednakost). Šta mislite dokle smo stigli?

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/166729112408842-scaled.jpg

    Na prvom Forumu za rodnu ravnopravnost koju je ove godine organizovao Institut za rodnu ravnopravnost (EIGE) u Briselu, otkriven je broj za godinu za nama i rezultati su malo obeshrabrujući. On otkriva da se napredak nastavlja brzinom puža, uz povećanje od samo 0,6 poena u odnosu na prošlogodišnje izdanje. Kao rezultat toga, prosečan rezultat u EU sada iznosi 68,6 od 100 poena, samo 5,5 poena više nego 2010. S obzirom da se Indeks rodne ravnopravnosti 2022. prvi put fokusira uglavnom na podatke iz prve pandemijske 2020. godine, rezultati predstavljaju snažne znake upozorenja usred kontinuirane neizvesnosti i previranja. 

    Prvi put od svog osnivanja, Indeks rodne ravnopravnosti je zabeležio smanjenje rezultata u nekoliko oblasti ključnih domena. Smanjenje učešća u radu ukazuje na to da je sve veća verovatnoća da žene provedu manje godina svog života u zaposlenju, što otežava izglede za karijeru i penziju. Takođe, manje žena nego muškaraca je učestvovalo u aktivnostima formalnog i neformalnog obrazovanja 2020. A kako je COVID-19 stvorio pritisak bez presedana na zdravstveni sektor, smanjenje rodne ravnopravnosti uticalo je na žene u smislu zdravstvenog statusa i pristupa zdravstvenim uslugama.

    Da nije bilo napretka u domenu moći, Indeks bi doživeo sveukupno smanjenje rezultata. Što se tiče Srbije indeks izračunat 2021. iznosi 58 procentnih poena, što ukazuje na napredak u postizanju rodne ravnopravnosti za 2,2 više poena u odnosu na prethodni indeks, izračunat 2018. godine, odnosno za 5,6 u odnosu na 2016. godinu. 

    Detalje o indeksu i oblastima možete pogledati ovde. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: