Otkrivamo misteriju: Zašto toliko volimo Božićne filmove?

  16.12.2022.
  RECOMMENDED

  Božićni filmovi su poseban žanr za sebe. Oni su lagani, sladunjavi, kičasti, potpuno predvidljivi – i miljama daleko od onoga što smatramo „dobrim“ filmom, pa ipak, čim zakoračamo ka januaru, jedva čekamo da im otvorimo vrata i gledamo ih bez griže savesti. Iako nikad nisu nominovani za Oskare, i njihove priče su potpuno na granici dobrog ukusa, opraštamo im sve, pa čak i to što Vannessa Hudgens u Princess Switch 2 i 3 igra čak tri karaktera.

  Zbog svega ovoga ne čudi što New York Times izveštava o velikom porastu novih prazničnih filmova ove godine. DisneY, NetfliX, Lifetime i Hallmark su sada u direktnoj konkurenciji za pažnju gledalaca, kako sa novim izdanjima tako i sa reprizama klasika.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/1671196005210675.png

  Postoji nekoliko prednosti putovanja u zemlju božićnih filmova. Praznični filmovi mogu poboljšati raspoloženje i ublažiti simptome depresije tako što vam nude beg  od svakodnevnih stresora. Kako piše Psychology Today, oni su zdravi za srce, smanjuju hormone stresa poput kortizola koji mogu oštetiti kardiovaskularni i imuni sistem. Pozitivne emocije, poput nade, radosti i zahvalnosti, mogu pokrenuti ličnu i društvenu refleksiju i inspirisati nove aktivnosti i ciljeve. Zajedničko gledanje ovih filmova povećava intimnost i čak može poboljšati odnose. Oni su laki, nekomplikovani i imaju srećan kraj, a to je ponekad sve za čim čeznemo. Dizajnirani su da aktiviraju emocionalnu rezonancu kroz nostalgiju. Oslanjaju se na našu želju da posetimo „dobra stara vremena“ uz pomoć slika, priča i muzike koja podstiče naše sentimentalna i setne asocijacije iz prošlosti. Božićni filmovi nas podsećaju na vremena u našim životima koja su bila jednostavna, puna nade, zabavna i srećna. Imamo kognitivnu pristrasnost „nostalgije“ koja nas navodi da mislimo da su stvari bile bolje „pre“. Neki ljudi vide uspomene kroz ružičaste naočare jer negativne emocije prošlosti blede brže od pozitivnih za njih. 

  Naš mozak nalazi utehu u obrascima. Predvidljivi srećni završeci u kombinaciji sa radošću, smehom i srećnim suzama pokreću naš centar za neuronske nagrade.  Ovi feel good filmovi čine više od toga da nas samo na trenutak usreće. Iako nema ništa loše u uživanju u prolaznim hedonističkim iskustvima, drama sa rezolucijom takođe može pružiti dugotrajniji oblik sreće koji povećava blagostanje. Oni mogu biti inspirativni, ohrabrujući i duboko dirljivi, provocirajući nas da razmislimo, vidimo stvari na nov način ili se osećamo inspirisanim da pravimo nove planove.

  Saznaj više:
  Povezani članci: