Šta je „Pick me girl“ sindrom i zbog čega je toksičan

  07.11.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/pickme111_cover.jpg

  Ako započnete pretragu termina pick me girl na TikToku, vrlo brzo ćete doći do gomile videa koji demonstriraju šta ovaj sindrom znači. Ali, on nije još samo jedan u nizu trendova sa društvenih mreža i puki materijal za content, reč je o duboko ukorenjenoj mizoginističkoj praksi koje žene često nisu svesne.

  @random.vidz247 This is what a pick me girl be like #fyp #funny #pickmegirl #tiktok #ew ♬ original sound - RandomStuff

  Vrlo je moguće da ćete se u nekom od sledećih redova prepoznati, ali neka vas to ne zastraši, jer pick me girl ponašanje neretko izvire iz nesvesnog. Ovaj sindrom svodi se na „spuštanje“ drugih žena kako bismo uzdigle sebe. To nije uvek očigledno, štaviše uglavnom nije primarno upereno na druge žene, već više na isticanje ličnih kvaliteta. Ali, stvar je u tome što se u ovome krije onaj najpodmukliji oblik mizoginije, jer je u krajnjoj liniji takvo ponašanje upereno na dobijanje muške pažnje. Kako to u praksi izgleda?

  @saharrooo IG: sahardahii #relatable #comedy #girls #pickme #pov #hate #school #friends #viral ♬ original sound - Sahar

  Sigurno ste nebrojeno puta čuli rečenice poput „Ja nisam kao druge devojke“, „Ne šminkam se “ ili „Nikad ne pravim dramu“. Ove devojke su deo muške ekipe i to ponosno ističu, diče se time što (misle da) su posebne u odnosu na druge devojke i zbog toga ih, svesno ili nesvesno, posramljuju. Pick me girl želi da se distancira od stereotipnih „ženskih“ običaja birajući „muške“ aktivnosti što zapravo samo dodatno pothranjuje ideju o rodnim ulogama. 

  @thejudass Yaa true story i dont wear makeup #fyp #pickme #funny ♬ original sound - andy

  Pick me girl je još jedan tužan, ali snažan pokazatelj kandži mizoginije i koliko su duboko ispod površine zagrebale. U svetu koji počiva na dominantno patrijarhalnim postulatima i imamo na pretek nezdravih ponašanja i emotivnih praksi, najmanje što možemo da učinimo je da tome, kao žena ženi, ne doprinosimo. Dovoljno je da, za početak, makar prepoznamo ovaj obrazac.

  Saznaj više:
  Povezani članci: