Zašto je potpuno gender free moda pogrešan odgovor na pravo pitanje

    18.11.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/genderfree_cover.jpg

    Pre neki dan sam naišla na članak od kog mi je krenula para na uši. Tekst počinje sasvim u redu (iako je naslov jeftin političko-korektni click-bait), o tome kako su Rihanna i Harry Styles oboje u poslednjih mesec dana promovisali modne brendove koji odbijaju da svoje kolekcije definišu kao muške ili ženske. Ona je objavila fotku u majici brenda Art School, on je u spotu za pesmu „Lights Up“ u svilenom kimono odelu koje je dizajnirao njegov dugogodišnji saradnik Harris Reed. Ok, u čemu je problem? Problema nema, sve dok se članak ne nastavi u to kako budućnost mode (i svih brendova, pretpostavljam?) treba da bude non binary i gender-free zato što podela na rodove počinje da biva prevaziđena, pogotovo kod američkih kupaca koji pripadaju generaciji Z.

    Obožavam androginu modu. Svako ko me poznaje zna i da drugog boga do Yves Saint Laurenta ne priznajem, što bi trebalo da vam kaže sve. Svaki put kad gledam „Rocky Horror Picture Show“ i slušam „Don’t Dream It Be It“ podilaze me žmarci. Odrasla sam na gospelu po Madonni i samim tim i na „What It Feels Like For a Girl“. Stižu i citati, ne brinite. Oduševljena sam uticajem koji je na beauty mejnstrim imala serija „Euforija“. Kako mi sad smeta Haryjevo plavo odelo, a njegov Lanvin prsluk inspirisan Dajanom i ovčicama mi je genijalan? Smeta mi, zato što je odelo aljkavo napravljeno. I zato imam potrebu da branim modu. Imam potrebu da branim ateljee, konstruktore, Saville Road. Yvesa i Leeja McQueena, Cristóbala Balenciagau.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574175510373868.jpg

    Činjenica jeste da moda – ta zagađivačica planete, izvor društvenih nepravdi i diskriminacije, o seksualnom zlostavljanju da i ne počinjem – treba da evoluira na mnogim važnim poljima. Ali ja ću sebi da dopustim drski luksuz da danas ne pričam o tome. Želim da govorim o čistoj idealizovanoj dubokoj ljubavi prema odeći, bilo da je ona za “stvaran život” ili kostim. Onoj zbog koje radim ovo što radim i živim kako živim. Ta ljubav je upravo suprotno od trenda, suprotno od svega fast fashion. Ona je ista, bilo da se radi o Dior sakou i suknji šivenoj po meri koje je nosila Maria Callas, plaštu za xy Papu po redu koji visi u riznici ispod crkve Svetog Petra ili Jacquemus odelu. To je ona ljubav zbog koje merkam vintage Yves Saint Laurent komade, a pred njegovim sakoima mogu samo da kleknem na kolena, bukvalno i figurativno. Što od poštovanja, što zato što mi zaklecaju noge od divljenja. I zato ću, ipak, da branim modu i onu stranu koja se bavi razumevanjem tela. Svih tela.

    Da li ste nekada gledali Freda Astaira kako pleše? U odelu, razume se. U odelu koje prati svaki njegov pokret. Ono zadržava svoju liniju, ne gubi je n.i.k.a.d.a, a istovremeno prati njegovu. Ono ne vuče, ne puca, ne bora se i ne muči, ne diže se na ramenima, ono je saliveno. Kako? Pravili su ga znalci. Među najboljima na svetu. Znalci čega? Gotovo alhemijske sinergije anatomije, linije, pokreta i tkanine.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574175123029373.jpg

    ANATOMIJA. Reč koju kao da odjednom niko ne zna, iz prostog razloga što je spomenuti “razlike u anatomiji” postalo u nekim krugovima gore nego nekom opsovati majku. I apsolutno ne mislim na razlike koje nam jesu ili nisu među nogama. Muško i žensko telo se razlikuju. A pre nego što se neko razbesni što ističem očigledno, molim za još malo strpljenja: to jednostavno znači da, kada je odeća u pitanju, isti efekat postižemo na različite načine. Muška i ženska ramena nisu ista, dakle, trebaju nam konstrukciono različiti sakoi čak i kada vijamo isti efekat. Pogotovo kad vijamo isti efekat. Različite su nam u proporciji i dužine leđa i struk i noge. Treba još? Ista bluza stoji različito osobama sa različitim veličinama grudi, na primer. Razlike su svuda, razlike nisu loša stvar, one su bogatstvo doživljaja i iskustva. Zbog čega ih zakopavamo pod izgovorom jednakih prava za sve? Zar prihvatanje razlika nije ono za šta se svi borimo? Kako je moguće da je borba za prava manjina i ugroženih postala teoretska modna uravnilovka u kojoj se ne računa da li neko fizički ima ili nema grudi i kako to utiče na pad odeće? Život nije Instagram, a ni look book. To što ista haljina dobro izgleda na različitim telima na fotkama neće vam značiti ništa ako tu istu haljinu poželite da prošetate po gradu. Rolka ili oversized džemper – naravno! Ali haljina bez bretela ili farmerke su već potpuno druga priča.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574175008900616.jpg

    Harry Styles u svom plavom kimono-blejzeru izgleda aljkavo, u najmanju ruku. Problem nije taj što je gornji deo odela takav “model” da bi se lako mogao svrstati u tradicionalnu kategoriju “žensko”. TO ne bi nikog trebalo da bude briga. Modni izraz i stav koji je Styles zauzeo apsolutno ne osporavam. Problem je u tome što je dotično odelo krojeno loše. Nije pravljeno ni za jednu anatomiju, i kao takvo ne može nikom zapravo dobro da stoji.

    Eto, i to sam rekla. Želim i drugima i sebi odeću koja nam odgovara ponaosob i psihički i fizički. I zato kada Dr. Frank-N-Furter peva:

    “Whatever happened to Fay Wray?
    That delicate satin draped frame
    As it clung to her thigh, how I started to cry
    ‘Cause I wanted to be dressed just the same”

    ja želim da dobije svoju haljinu od satena. Svoju. Ne onu koju nosi Fay zato što u njoj ne bi mogao da sedne i osećao bi se kao nakaza. Ne, haljina treba da bude napravljena tako da se u njoj oseća kao božanstvo. Ukinite razlike u anatomiji, i neće je dobiti nikada.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574175129860643.jpg

    Genijalnost velikih dizajnera XX veka ne leži u tome što su žene „strpali u muške komade“, već u tome što su otkrili kako da ženama ponude motive i konstrukciona rešenja koja će im dati slobodu izbora. Da je bilo kosmičke pravde, proces je trebalo da bude dvosmeran, ali i dalje, nažalost, važi da 

    “Girls can wear jeans and cut their hair short
    Wear shirts and boots ’cause it’s okay to be a boy
    But for a boy to look like a girl is degrading
    ‘Cause you think that being a girl is degrading”

    A ja baš eto volim Marca Jacobsa koji godinama šeta u suknjama. ALI, u koliko hoćete da se kladimo da nijednu nije maznuo sa ženskog odeljenja? Kada jednog lepog dana, niko ne bude degradiran zbog toga kako se identifikuje i oseća, koga i šta voli, zar ne bi bilo lepo da odeća odražava tu slobodu i raznolikost ne samo po motivima nego i suštinski u praksi tako što će postojati opcije koje će odgovarati svim telima?

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574175425501813.jpg

    Sloboda izbora za sve, ali, molim vas da me ne terate da kupujem identične komade koji dobro stoje Nenadu (a koje bih mu rado nekad maznula) – he and I, we’re not built the same way.

    Saznaj više:
    Povezani članci: