Zašto opsesija „nepo bebama“ i dalje ne prestaje

    10.01.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/nepobebe_cover.jpg

    Pre samo nekoliko nedelja svi smo se prvi put susreli sa izrazom nepo babies i tada smo pisali o ovom fenomenu, misleći da je nešto o čemu se pričalo trenutno, zahvaljujući nalozima na TikToku, Twitteru i The New Yorker-u. Naslovnica poznatog magazina možda je i najviše kriva što o nalseđenim privilegijama i nepotizmu pričamo mnogo više nego obično, iako sam fenomen dece poznate zbog svojih roditelja nije ništa novo. Internet su preplavila porodična stabla poznatih ličnosti, a čini se da se pitanje prilikom upoznavanja „A čiji si ti?“ sa ovim trendom ponovo vraća u modu. Čini se da je cela priča otišla malo predaleko, jer odjednom smo postali potpuno opsednuti i čini se da je svako na neki način nepo beba, kao na primer Laura Dern. 

    @tiktokmarge #nepotismbaby #nepobabies #celebgossip #celeb ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

    New Yorkeru se pridružio i Vulture, a uskoro su usledile i reakcije samih „beba“, od kojih je većina bila kontraproduktivna i izvala još veći bes kod ljudi. Međutim neke od njih su se izdvojile i vredno ih je spomenuti. Pre svega tu mislimo na Allison Wiliams, zvezdu serije Girls i ovogodišnjeg horor hita koji željno iščekujemo – M3gan, koja je prefiks „nepo“ dobila zahvaljujući tati Brayanu Williamsu, poznatom novinaru televizije NBC. Ona je sama otvoreno priznala da jeste nepo beba i da potpuno može da razume zašto to može da nervira nekog. Ona je istakla da je nepotizam „nepravedan“, ali je i primetila da „se niko zaista ne trudi da bi se to ispravilo“. Ona je u intervjuu za Vulture zaključila „Ne priznati da bih drugačije prošla kao glumica da nisam dete čije sam i izjednačavanje mene sa nekim ko je imao nula veza u ovom svetu i poricati te privilegije bi bilo suludo“.

    Haily Bieber, rođena Boldvin – ćerka poznatog glumca Stivena Boldvina, nećaka još poznatijeg Aleca Boldvina i supruga muzičke zvezde Džastina Bibera – potvrdila je da je primetila da se priča o holivudskom nepotizmu i to okarakterisala kao nešto vrlo površno. Kao dalji odgovor na fenomen nije davala izjave već je ironično obukla majicu sa natpisom titule. Kada je magazin In Style izbacio ovu fotografiju na Twitter nalogu, ispod se javila i Gwyneth Paltrow napisavši „Možda će mi biti potrebno nekoliko ovakvih“.

    Zvezde koje su imale koristi od nepotizma ne moraju da se stide toga ili da na tu reč gledaju kao na uvredu koja treba da umanji njihov uspeh. Mnoge „nepo bebe“ su iskoristile svoje porodične veze da pokrenu impresivne i veoma cenjene karijere, od Curtisove preko Laure Dern do Tracy Elis Ross. Tokom godina, njihov rad je postao daleko značajniji od njihovih imena, omogućavajući publici da otkrije svoje individualne talente, ne zaboravljajući privilegovane načine na koje su započeli. Niko ne tvrdi da ove zvezde, ili većina drugih „nepo beba“, nisu zaslužile svoje priznanje. Ali nemoguće je boriti se sa njihovim uspešnim karijerama, a da ne primetite koliku su prednost imali kada su prvi put ušli u Holivud. 

    S obzirom da se cela priča prelila i na naše prostore gde su krenuli da niču medijske objave sa našim predstavnicima nepo beba, preporučujemo da možda pročitaj ceo intervju koji je Allison dana i lepo objasnila ovu dualnost. Svako ko potiče iz privilegovanog porekla ima prednosti koje su drugima uskraćene, a nagoveštavajući drugačije ili odlaskom u odbranu, mnoga poznata deca u najboljem slučaju čine da deluju plitko, neuko i elitističko. Holivud nije jednako polje za igru, i svaka „nepo beba“ koja priznaje da to jeste čini medveđu uslugu sopstvenoj reputaciji.

    Saznaj više:
    Povezani članci: