Da li počinje svemirski turizam?

    14.06.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/spacetravelcover.jpg

    Dok se većina raduje što se ovozemaljske granice jedna za drugom otvaraju, vakcine priznaju svuda, i što ćemo ovo leto kako god se možda još uvek traumatizovano osećali, ipak provesti negde van granica zemlje, pod nekom palmom, ili na nekoj pučini, ima onih kojima je običan turizam odveć nezanimljiva priča.

    CEO Amazona i milijarder Jeff Bezos, je sasvim očekivano jedan od njih, i kako je vlasnik kompanije Blue Origin, koja je fokusirana na komercijalne letove u svemir, došlo je vreme i da se pojavi prva letelica kojom će se to i realizovati- New Shepard.

    Jeff Bezos i njegov brat su prva i osnovna postavka u ovoj svemirskoj kapsuli ali je na aukciji koja se završila za vikend prodato i prvo mesto nekome van Bezos porodice i to za 28 miliona dolara. Aukcija se održavala na zvaničnom sajtu kompanije, počela je u maju i privukla 7600 ljudi iz 159 zemalja koji su se prijavili za učešće. Pobednik je, iako nepoznatog identiteta i imena, “proglašen” za vikend, a sav novac biće preusmeren u Club for the Future fond, koji je kreirao Blue Origin.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/1623648783559391.jpg

    Letelica koja leti na prvi turistički let u svemir, New Shepard, nazvana je po Alanu Shepardu, prvom Amerikancu koji je leteo u svemir, i u pitanju je suborbitalni raketni sistem koji će radoznale turiste (čitati: milijardere) odvesti preko internacionalno poznate “granice” svemira, Karaman linije. Tokom leta, preći će Karaman liniju, i tada će im biti dozvoljeno da odvežu pojaseve i na nekoliko minuta iskuse kako izgleda biti bez gravitacije nakon čega će se vratiti na Zemlju. Let će trajati 11 minuta, raketa može da primi 6 osoba i za kosmičke uslove ima izuzetno velike prozore, za što bolji pogled.

    Jeff Bezos inače 5. jula odlazi sa mesta CEO-a Amazona, a let u svemir je planiran za 20. jul. Zvuči malo dramatično, ali moramo priznati da je priličan life goal povući se za pozicije i otići da iskuliraš u svemir. Okej, jedanaest minuta nije baš odmor u pravom smislu te reči ali kako stoje stvari čini se da smo sve bliže i bliže tom trenutku da takvi planovi za odmor možda zaista i postanu realnost. Za milijardere, naravno. Nas što se tiče, vraćamo se da klikćemo po bookingu za Grčku i tražimo najbolje ponude za leto na ovoj planeti. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: