Pretraga

GRL PWR: Nove autorke na lokalnoj i svetskoj muzičkoj sceni koje ćete želeti da slušate

GRL PWR: Nove autorke na lokalnoj i svetskoj muzičkoj sceni koje ćete želeti da slušate

Tekst: BURO.

Malo malo pa se pojave nova imena na muzičkoj sceni. Kako su mnoge industrije prošle godine bile na prinudnoj pauzi, filmovi zaustavljeni u pola snimanja, muzika i književnost su bile onaj sigurni prostor koji je na čudesan način nastavio da funkcioniše i gde su mnogi pronašli svoj sistem da nastave da rade ono što vole. Nikada više albuma nije nastalo u kućnim studijima i spavaćim sobama, kako od poznatih imena tako i od novih koji su se tokom prošle godine pozicionirali na sceni i nemaju nameru da se sa nje pomere, a to ne bismo ni želeli. Predstavljamo vam nove devojke na lokalnoj i svetskoj sceni čiju muziku dodajemo u svoje plejliste.

astrid s

GRL PWR: Nove autorke na lokalnoj i svetskoj muzičkoj sceni koje ćete želeti da slušate (фото 1)

Norveška zvezda koja je sa svoje 24 godine već osvojila “Artist of The Year” nagradu koja je norveški pandan Grammy nagradama. Sama piše svoju muziku i tekstove, sama producira, sama režira svoje spotove. Pored toga ima i svoju liniju odeće, a u oktobru je objavila album “Leave It Beautiful” kojim je još jednom potvrdila zašto je jedna od najprominentnijih figura norveške savremene scene. Ovaj album predstavlja nnjeno putovanje, njen životni put i njenu ranjivu stranu. Izuzetno ličan album koji se tiče postraskidnih promena u kojima se svako lako prepozna. Najkraće rečeno Astrid spada u onu kategoriju devojka koje umeju sve, a još jedan dokaz za to je i što će u novembru ove godine imati svoj glumački debi kao Pepeljuga u norveškoj verziji ovog klasika koji će se zvati “Tri želje za Pepeljugu”.

tam

GRL PWR: Nove autorke na lokalnoj i svetskoj muzičkoj sceni koje ćete želeti da slušate (фото 2)

Tamara Popović poznatija kao Tam je prava predstavnica nove pop struje mladih domaćih autora koja ide rame uz rame sa svetskom. Na Tamarin zvuk i pesme je uticalo sve po malo od onoga što je slušala od progresivnog metala i džeza, preko repa i trepa, ali nije otišla ni u jednom konkretnom smeru koliko u pravcu istraživanja žanrova. Istražuje i izražava se kroz zvuk i žanr koji joj najbolje odgovara u datom momentu i za temu koju piše, i time ispisuje svoja nova pravila i novi žanr koji još uvek nema ime, ali svakom novom pesmom dokazuje da se svima dopada. Dosadašnje singlove “sve dalje”, “aj ćao”, “infierno” prate i sjajni spotovi, i pored autentičnog muzičkog izraza, Tam se uspostavila i kao ime na sceni koje savršeno govori jezikom vizuala.

yendry

GRL PWR: Nove autorke na lokalnoj i svetskoj muzičkoj sceni koje ćete želeti da slušate (фото 3)

Kada slušamo R&B žanr sa miksom flamenco muzike, prvo ko nam padne na pamet sigurno je Rosalia. Španska kraljica savremenog flamenka koja je svima okupirala plejlistu prošle godine. Međutim, došlo je vreme da se ta lista dopuni novim jednako sjanim imenima i novim snagama kao što je YENDRY, aka Yendry Fiorentin. Ritam od kog postajemo zavisni samo posle prvog slušanja, donela je iz Dominikanske Republike, zajedno sa muzikom iz Napulja budući da i jedna i druga lokacija imaju udela u njenom identitetu ali i zvuku. Rođena je u Dominikanskoj Republici, a odrasla u Italiji, a upravo ta čudesna kombinacija se i čuje u njenoj muzici, koju odlikuju i zvuci pop-R&B iz 90-ih, tradicionalnog latino zvuka i elektro beatova. Iako je na sceni već nekoliko godina unazad, tek je od prošle godine i pesme "NENA" privukla apsolutnu svu pažnju javnosti i ako do sada niste slušali njenu muziku sada je pravi trenutak. 

arlo parks

GRL PWR: Nove autorke na lokalnoj i svetskoj muzičkoj sceni koje ćete želeti da slušate (фото 4)

Arlo Parks je dvadesetogodišnja muzičarka, toliko talentovana, osvešćena o svojoj ulozi, seksualnosti i poziciji, da bi slušajući njenu muziku bilo jednostavno pomisliti da ima barem deset godina više. Odrasla je na muzici Davida Bowieja ali najviše inspiracije pronalazi u muzici Nicka Drakea i Erykah Badu. U njenim pesmama se oseća jedinstveni splet indie, folk, jazz i R&B zvuka, i što je najvažnije bez potrebe da se kategorizuje kao muzičarka iz jednog od ovih žanrova. Razume ih i svira sve, i slobodno kombinuje. Njene pesme su prave himne slobode, jer govori o seksualnom identitetu, o queer želji, mentalnom zdravlju, telu, i čudnim party vikendima, a sve kroz pesme koje su prava poezija. Za nju se neretko govori da je “glas nove generacije” ali Arlo ne želi da govori umesto drugih, i kaže da stvara muziku zato što želi da pomogne ljudima.

griff

GRL PWR: Nove autorke na lokalnoj i svetskoj muzičkoj sceni koje ćete želeti da slušate (фото 5)

Ime Griff smo tu i tamo već čuli sa različitih strana i pre ali je od kada je pre desetak dana dobila nagradu za novu muzičku zvezdu, iliti Rising Star Award, koju su u prethodnim godinama osvajala imena kao što su Adele i Florence and the Machine, bilo je zvanično jasno da je nova zvezda na sceni. I to ne samo muzičkoj. Pored toga što ima sjajnu muziku, imala je i sjajan nastup na dodeli nagrada za svoju pesmu “Black Hole”, na kom je nosila haljinu koju je sama pravila, i postavlja nova pravila igre i u modnom svetu i čini se da ćemo od njenih DIY projekata tek svašta videti. Njena muzika je lo-fi osvrt na pop, a njene numere odlikuju i izuzetno emotivne reči pesama koje sama piše. Pored numera u koje smo se već zaljubili, očekuje nas još novih njenom novom albumu “One Foot In Front Of The Other” koji se očekuje u junu. Griff kaže da se ovde nalaze njena najintimnija ostvarenja do sada, a kao klasična predstavnica bedroom popa, sve pesme je sama producirala, pisala i aranžirala i to u svojoj sobi. Sam naslov je asocijacija na čudne okolnosti i čudnu godinu u kojoj je Griff postala svetski poznata uprkos tome što je godinu provela između četiri zida svoje sobe. A podseća i na to da uspeh dolazi baš tako… nogu pred nogu korak po korak.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor